»

Načrti OLPC za prihodnja tri leta

OLPC XO

PC Magazine - Projekt OLPC (One Laptop per Child) je predstavil svoje načrte za prihodnje triletno obdobje. Že prihodnji mesec se nam obeta XO 1.5, to bo prenosnik za 200 dolarjev. Šlo bo za načeloma isti sistem, kot je trenutni XO 1.0, le da bo imel namesto AMD-jevih procesorjev Viine, več pomnilnika in hitrejši takt. V začetku leta 2011 bomo deležni nadgrajene verzije XO 1.75, ki naj bi imela 8,9-palčni zaslon, občutljiv na dotik, in procesor ARM Marvell, cena pa znašala le še 150 dolarjev.

Cilj nameravajo doseči do leta 2012, ko bomo dobili tablet PC XO 3.0 za manj kot sto dolarjev. Ideja je plemenita, a OLPC se od samega začetka bojuje s težavami. Lani so tako izgubili podporo Intela, letos pa so...

0 komentarjev

AMD-ju zmanjkuje pare, smeli načrti za prihodnost

Extremetech - AMD-jevi grafični kartici višjega razreda Radeon HD 5800 in 5700 gresta tako za med, da AMD povpraševanja ne dohaja. Podpredsednik podjetja Matt Skynner je v sredo dejal, da je odziv na izdelka tako dober, da niso mogli držati tempa s povpraševanjem in da ga bo izziv loviti tudi v prihodnjih mesecih.

Za prihodnost je AMD predstavil svoje načrte na področju mobilne grafike. Prihodnji teden pričakujemo dvojedrne grafične kartice Hemlock, ki jim bodo prihodnje leto sledile tiste iz družin Redwood in Cedar - vse bodo stale manj kot sto dolarjev. Poleg tega pripravljajo Broadway (30-60 W), Madison (15-30 W) in Park (8-15 W), ki bodo prav tako namenjeni prenosnim računalnikom, kjer bodo uporabniki želeli več zmogljivosti. Za leto 2011 pa načrtujejo slovo ločenih grafičnih čipov, saj naj bi se takrat CPU, GPU in vezni nabor združili v en sam trio.

5 komentarjev

AMD z izgubo, manjšo od pričakovane

vir: CNet
CNet - Posledice recesije še vedno visijo v zraku, kar nekatere družbe čutijo, medtem ko druge ne. Med tistimi, ki posledice v obliki izgube čutijo, je tudi AMD, a stvari niso tako rdeče, kot se zdi na prvi pogled. Izguba, ki je znašala 128 milijonov dolarjev, je manjša, kot so sprva pričakovali. Prihodki so se s približno 1,4 milijarde dolarjev glede na drugo četrtletje dvignili za 18%, a so v primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem padli za 22%. Analitiki so pričakovali prihodke v višini le 1,3 milijarde dolarjev.Po besedah CEOja, Dirka Meyerja, se je dvignilo povpraševanje po procesorjih in grafičnih karticah, ki jih proizvaja AMD. Največji dvig so opazili na Kitajskem, kjer je povpraševanje največje po nekoliko cenejših prenosnikih, nasploh pa narašča povpraševanje po majhnih in varčnih prenosnikih. Prav tukaj pri AMDju računajo, da...

4 komentarji

AMD napovedal 16-jedrnike

ComputerBase - Pred dvema mesecema je AMD pokazal prve delujoče primerke šestjedrnih procesorjev, ki bodo na prodajne police prišli prihodnji mesec. To pot so demonstrirali delovanje še dvakrat bolj obdarjenih procesorjev, in sicer dvanajstjedrnih. Procesorje s kodnim imenom Magny Cours (nekdo v AMD-ju je očitno bencinski navdušenec) bodo javnosti začeli prodajati prihodnje leto, na voljo pa bodo tudi osemjedrni modeli. Poleg teh iz razreda Maranello bodo izdali tudi šibkejše predstavnike iz razreda San Marino, kjer bomo prihodnje leto videli različico Lisbon, ki bo štiri- do šestjedrna.

Za leto 2011 pa AMD načrtuje prehod na 32 nm-tehnologijo, tako da bodo lahko v tistih nekaj kvadratnih milimetrov silicija stlačili še več jeder. V razredu Maranello...

79 komentarjev

Načrti nVidie za prihodnost

X-Bit Labs - Podjetje Nvidia, natančneje njen predstavnik, g. Jen-hsun Huang, je danes predstavila svoje načrte za prihodnost. Torej, njihove tovarne bodo nadaljevale z uporabo proizvodnih postopkov manjših tajvanskih podjetij, partnersko podjetje TMSC pa bo začelo izdelovati čipovje v 0.09-mikronski tehnologiji. Na žalost niso povedali, ali bo že NV35 grajen v tej tehnologiji, ali pa bomo morali na njeno implentacijo počakati do izida NV40 -- ta možnost se mi zdi verjetnejša. nVidia še zagotavlja, da bo do konca prihodnjega leta polovica njenih izdelkov narejena v 0.13-mikronski tehnologiji. Več informacij.

10 komentarjev

Šest gigahercev množicam l. 2004

X-Bit Labs - Intel je nedavno pripravil tiskovno konferenco, kjer je predstavil svoje načrte za prihodnost predvsem na procesorskem trgu. V drugi polovici prihodnjega leta naj bi začeli s proizvodnjo procesorjev v 0.09 mikronski tehnologiji, do leta 2005 naj bi bili vsi izdelani procesorji že na 0.09 mikronih. Napoved je vsekakor zelo zanimiva, saj je AMD ta preskok napovedal že za konec prihodnjega leta.

Potem je tu še vest o nasledniku sedaj popularnega Penituma 4 "Northwood". Njegov naslednik se bo kodno imenoval Prescott in bo dosegal hitrosti vse tja do 5.0 GHz. Sledil mu bo Tejas, ki naj bi dosegal hitrosti vse tja do 6.0 GHz, na voljo pa bo do konca leta 2004.

Leta 2005 pa naj bi začeli že s proizvodnjo procesorjev v 0.065 mikronski tehnologiji, kar bo Intelu vzelo še nadaljnjih 18 mesecev. Klik!

4 komentarji

15. oktobra se nam obeta še ena Microprocessor Forum prireditev

X-Bit Labs - 15. oktobra se bo v San Hoseju v Kaliforniji (ZDA) začel štiridnevno srečanje proizvajalcev mikroprocesorjev z imenom Microprocessor Forum. Vsi največji proizvajalci so svojo udeležbo že potrdili in obeta se nam nekaj zanimivih predstavitev.
  • Intel bo predstavil nove načrte za prihodnost (roadmape) na mobilnem, desktop in strežniškem področju. Prav tako bodo razkrili več informacij o novem mobilnem procesorju z imenom Banias, ki je zasnovan na popolnoma novi arhitekturi in prihaja v letu 2003.
  • AMD bo prvič bolj podrobno predstavil arhitekturo 64 bitnih Hammer procesorjev, ki jih bomo videli v drugi polovici 2002. Prav tako bodo govorili o prihodnosti HyperTransporta in vgradnji te tehnologije v Hammerje.
  • Transmeta bo predstavila svoje načrte za prihodnost ter razkrila nekaj podrobnosti o novi ekonomični VLIW arhitekturi za Crusoe procesorje.
  • VIA bo javnosti predstavila načrte o prebitju 1GHz meje ter novo Voyager jedro za prihodnje procesorje.
Smeha, ehm, novic in novosti polna kapa...

0 komentarjev