»

Thoroughbred prihaja na naša namizja

The inquirer - Še nekaj iz Inquirerjevih logov: Thoroughbred, AMDjev naslednik Athlona XP, grajen v 0.13 mikronski tehnologiji ter (moje skromno mnenje) procesor, ki bo Intelovega P4 še bolj peljal na malo potrebo, bo izšel dvajsetega marca. Seveda ne gre brez izdaje poslovilnega AMDjevega Athlona XP z oznako 2100+, ki bo tempiran pri 1733 MHz, uradno bo pa izšel 13.3., kar je, seveda po golem naključju, ravno otvoritveni dan CeBita. Blagor tistim, ki procesor dobijo na test ekskluzivno... :D

7 komentarjev

Intelovi Pentium III-M procesorji

X-Bit Labs - Intel je pred kratkim izdal nove Pentium III-M procesorje, ki so v bistvu mobilni Tualatini. Ti bodo proizvedeni v 0.13 mikronski tehnologiji, namenjeni pa bodo petim različnim hitrostim: 1.13GHz, 1.06GHz, 1.0GHz, 933MHz, in 866MHz. Procesorji bodo obvladali trg prenosnikov do prihoda mobilnih Pentium4 procesorjev, ki naj bi prišli na trg nekje v Q1 2002. Pred tem, pa bo Intel v Q4 izdal še en Pentium III-M procesor, ki bo deloval s hitrostjo 1.2 GHz. Novi Pentium III-M procesorji prinašajo v primerjavi s Coppermini kar precej novosti. Najbolj bosta padli v oči večja količina L2 predpomnilnika, ki znaša kar 512 KB in 133MHz FSB. Tudi 0.13 mikronska arhitektura ni od muh, saj omogoča nižji Vcore, ki znaša 1.4 V (starejši mobilni Pentiumi 3, 1.7 V Vcore) in se v načinu Speed Step še zmanjša. Vse to omogoča manj oddane toplote - kar za 40%. Rezultat vseh teh napredkov je, da Pentiumi III-M s Thermal Design Power tehnologijo oddajo samo 21.8 W toplote (9.3 W v primeru Speed Stepa)....

0 komentarjev

Akiba did it again

več strani - Ker Japonci vedno dobijo nekatere dele hardvera prej, kot drugod po svetu so oni tudi tisti, ki prvi testirajo vse novosti. Tako se je zgodilo tudi s 1.13 GHz Pentium 3-S procesorjem. Da najprej razčistimo; Pentium 3-S in novi Pentium 3 nista enaka procesorja, oba pa imata Tualatin jedro. Najbolj opazna lastnost Pentiumov 3-S je povečana količina sekundarnega (L2) predpomnilnika, ki so ga Intelovi inženirji povečali kar na 512 KB (običajni Pentiumi 3 ga imajo še vedno 256 KB). Test 1.13 GHz Pentiuma 3-S so opravili na Akibi. Problem je samo to, ker je celotna stran v Japonščini. Problem? Poženite Babelfish (ne deluje na Netscapu 4.x ), ki vam celo stran prevede v angleščino. No, čeprav sem bil od začetka precej navdušen nad dokaj berljivim prevodom, sem kaj kmalu ugotovil, da gre za precej polomljeno angleščino, ki se jo malce težje razume. Če se vam ne da brati indijanske angleščine, si lahko še vedno ogledate povzetek na X-bitih. Sicer ni tako dolg in podroben, je pa vsaj berljiv...

