»

Vplivi pogodbe med VIA in Intelom

X-Bit Labs -

Prejšnji teden smo poročali o sklenitvi sporazuma med VIA in Intelom, s čimer so se zavezali, da se bodo prenahali medsebojno tožariti. Kakšne bodo dolgoročne posledice tega dogovora seveda ne moremo vedeti, a so se na X-Bit Labs vseeno potrudili in spisali svoje mnenje, kako bo ta dogovor vplival na svetovni računalniški trg.

Če na hitro povzamemo dejstva za vse, ki se vam ne ljubi brati članka:
  • VIA lahko sedaj legalno izdeluje P4 čipovja in konkurira Intelu;
  • Intel bo dobival odstotke od vsake prodane plošče;
  • večja konkurenca na tem področju, kar bo prisililo proizvajalce k racionalnejšemu obnašanju;
  • sámi izdelovalci čipov bodo nedvomno na boljšem; vprašanje je, kako bo z izdelovalci matičnih plošč;
  • Kentron Technologies je še eno podjetje, ki izrazito pridobilo s podpisom te pogodbe.
Celoten članek je na voljo na tem naslovu, zagotovo pa ni odveč poudariti, da lahko o dolgoročnih vpliv bolj ali manj zgolj špekuliramo; točnih informacij pač ni.

1 komentar

Hud boj

X-Bit Labs - Zadnjih par dni sem se posvečal bolj grafičnim karticam in novi strojni opremi. Zato sem vam pozabil poročati o pomembnih dogodkih na področju računalniških korporacij.
VIA je kljub Intelovemu nasprotovanju vseeno izdala VIA P4X266 čipovje. Če se še spomnite, to je čipovje, ki podpira DDR pomnilnik in Pentium 4 procesorje. Problem je, ker ima Intel v rokah vse licence okrog P4. Od procesorjev samih in patentov v njih do raznih čipovij vse je njegovo. Intel bi sam rad izdal DDR P4 čipovje (SDRAM P4 čipovje je že izdal; Brookdale), a ga ne sme, ker ga veže pogodba z Rambusom, proizvajalcem RDRAM-a. V pogodbi je jasno napisano, da Intel ne sme izdati DDR P4 čipovja za določen čas po izdaji P4 procesorja.
Ampak, to so že vse zelo stare novice. Novejše so, da je Intel začel z gonjo proti Vii. Jasno, tožijo zardi kraje patenta v primeru P4X266 čipovja. Via je odgovorila v stilu "Intel nič ne dela, razen, da se toži" in mu vrnila s tožbo o kršitvi Via C3 patenta. Intel je zdaj popolnoma...

0 komentarjev

Kocka je padla - Intel bo tožil Vio

The inquirer - VIA si je naredila kar lepo reklamno kampanjo, ko je najavila, da bo izdala svoj P4X266 nabor za Pentium4 procesorje brez uradne Intelove licence. Intelu to ni bilo nič kaj preveč všeč, zato je Vii grozil z raznimi tožbami, če se ne bodo ravnali po pravilih "igre". Vie pa ni nič kaj preveč motilo in je še naprej nemoteno razvijala svoj čip. Intel je spet prešel v ofenzivo in marsikateremu proizvajalcu matičnih plošč, ki si veliko obeta od prodaje izdelkov, ki so namenjeni P4 procesorjem, zagrozil s prenehanjem dobave svojih naborov. Tudi to ni prijelo, saj so se marsikateri manjši ali srednje veliki proizvajalci požvižgali na Intelove pridige. Olje na ogenj je prililo dejstvo, da Intel ne sme izdelovati DDR naborov za svoje Pentium4 procesorje zaradi pogodbe z Rambusom, ampak samo SDRAM izvedenko, ter da VIA še vedno ni plačala licenčnine. Ko je Intel izčrpal še zadnje možnosti, se je odločil, da Vio toži. S tem Intelovim ukrepom se bodo najverjetneje tudi končale razne žolčne...

