»

NASA ima na namizjih Linux

OpenSource - SearchOpenSource poroča, da v Nasinem JPL (Jet Propulsion Laboratory) centru večina namiznih uporabnikov poganja Linux. Novica ne bi bila tako zelo omembe vredna, če ne bi šlo za nameček še za največjo skupino računalnikov, ki poganjajo Mandriva Linux. Poleg različnih pasem pingvinov se na Nasinih mlinčkih najdejo tudi HP Unix, Mac OS, Solaris in Windows. Linux je tako pomagal Spiritu in Opportunityju priti na Mars, uporabljali pa so ga tudi raziskovalci pri najrazličnejših drugih projektih.

Vendar pa pri Nasi na strežniškem področju ne zaupajo Linuxu, za njihove serverje namreč skrbi Sunov Solaris 8. Gary Brack, vodja realnočasovnih sistemov v JPLju pravi, da ima jedro Linuxa preveč pomankljivosti za njihove potrebe.

<flame> Sedaj pa naj še kdo reče, da Linux ni primeren za namizne sisteme! </flame>

26 komentarjev

Filmi in Linux

Linux Today - Vse večji kosi filmov so narejeni z računalniki, zadnje čase pa so še posebej modne 3d renderirane risanke. Zanimivo je, da ima Holywood blazno rad Linux (seveda zato ker je poceni), zato Linux vedno bolj sodeluje pri ustvarjalnem procesu, vse od risanja do renderiranja. Tako je igral pomambno vlogo tudi v nastajanju risank Evolution, Final fantasy in Shrek. Tule je zelo zanimiv prispevek, ki govori o tem, kako zakaj in kdaj uporabljajo Linux v podjetju DreamWorks, ki je verjetno eno najbolj znanih na svojem področju. Članek govori tudi o tem zakaj SGIje počasi mečejo ven in zakaj ne uporabljajo AMDjevih procesorjev. Zanimivo branje.

0 komentarjev

Končno spet Linux novice - tokrat 9 razlogov proti desktop Linuxu

ZDNet - Kot ste opazili, je zadnje čase precej malo Linux novic. To sicer ne pomeni, da smo se pisci polenili - zanimivih novic s področja Linuxa je enostavno (pre)malo. Razlog: bliža se poletje. Poleti je vse drugače, saj se ne dogaja nič posebnega. Ljudje postanejo leni zaradi poletne vročine, odhajajo na dopuste... Skratka služba jim je zadnja stvar. Saj razumete, kaj mislim. Sicer lahko pišem o novih beta driverjih, o novih kernel releasih (ki so v bistvu minor bug fixi), vendar ne bom ravno naletel na odobravanja glavnih Slo-Techerjev. Skratka Linux manijaki se boste morali zadovoljiti s kakšno novico manj. OK dovolj nakladanja. Da ne bo izgledala novica kot kup nepotrebnega jamranja, sem našel naslednjo zanimivost:

Do sedaj sem vedno pisal novice, v katerih je bil Linux izpostavljen kot dober desktop sistem. Da mi ne boste očitali, da vam o Linuxu prinašam samo dobre novice, slabe (vendar ne po vsebini) pa zanemarjam, sem vam našel ta članek. Govori o 9 razlogih, zakaj Linux NI...

4 komentarji

Linux kot desktop OS

Linux Journal - Najprej lep pozdrav vsem. Danes je zagotovo eden izmed pomembnejših dni v mojem življenju, saj bom začel pisati novice za Slo-tech (hja vajenci vedno začnejo pri dnu kajne). No da vam ne bo postalo slabo od mojega nakladanja, pa se vrnimo h konkretnim stvarem. Tukaj je prva novica:

Tokrat sem naletel na zanimivo navico, ki ponuja zanimivo branje. Nič suhopranih testov, dolgih nakladanj, le čisti užitek. Govori namreč o prihodnosti Linuxa kot desktop variante. Gotovo že poznate Linuxovo že skoraj pravljično stabilnost in kup dobrot, ki jih ponuja. Od GNU public licence do tega, da je popolnoma zastonj. Po teh dejstvih sodeč bi lahko sklepali, da se konkurenci ne piše dobro. Pa vendarle se je Linux prijel le v delovnih postajah in visokozmogljivih strežnikih. Zakaj ljudje raje posegajo po konkurenci, kot pa po Linuxu. Odgovor je samo eden: prijaznost do uporabnika. Velika večina ljudi ve, da Linux ni ravno prijazen do novincev. Vse preveč je varnostnih problemov in nastavljanja...

9 komentarjev

Novi OS : NewOS

Slo-Tech - Slashdotovci so objavili novico o zanimivem garažnem projetku nekega tipa. Ne gre za nič drugega kot novi operacijski sistem za PCje, ki po besedaj njegovega stvaritelja deluje na Intelovih in AMDjevih eno- in večprocesorskih mašinah ter na Seginem Dreamcastu. Zadeva ni zamišljena kot zamenjava za desktop operacijske sisteme, ki jih uporablja večina računalničarjev. Še več: tip celo trdi, da njegov operacijski sistem ni niti najmanj uporaben. No, ja, bomo videli. Vse velike stvari so se začele kot male in mogoče bo kaj zraslo tudi iz tega projekta. Več informacij najdete kar na uradni strani. Thnx slycer!

1 komentar