»

V ZDA na novih policijskih kamerah odkrili starega znanca Confickerja

Slo-Tech - Conficker sicer sodi med prave dinozavre med virusi, saj je dočakal častitljivo starost sedmih let, in ga kot takega prepoznavajo že praktično vsi protivirusni programi, a očitno še ni za odmet. Utegne se namreč zgoditi, da se bodo v prihodnosti, ko se bo na internet povezovalo čedalje več pametnih in nekoliko manj pametnih naprav s pomanjkljivo zaščito, stari virusi ponovno izkazali za veliko nadlogo. In tako je Conficker leta 2015 prijadral na policijske kamere, ki so jih v ZDA uporabljali prometni policisti in člani taktičnih enot SWAT.

Okužbo je na kamerah, ki jih prodaja Martel Electronics, odkrilo podjetje iPower Technologies. Raziskovalca Jarrett Pavao in Charles Auchinleck sta okužbo identificirala kot sev

14 komentarjev

Nenavaden črv napada Linksysove usmerjevalnike

Slo-Tech - Po internetu se je začel širiti zelo nenavaden črv, ki cilja na Linksysove usmerjevalnike in za zdaj ne počne nič drugega, razen da se širi karseda hitro. Črv napada številne modele Linksysovih usmerjevalnikov (potrjeno E4200, E3200, E3000, E2500, E2100L, E2000, E1550, E1500, E1200, E1000, E900 ter nekateri WRT in Valet), pri čemer pa so usmerjevalniki z najnovejšo strojno programsko opremo (firmware) varni (različica 2.0.06). Nekateri modeli so sicer že tako stari, da niso več podprti in morajo uporabljati starejše, ranljive verzije.

Črva so odkrili pri ponudniki dostopa do interneta v Wyomingu, ker je črv zasedel vse razpoložljive kapacitete in upočasnil njihovo omrežje. Ko črv okuži usmerjevalnik, začne prek vrat 8080 in 80 preverjati, ali so na internetu...

22 komentarjev

Miti in dejstva o črvu Stuxnet

Razširjenost Stuxneta po svetu

CNet - V zadnjih tednih smo več pisali o nadležnem računalniškem črvu, s katerim imajo probleme zlasti Iranci, v manjši meri pa tudi Indonezijci in Indijci. Črv napada Siemensove SCADA-sisteme in ker je napisan precej dovršeno, so se takoj pojavila namigovanja, da je njegov namen sabotirati iranski jedrski program. Te so še bolj podžgale novice, da imajo Iranci precej težav z odstranjevanjem črva. Ker je na spletu ogromno raznih podatkov o Stuxnetu, tudi povsem izmišljenih informacij, je Elinor Mills na Cnetu opisala nekaj dejstev, kaj Stuxnet sploh je.

Iran sicer trdi, da je program napisan načrtno za uničenje njihove industrije in da so avtorji programa Američani ali Izraelci,...

9 komentarjev

Po letu dni Conficker živahnejši kot kdajkoli

ComputerWorld - Pred natančno letom dni se je na internetu razširil črv z imenom Conficker, ki je hitro okužil računalnike po vsem svetu. Ranljivi sistemi so bili Microsoftovi Windows 2000 in novejši. Microsoft je kmalu izdal obliž za svoje sisteme, ki je nekaj ranljivosti odpravil, prav tako pa so vsi večji proizvajalci antivirusnih programov dopolnili svoje baze podatke z navodili, kako prepoznati in odstraniti virus. Kljub četrtmilijonski nagradi za zdaj še neznani avtorji črva so ga sproti prirejali, tako da danes poznamo pet variant črva, označenih s črkami od A do E.

Kljub visoki prepoznavnosti črva in celo ustanovitvi Conficker Working Group se črv še vedno uspešno širi po spletu. Ocenjujejo, da leto dni po pojavitvi virus gostuje na sedmih milijonih računalnikov in se še širi. To so ocenili z analizo prometa na lažnih strežnikih, ki so jih postavili na spletu in kamor se črv povezuje, da bi dobil navodila. Zanimivo je, da ogromen potencial črva ostaja neizrabljen, saj ga avtorji ne...

