»

ABIT in ASUSTeK: Konec s KT400A.

X-Bit Labs - Včeraj so se na spletu pojavila namigovanja, da naj bi ASUSTeK verjetno prenehal z izdelavo matičnih plošč temelječih na KT400A čipovje. Danes je odjeknila še ena tovrstna vest. Tajvanski viri namreč poročajo, da je podoben sklep sprejel tudi dobro poznani ABIT; odločili so se, da do nadaljnjega prenehajo z izdelovanjem vseh matičnih plošč za AMD-procesorje osnovanih na VIA-čipovjih. Več o tem tu in tu.

4 komentarji

Tudi ECS (pisano) s KT400

t - break - Tudi tajvansko podjetje ECS, ki se ukvarja z izdelavo matičnih plošč, je izdalo svojo matično ploščo, ki temelji na KT400 naboru, tajvanskega podjetja VIA - nova Elitka se imenuje L7VTA. Na spletni strani T-Break pa so se potrudili in spisali še vroč test te ECSjeve umetnine.
Vam je všeč barva? Vašim otrokom ali mlajšim bratom oziroma sestram bo sigurno! --alien-w

0 komentarjev

Nova stran

Van's hardwere - Nastala je nova internetna stran, ki se ukvarja z računalniškim hardwer-om. Imenuje se Van's hardwere (mislm, kako originalno...) in jo najdete tukaj. Že takoj sta na njej dva članka. Prvi je test The Archos Jukebox 6000, napravice, ki se lahko priključi na USB vhod kot trdi disk in/ali predvaja mp3 file. In, meni bolj zanimiv članek o Nvidia nForce-u. Članek je lepo berljiv in vam ga priporočam.

0 komentarjev

X-bit labsi na obisku v AOpen

X-Bit Labs - Pretorijanec je poročal o Creativovi tovarnici, jaz pa bom pod drobnogled vzel AOpen-ovo tovarno.
Fantje (in morda še kakšna punca) pri X-bitih so bili zadnje čase kar zaposleni. Poleg pisanja novic in testov so se odpravili v na Tajvan v AOpen-ovo tovarno, kjer so si ogledali izdelavo nekaterih AOpen-ovih izdelkov. Zakaj ravno AOpen-ovo tovarno? Od podjetja so dobili posebno povabilo, pa tudi podjetje samo postaja vse bolj pomembno in zanimivo (spomnite se njihovih "otročjih" matičnih plošč). AOpen pa ne izdeluje samo matičnih plošč. Že dalj časa izdelujejo tudi grafične kartice, CD/DVD enote, modeme, itd. Skratka preberite si X-bitov res podroben članek, da boste znali ceniti trud, ki ga ljudje vložijo, da zadovoljijo računalniške razvajence.

Še zanimivost (ko smo že ravno pri daljnnjevzhodnih deželah): kot gotovo že veste, ima večina računalniških podjetij proizvodnje zmogljivosti ravno na Tajvanu ali kaki drugi daljnjevzhodni državi. Vendar zakaj ravno na daljnem vzhodu?...

0 komentarjev

Obisk ABIT-ove tovarne matičnih plošč

Tweak Town - Če še niste popolnoma podlegli sklerozi, potem gotovo veste, da se je na Tajvanu odvijal Computex. Nekateri na Tajvan niso prišli samo zaradi Compoutexa, ampak tudi zaradi obiska računalniških tovarn, ki jih na Tajvanu kar mrgoli. Luni je že poročal o novici, ko so novinarji VIA Hardware obiskali tovarno VIA in si ogledali, kako nastajajo čipseti, vendar brez matičnih plošč ni chipsetov in brez chipsetov ni matičnih plošč hehe. Zato si tukaj lahko ogledate, kako poteka izdelava matičnih plošč pri ABIT-u. Članek je precej zanimiv, zato click here.

0 komentarjev

O matičnih ploščah

Tech Extreme - Tech Extreem, avtorji članka o računalniških glupostih, so se tokrat lotili nečesa bolj resnega: članka o pogostih problemih v zvezi z matičnimi ploščami. To je prvi v seriji člankov, ki bodo govorili o pogostih problemih, ki jih računalničarji serčujejo ob uporabi določenih kosov hardvera, ter seveda o rešitvah zanje. Kot sem že omenil, je prvi v seriji članek o matičnih ploščah in priporočam, da si ga ogledate. Glede na to, da je matična plošča osnova za delovanje računalnika, je lahko tudi ustrezno zakomplicirana in težavna. Naprimer jaz se že skoraj dva tedna neprestano ukvarjam s štirimi KT133A ploščami, ki mi delajo toliko preglavic, kot jih nisem imel pri testiranju vseh drugih kosov hardvera skupaj .

0 komentarjev

Načrtovana prodaja matičnih plošč

X-Bit Labs - Nekaj dni nazaj smo objavili pričakovane in dejanske rezultate, ki so jih dosegli tajvanski izdelovalci matičnih plošč v preteklem letu. Sedaj pa se je pojavila tabela z načrti za leto 2001. Kljub napovedim, da naj bi se prodaja matičnih plošč v letu 2001 zmanjšala, bodo veliki proizvajalci precej povečali svojo proizvodnjo. Razlog za to leži v dejstvu, da veliki OEM proizvajalci vse bolj in bolj naročujejo iz Tajvana, pa tudi v tem, da bodo skoraj vsi selili svoje obrate na Kitajsko, kjer je delovna sila precej cenejša, kot v Tajvanu. Posledica vsega skupaj bo po vsej verjetnosti postopno zniževanje cen v letu 2001.

Proizvajalec Prodaja v 2000
(v tisočah)
Prodaja v 2001
(v tisočah)
ASUS 13,950 18,000
Gigabyte 9,800 13,000
MSI 9,000 12,000
ECS 7,600 9,880

4 komentarji