»

Na Japonskem uzakonili stroge kazni za spletne žalitve

Slo-Tech - Zaradi porasta trpinčenja na spletu (cyberbullying) so na Japonskem zaostrili kazni za žaljenje na internetu, ki segajo do 300.000 jenov (2000 evorv) in enega leta zapora. Po novem kaznivo dejanje zastara po treh letih in ne enem letu. Povod za spremembo zakonodaje je bil samomor 22-letne Hane Kimura zaradi spletnega nadlegovanja.

Dosedanje kazni so bile mile, do 10.000 jenov in 30 dni pripora. Dva izmed množice spletnih komentatorjev, ki so trpinčili Hano Kimura, sta bila lani oglobljena z 9000 jeni, kar je za japonske standarde simbolična vsota. Porast nadlegovanja na spletu, ki ni omejen le na Japonsko, je zategadelj terjal strožji pristop. Novi zakon velja tudi za nespletne žalitve, a bodo te mileje sankcionirane, ker dosežejo manj ljudi.

Nova zakonodaja ima tudi nemalo kritikov, ki opozarjajo na nevarno omejitev svobode govora in na negativen vpliv ali samocenzuro (chilling effect) spletnih medijev in kritikov javnih osebnosti. Opozarjajo, da v zakonodaji ni jasno...

54 komentarjev

Nintendo predstavil krmilnik za Wii U

CNet - Nintendo je odgovoril na Sonyjevo predstavitev PlayStation Vite in pokazal svojo konzolo naslednje generacije - Nintendo Wii U. To bo prva konzola tega proizvajalca, ki bo podpirala ločljivost HD na zaslonu. Pokazali so krmilnik.

Poleg tega ima še na dotik občutljiv 6,2-palčni zaslon na krmilniku, ki sicer ne zmore HD, in prikazuje isto sliko kakor televizor ali pa dopolnilno. Ima štiri gumbe D-pad, analog slider in start ter select za upravljanje na prvi strani, štiri na zadnji in tudi kamero. Wii U podpira stare Nintendove igre, ima podporo za senzorje gibanja, in lahko hkrati uporablja tudi krmilnike za klasičen Wii, kar ponuja nove možnosti igranja.

Poleg tega lahko krmilnik za Wii U uporabimo za video klice. Nekoliko presenetljivo Wii U ne bo naprodaj za to...

32 komentarjev

Nintendo z nižjim dobičkom

ComputerWorld - Kljub dobri prodaji v božičnem nakupovalnem obdobju se je dobiček Nintenda zmanjšal. V prvih devetih mesecih računovodskega leta, ki ga Nintendo začne aprila, se je prodaja znižala za 23 odstotkov na 1,2 bilijona jenov (9,5 milijarde evrov), medtem ko je dobiček upadel za devet odstotkov na 192 milijard jenov (1,5 milijarde evrov). Glavna krivca za slabši rezultat od preteklih let sta šibka prodaja v prvi polovici leta in neugodno visok tečaj japonskega jena.

Povpraševanje po konzolah Wii in prenosnemu DS je bilo sprva visoko, v zadnjih mesecih pa je začelo plahneti. Zaradi tega so DS izdali še v okusih DSi in DS LL, ki sta na začetku napravila bum, nato pa je prodaja sledila ustaljenim tirnicam. Prodali so jih 23,3 milijona (v lanskem obdobju 25,6 milijona), medtem ko so kupci nakupili 17 milijonov Wiijev (lani 20 milijonov). Podobno se je zmanjšala prodaja programske opreme: naslovov za DS so prodali 121,4 milijona (26 odstotkov manj), za Wii pa 156,7 milijona (štiriodstotni...