10 komentarjev

Intelova brezžična miška

EverythingUSB - Podjetje Intel se nam je močno vtisnilo v spomin s svojimi procesorji, procesorskimi nabori (chipseti), matičnimi ploščami, mrežnimi karticami, potem pa se seznam Intelovih produktov, ki so znani velikim množicam ljudi, počasi konča. Vendar pa je Intel vedno hotel biti vsestranski proizvajalec, zato so se preizkusili tudi s svojimi tipkovnicami, miškami in igralnimi ploščki (gamepadi). Žal so vse te Intelove naprave ostale precej prezrte, saj se je Intel vedno bolj usmerjal v oglaševanje svojih čipov, kot pa v cenene tipkovnice, miške in ostalo potrošno robo. Morda je imel Intel celo prav, de ni pretirano vlagal v oglaševanje prej omenjenih izdelkov, saj nekateri enostavno ne morejo ven iz povprečja. Tako se je zgodilo tudi z Intelovo Wireless Series miško, ki je ima sicer nekaj odlik (dober softver in simetričnost, ki naredi miško uporabno tako za levičarje, kot za desničarje), vendar žal ne prinaša nobenih revolucionarnih novosti. Zato je ta novica mišljena bolj kot zanimivost,...

1 komentar

VIA P4X266 že konec julija

DigiTimes - Via bo začela že konec meseca dobavljati proizvajalcem matičnih plošč svoje novo VIA P4X266 čipovje v manjših količinah. To je prvo, ki bo imelo podporo za DDR ram in ima tako prednost pred Intelovim i845 čipovjem (podpora SDRAMu), saj ga v zmogljivosti prehiti. Prav tako pa je cenejše. Vendar pa bo Intel imel prednost, saj bodo njihova čipovja od 6. 8. dobavljiva v velikih količinah, za razliko od Viinih. Prav tako pa ni bila prikazana še nobena matična plošča s P4X266 čipovjem, kar pa za Intel ne moremo reči. Tukaj pa se poraja še eno vprašanje: ali bo Intel vložil tožbo proti Vii zaradi uporabe njenih patentov v njihovem P4X266 čipovju, kar bi še dodatno lahko zavleklo njihov izid. O tem konfliktu pa sem že poročal. Jaz upam na čimprejšnji izid njihovega čipovja.

2 komentarja

Saga o P4X266 se nadaljuje

The inquirer - Proizvajalci ALi in SiS stremijo k temu, da bi Intel tožil Vijo neupravičene rabe Intelovih patentov v njihovem novem P4X266 čipsetu za P4. Zakaj? VIA je prevzela S3, ki je imel z Intelom sklenjeno pogodbo o uporabi njenih patentov. Intel pa pravi, da VIA ni upravičena do njih z samim prevzemom.Zakaj stremijo toliko k tem, da bi Intel izločil Vijo? Predvsem zato, ker morata onadva plačevati Intelu približno $5 po čipu za licenco, kar samo podraži celotno stvar. Tako naj bi bila cena teh čipov okoli $40. VIA pa namerava imeti prodajno ceno pod $30. Tako bojo le ti s težavo konkurirali Viji. Zakaj se Intel še ni odločil za tožbo? Prav zaradi tega, ker še ne vedo, ali je VIA upravičena z samim prevzemom tudi do uporabe licenčnih patentov, ki jih je Intel sklenil z S3. Znano pa je, da Intelovi odvetniki že kar nekaj časa proučujejo nastali položaj.

3 komentarji

VIA bo izdala P4 čipovje

X-Bit Labs - V kratkem bo VIA izdala novo čipovje za Intel Pentium 4 procesor, s podporo DDR SDRAM-u. Kot sem vam že omenil, je bilo P4X266 čipovje pripravljeno že konec marca. Problem je bil samo, ker Intel ni dal VII licence za prodajo. VIA se je takrat odločila, da bo počakala. Kar je bila takrat zelo pametna odločitev. Pentium 4 procesorji so bili še vedno dragi in strašansko nepriljubljeni. Sedaj, ko je Intel znižal cene svojim lepotcem, je situacija drugačna. Zato se je VIA odločila, da bo vseeno izdala čipovje. Po njenem mnenju naj bi imela pravico za to, ker je, po tem ko je ta podpisal pogodbo o sodelovanju in izmenjavi tehnologij z Intelom, prevzela S3. Ker je ta s prevzemom postal del nje, lahko VIA uporablja vse dogovore, ki jih je S3 sklenil.
Še vedno se mi pa zdi čudno, zakaj izdati čipovje za P4 procesor na DDR pomnilniku. P4 upraviči svojo ceno le po RDRAM pomnilnikom; z DDR SDRAM je enako, kot če bi uporabljal SDRAM. Mogoče pa je VIA našla kakšno inovativno rešitev tega...

2 komentarja