62 komentarjev

Microsoft ponuja četrt milijona za avtorja Confickerja

Microsoft - Conficker je računalniški črv, ki se je pojavil lanskega oktobra in hitro okužil računalnike s sistemom Windows 2000 ali novejšim. Različni proizvajalci antivirusnih programov so podali različne ocene o kužnosti, najvišje ocene pa pravijo, da se je naselil na več kot 15 milijonih računalnikov. Težave so imeli tudi računalniki različnih vlad, saj je virus okužil veliko računalnikov na britanskem obrambnem ministrstvu, v bolnišnicah, v nemški vojski itn.

Microsoft se je odločil, da ima tega dovolj, saj se virus kljub hitri izdaji popravkov za vse sisteme naglo širi. Tako so se odločili za zanimivo taktiko in v sklopu starega programa Anti-virus Reward Program ponujajo četrt milijona dolarjev za informacije, ki bi odkrile, kdo stoji za Confickerjem. To ni prvi tak primer, saj je Microsoft že leta 2003 ponudil enako visoko nagrado za pisce črvov SoBig in Blaster, za informacije o piscih Sasserja pa je takšno nagrado tudi dejansko izplačal.

50 komentarjev

Uporaba črvov za krajo poslovnih skrivnosti?

The inquirer - Po poročanju revije Forbes so varnostni strokovnjaki povezali vsaj en primer črva, ki iz okuženega računalnika pošilja dokumente, s Kitajsko. Tako je po poročanju črv Myfip mogoče povezati s Kitajsko, od koder tudi izvira. Kitajska bi lahko s pomočjo črva, ki se širi v obliki priponke k elektronski pošti, pridobivala podatke o poslovnih skrivnostih zahodnih podjetij, še posebej tistih iz ZDA. Temu pritrjuje tudi precej izpopolnjena koda črva, ki je spisana za krajo najrazličnejših dokumentov. Ostale podrobnosti si lahko preberete v novici.

7 komentarjev

Avtor črva MSBlast.B priznal krivdo

ZDNet - 19 letni američan, Jeffrey Lee Parson, je priznal, da je spremenil MSBlast.A črv do te mere, da je črv omogočal povezavo na računalnik (vgradil je backdoor - stranska vrata), kar je avtorju omogočalo, da se je povezoval na okužene računalnike. Tako se je rodil MSBlast.B črv, ki se je povezoval na avtorjevo spletno stran, ki je verjetno shranjevala IP naslove okuženih računalnikov. Ameriške oblasti so beležile promet, ki ga je delal MSBlast.A črv, ter tako prišli do avtorjeve spletne strani po komaj dveh tednih. Obsodili ga bodo 12. novembra tega leta v Seattlu. Grozi mu zaporna kazen od 18 do 37 mesecev ter odškodnina v vrednosti nekaj milijonov dolarjev.

46 komentarjev

Še Adobe Acrobat virus

The Register - Dobro, priznam, da kar tri novice o virusih zvenijo malce pretirano pesimistično, ampak bolje malo pesimizma, kot pa rutinsko formatiranje trdega diska. Če lahko za letošnje poletje trdimo, za človeka precej pasje (zaradi vročine), potem je bilo za računalnike precej kužno, saj so bili zdolgočaseni hekerji kar pridni in so dostavili kar lepo pošiljko novih virusov. Ker je trenutno zelo popularen Adobe, ki je vključen v afero z ruskim programerjem ni vrag da njegovi izdelki nebi "pokasirali" kakšnega virusa. In ravno ti se je zgodilo; pojavil se je črv Peachy, ki okuži Acrobatove PDF datoteke. Peachy je, podobno kot Melissa, Visual Basic Script (VBS) črv. Če kliknemo na okuženo datoteko, bomo okužili računalnik, črv pa se bo poslal na vse naslove, ki jih imamo shranjene v Outlooku. Čeprav črv na prvi pogled predstavlja resno grožnjo, pa temu ni tako, saj za aktivacijo le-tega potrebujemo polno verzijo Adobe Acrobata. Če imamo samo Acrobat Readerja, se črv ne bo aktiviral. Uff,...

2 komentarja