»

Test Crystal Orba

Overclockers Cafe - Medtem, ko je na področju hlajenja procesorjev prišlo do precejšnjih sprememb, pa smo bili na področju hlajenja chipsetov deležni bolj majhnega napredka. Za hlajenje CPU-jev obstaja veliko odličnih hladilnikov, na chipsetih pa je do nedavnega kraljeval Blue Orb, ki je bil dolgo časa eden in edini najboljši hladilnik za tovrstno hlajenje. No na našo srečo, se je Thermaltake odločil narediti korak naprej pri hlajenju čipsetov. Tako je nastal Crystal Orb. Na Overclocker Cafe so objavili test tega hladilnika in če je testu verjeti, je hladilnik zares odličen. Bakrena sredica, odlično hlajenje, ravno dno, lep izgled in nizka glasnost. To so odlike tega hladilnika in kot kaže ima Thermaltake v rokah uspešnico.

0 komentarjev

Uporaba Thermaltake Orbov

HardOCP - Gotovo ste kupili Chrome Orba ali podobnega, pa ste kasneje ugotovili, da obstaja boljši ventilator. Če niste ravno modifikatorski manijak, ki daje procesorske hladilnike na chipsete ali grafične kartice, potem vam je Chorme Orb gotovo nesrečno obležal v kotu sobe. No, če ne veste, kako bi ga uporabili, potem upoštevajte HardOCP-jev nasvet.

0 komentarjev

Še ena o hlajenju chipseta

OcShoot - Tale članek je za spoznanje bolj normalen od onega, v katerem je tip na chipset dal kar Golden Orba. Članek govori o nameščanju Intelovega retail hladilnika na chipset. Zakaj ravno Intelovega? Intelovi odsluženi FCPGA in PPGA hladilniki pašejo kot uliti na raznorazne chipsete (v našem primeru KT133) in zelo dobro opravljajo svoje delo. Če vam je edina ovira za ubijalski overclock prevroč chipset in se vam nekje valja Intelov FCPGA ali PPGA hladilnik, potem pač sledite navodilom in modificirajte (proizvajalci matičnih plošč ponavadi zelo skoparijo z dobrimi ventilatorji). Chipset vam bo hvaležen.

3 komentarji

Golden Orb na chipsetu

Overclockers Australia - Hehe, še ena ekstremna modifikacija, vendar tokrat ne na ohišju, ampak na matični plošči. Neki tip se je spomnil, da bo na chipset (NorthBridge) namestil kar Golden Orba. Zanimivo! Človek je vse lepo poslikal, kakega hudega opisa pa poleg slik ne boste našli. Skratka, če ste se Golden Orba naveličali, ga zamenjali s sodobnejšim hlajenjem, vam je drobil procesorje (ste lastnik Athlona ali Durona?), ... a bi ga radi uporabili še za kakšno stvar, potem si oglejte ta članek. Pa veliko užitkov pri modificiranju.

0 komentarjev

ATI in chipseti

X-Bit Labs - Zadnjih nekaj dni je bilo, kar se chipseta tiče v znamenju Nvidiinega Crusha oziroma nForce-a. Če še niste popolnoma pozabili, je Intelovo licenco za izdelovanje chipsetov poleg Nvidie zakupil tudi ATI, ki se je odločil, da bo izdal dve verziji svojega chipseta z integrirano grafiko:
  • Prva verzija nosi kodno ime A3 in bo namenjena procesorjem na podnožju socket370. Podpirala bo PC133 SDRAM, v sam chipset pa bo vgrajena tudi grafična kartica, ki bo bazirala na procesorju Rage 128 Pro. Chipset bo namenjen predvsem low-cost računalnikom. Prve primerke bomo videli septembra, masovno proizvodnjo pa lahko pričakujemo v četrti četrtini (Q4) tega leta.

  • Druga različica nosi kodno ime A4 in bo namenjena Pentium 4 procesorjem. Podpirala bo tako PC133 SDRAM, kot DDR SDRAM. Zaradi zahtev Intela, bomo ta chipset ugledali šele v prvi četrtini prihodnjega leta (Q1 2002). Integrirana grafika, bo bazirala na procesorju Radeon VE.
Podatki o ATI-jevevih chipsetih so zaenkrat bolj skopi, vendar...

1 komentar

Test P4 hladilnikov

GamePC - Čeprav dvomim, da bo zadeva zanimala veliko ljudi iz praktičnih razlogov, vam vseeno posredujem enega izmed prvih primerjalnih testov P4 hladilnikov, ki so ga opravili na GamePC strani. Fantje so primerjali 6 hladilnikov, od Thermaltakov preko GlobalWinove do CoolerMasterjevih enot. Rezultati so v bistvu kar malce čudni, oziroma bolje rečeno novi za nas, saj noben hladilnik ni bistveno prehitel Intelovega retail hladilnika. Očitno so Intelovci tokrat opravili spodobno delo pri načrtovanju hladilnega telesa, kar bi težko rekli za njihove prejšnje izdelke. Aja, še zmagovalec: Thermaltake Indigo Orb.

0 komentarjev