»

Recikliraj in podarili ti bomo eko šik darilo

Slo-Tech - Tak je naslov Simobilove „eko akcije“, ki se vleče vsaj leto dni. Gre za to, da je v Simobilovih trgovinah mogoče menjati stare telefone, polnilnike in baterije za eko šik darilo, ki ni nič drugega kot lična bombažna vreča. Toda pozor, ob menjavi vas čaka neprijetno presenečenje!

Pred letom dni sem menjal dve stari in iztrošeni bateriji. Dobil sem vrečko in to je bilo vse. Tretjič sem se lotil trgovanja pred nekaj dnevi. Ko sem povedal kaj bi rad, me je prodajalka prijazno pobarala za osebni dokument. Pojasnil sem ji, da sem naročnik pri Simobilu in da moje podatke že imajo. Ni zaleglo, zato sem ji pokazal dokument. Upal sem, da je s tem zgodbe konec. Toda ženska je želela izvedeti še cel kup drugih osebnih podatkov. Ime, priimek, naslov stalnega prebivališča, telefonsko številko in naslov elektronske pošte. Vprašal sem jo, čemu potrebuje vse te podatke in prav rad priznam, da me je odgovor močno presenetil. Odgovorila je, da na ta način izkazujem svojo ekološko ozaveščenost.

Ko...

25 komentarjev

Trgovska veriga Sears vohunila za svojimi strankami

Schneier.com - Obiskovalci spletne strani trgovskih podjetij Kmart in Sears so bili med aprilom 2007 in januarjem 2008 povabljeni, da sodelujejo v raziskavi potrošnikov. Za sodelovanje so dobili 10 USD, namestiti pa so si morali program, ki naj bi jih vključil v "skupnost" in zbiral njihove osebne podatke.

Vse lepo in prav, dokler se ni izkazalo, da je omenjeni program zbiral kar precej osebnih podatkov. Med drugim tudi podatke o receptih za zdravila, e-naslove, nakupe na ostalih spletnih straneh in celo bančne podatke.

Po pritožbi dveh članov "skupnosti" je ameriška FTC od Searsa zahtevala, da zbrane podatke uniči ter v primeru, da nameravajo z zbiranjem podatkov ponovno začeti, stranke obvesti kaj točno njihova programska aplikacija počenja.

Morda pa bo naslednja različica programa z zbranimi bančnimi podatki in nakupnimi preferencami že kar sama, brez posredovanja uporabnika, opravila najustreznejši nakup...

7 komentarjev

Pogovor z Informacijsko pooblaščenko: "Osebni dokument je relikt socializma in komunizma"

Slo-Tech - Nataša Pirc Musar funkcijo Informacijske pooblaščenke opravlja že dobri dve leti. V tem času se je ukvarjala z številnimi primeri, povezanimi z zagotavljanjem dostopa do informacij javnega značaja ter varstvom osebnih podatkov.

V javnosti v zadnjem času odmevata primer Ministrstva za zunanje zadeve, ki je po njenih ugotovitvah nezakonito obdelovalo osebne podatke ter pobuda za presojo ustavnosti 21. člena Zakona o SOVI, ki jo je pooblaščenka na Ustavno sodišče vložila marca letos.

Vsekakor dovolj razlogov za pogovor o tem, kaj se v Sloveniji dogaja na področju varstva osebnih podatkov in pravice do zasebnosti. Povedala nam je mnogo več, kot smo sprva pričakovali.

44 komentarjev

Bodo smeli iskalniki hraniti podatke o obiskovalcih največ šest mesecev?

Ars Technica - Article 29 Working Group, svetovalno telo Evropske unije v zvezi z vprašanji varstva zasebnosti in osebnih podatkov, je pred nekaj dnevi izdala mnenje o vprašanjih informacijske zasebnosti povezanih s spletnimi iskalniki.

Poročilo poudarja pomen pravice do zasebnosti tudi v on-line svetu in dovoljuje zbiranje osebnih podatkov s strani spletnih iskalnikov samo za omejen čas. Konkretno, spletni iskalniki bodo smeli o Evropejcih hraniti osebne podatke za obdobje največ šest mesecev.

Po mnenju EU se med osebne podatke šteje tudi IP naslov, saj ga je mogoče uporabiti za identifikacijo uporabnikov, če ne neposredno, pa v primeru sodne odredbe. EU tudi zahteva, da so spoštovanju pravil v zvezi z obdelavo osebnih podatkov zavezani vsi iskalniki, tudi tisti, ki imajo sedež izven Evropske unije.

9 komentarjev

V Britaniji spet izgubljeni osebni podatki

24 ur - Kot poročajo na 24ur.com so britanski vladni uradniki ponovno izgubili zaupne osebne podatke.

Tako so na Severnem Irskem izgubili dva diska z osebnimi podatki več kot 6000 voznikov, izgubili pa so tudi podatke o nekaj zapornikih. Slednji so namesto na policiji pristali na sedežu nekega zasebnega podjetja, podatki pa so vsebovali imena, rojstne podatke, policijski dosje in naslove bivališč, kamor se bodo zaporniki preselili po izpustitvi.

Verjetno bi bila kakšna kriminalna združba za te podatke pripravljena odšteti kar nekaj funtov...

13 komentarjev

Obsežna kraja osebnih podatkov v ZDA

Slashdot - Po poročanju Slashdota, je v ZDA prišlo do obsežne kraje osebnih podatkov.

Nepridipravi naj bi namreč podjetju ChoicePoint, ki hrani baze podatkov o skoraj vseh Američanih ukradli številne osebne podatke. Med drugim imena, naslove, številke socialnega zavarivanja, kreditna poročila, itd. Kraja je še posebej nevarna zato, ker je s pomočjo teh podatkov mogoče izvršiti tim. krajo identitete. Gre za kaznivo dejanje, ko se nekdo izdaja za drugega (npr. najame kredit v imenu nekoga drugega, itd.), kaznivo dejanje, ki ga pri nas zaradi drugačne zakonodaje skoraj ne poznamo, v ZDA pa je precej razširjeno.

No, pri tokratnem puščanju osebnih podatkov gre očitno za kriminal. Za razliko od nekaterih prejšnjih primerov, ko so uradniki več zveznih držav prodali osebne podatke vključno s fotografijami iz vozniških dovoljenj prodali zasebnemu podjetju, za katerega se je kasneje izkazalo, da je od U. S. Secret Service dobilo približno 1,5 mio. USD in izdatno tehnično pomoč z namenom, da ustvari...

14 komentarjev