0 komentarjev

Tualatini že v prodaji

Akiba - Kljub temu, da Intel ni izdal uradnega obvestila, sedaj več ni nobenih dvomov, da so Tualatini v prodaji. Akiba je namreč že objavila prve podatke o dobavljivosti in cenah v Japonskih trgovinah. Gre za strežniške čipe s 512KB L2 predpomnilnika, 1.13GHz model pa stane $400. To je precej višje od napovedane cene ($310), toda japonski prodajalci zaradi ekskluzivnosti radi navijajo cene. Drugače pa gre za čistokrvne Tualatine v FC-PGA2 obliki, ki delujejo pri 1.45V napetosti. Za razliko od Intelovih trditev pa ti strežniški procesorji ne potrebujejo posebnega čipovja in matičnih plošč, temveč lepo delujejo na i815E (B stepping) ploščah, kot sta Gigabyte GA-60XET in ABIT ST6-RAID.

vir: Akiba

vir: Akiba

3 komentarji

Prvi Tualatini že na poti

več strani - Proizvajalci matičnih plošč sporočajo, da je Intel že začel s prvimi dobavami svojih 0.13 mikronskih Pentiumov III s Tualatin jedrom. O prvih pošiljkah čipov poročajo tudi proizvajalci mobilnih računalnikov, tako da lahko z gotovostjo rečemo, da je Tualatin zelo blizu. Navadni uporabniki jih bomo deležni nekje v sredini julija, pričakovane velikoprodajne cene pa so naslednje:

CPU Frequency Price (USD)
Desktop Pentium III (Tualatin) 1.13GHz $268
1.2GHz $294
Mobile Pentium III (Tualatin) 866MHz $251
933MHz $284
1GHz $401
1.06GHz $508
1.13GHz $637

Sodeč po prvih testih...

3 komentarji

Vrnitev

X-Bit Labs - Kako vam še kaj deluje spomin? Dobro? Potem se še spomnite afer(ic)e glede Intel Pentium3 1.13 GHz procesorja. No, če se ne, naj vam osvežim spomin. Intel je na svojem lanskem potnem načrtu&#8482 (roadmap) jasno zapisal, da bo izšel tudi P3 1.13 GHz procesor. Testni primerek je poslal tudi naokrog (naprimer stricu Tomu iz Tom's hardwere). Ta (in vsi drugi preskuševalci, ki so procesor dobili v roke) so ugotovili, da je bolj nestabilen kot majava koliba na Japonskem (dežela potresov). Intel je sprva še zatrjeval, da je procesor stabilen in da se vsi preskuševalci motijo (kako tipično), kasneje pa je tudi sam ugotovil, da je naredil napako in procesor ni nikoli izšel. Intel je datum izida prestavil za nedoločen čas in P3 1.13 GHz umaknil s svojega potnega načtra&#8482.
Procesorju pa se v načrtovalnem odelku Intela vseeno niso odpovedali. Še enkrat so ga narisali (tokrat upam bolje kot prej!) in ga izdali. Procesor bo dobavljiv še v tej četrtini leta.
Kaj so naredili drugače? Najprej so...

3 komentarji

Tualatini že na voljo

Slo-Tech - Da ne boste skakali od veselja: seveda samo v Aziji . 0.13 mikronski nasledniki Pentiumov III tako počasi kapljajo na trg in tudi cene so kar zanimive. 1.13GHz primerek menda stane okoli $260, kar se ne ujema z napovedmi o grozno visokih cenah. Veselje bi utegnila pokvariti le novica, da ti procesorji ne delujejo s trenutno popularnimi i815E in VIA 694x ploščami, delujejo pa na starejših BX. Slabo... Thnx, Miha.

4 komentarji

PIII 600 bo živel naprej

X-Bit Labs - Za nedoločen čas, pravijo pri Intelu. Očitno so si premislili glede prejšnje odločitve da ga bodo nehali izdelovat 18. februarja, še več, v novih pošiljkah bodo procesorji z novim D0 steppingom, tako da se jih bo najbrž dalo precej navit. S - spec teh procesorjev naj bi bil SL5BT.

1 komentar

Defektni Pentiumi4

CNet - Sodeč po tej novici na CNetu, so prve serije Pentium4 procesorjev vsebovale napako. Na srečo nič tako kritičnega kot prvi Pentium procesorji ali Pentium3 1.13GHz, toda grenak priokus vseeno ostaja. Intel zatrjuje, da je to manjšo softversko napako odpravil, še preden so prvi procesorji dosegli kupce. Menda bo že res...

0 komentarjev