0 komentarjev

Wii ima levji delež 'konzolašic'

vir: Kotaku
Kotaku - Izmed deklet, ki redno uporabljajo konzole, naj bi jih kar 80% prisegalo na Nintendov Wii, medtem ko sta si preostalih 20% uporabnic razdelila Xbox 360 in PS3 v razmerju 11 proti 9. Raziskavo, ki je delo ameriške podružnice Nintenda, Nintendo of America, je predstavil prav predsednik podružnice, Reggie Fils-Aime. Vzorec uporabnic, upoštevan v 80% deležu, je proti pričakovanjem nadvse specifičen. Pričakovali bi, da bodo glavne uporabnice sestre, matere, žene oz. partnerice, ki imajo v gospodinjstvu eno izmed konzol, katere glavni uporabnik je eden izmed moških sostanovalcev. A pri Nintendu takšnih uporabnic očitno niso upoštevali, raje pa so se osredotočili na glavne uporabnice, ki si,...

18 komentarjev

Prodaja konzole Wii jenja

CNet - Nintendo je razkril, da prodaja konzole Wii še zdaleč ne poteka po pričakovanjih. V drugem četrtletju letošnjega leta so prihodki podjetja od prodaje zdrsnili za 40 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, tudi naslednje četrtletje pa ni bilo dosti boljše. Skupno so v prvi polovici tega fiskalnega leta zaslužili 548 milijard jenov (4,13 milijarde evrov), kar je za tretjino manj kot lani. Kot pravi njihov izvršni direktor Satoru Iwata, je velik del slabih rezultatov pripisati neuspešni prodaji konzole Wii, ki za lanskimi rezultati zaostaja za 43 odstotkov.

Namesto 10,1 milijona so tako prodali zgolj 5,7 milijona primerkov v prvi polovici leta. Slabše gredo v promet tudi igre za Wii. Iwata priznava, da je Nintendo napak precenil kondicijo potrošnikov in vztrajal pri stari strategiji. Da bi se izkopali iz slabih rezultatov, so že pocenili Wii, predstavili nov DSi, v prihodnosti pa naj bi na Wii pripeljali še Netflix, ki ga že podpirata Xbox in Playstation. Za leto 2010 ali 2011...

19 komentarjev

Nintendo predstavil DSi LL

Stara in nova

vir: CNet
CNet - Nintendo je predstavil nov okus svoje prenosne konzole DSi, ki se imenuje DSi LL oz. XL. Glavna odlika novinca je večji 4,25-palčni zaslon, tako da je posledično cela naprava večja od starih modelov DS in DSi. Na Japonskem bo naprava na voljo od 21. novembra za 20.000 jenov (150 evrov) pod imenom DSi LL, medtem ko na evropski trg prihaja v prvem četrtletju prihodnjega leta z imenom XL. Poleg večjega zaslona bo imela naprava dolžino 91 mm, debelino 21 mm in težo 314 g. Baterija jo bo zmogla poganjati tri ure, sicer pa kakšnih bistvenih sprememb od stare DSi ne bo. Več informacij o novi konzoli so zbrali na Gamespotu.

7 komentarjev

Nintendo s 66 % manjšim zaslužkom

Nintendo Wii

vir: engadget
engadget - Vse kaže, da se je vsaj v drugi četrtini letošnjega leta norija okrog Nintendove konzole Wii umirila. Kljub zastarelost v obliki šibkejše strojne opreme v primerjavi s PlayStation 3 in Xbox 360 (ter celo Applovim iPhoneom), se je prodajal odlično in ima po svetu skoraj 50 % tržni delež ob PlayStation 3 in Xbox 360. A količina prodanih Wiijev in Nintendove prenosne konzole DSi je upadla za kar 40 % v primerjavi z drugo četrtino lanskega leta. Za počasnejšo prodajo DSijev Nintendo deloma krivi Apple in njihov iPhone, za katerega zdaj priznavajo, da je na področju mobilnega igranja iger resen konkurent. Najbolj verjeten razlog za upad prodaje je, poleg recesije, prav velika...

17 komentarjev

Nintendo začel prodajati DSi tu in onstran Luže

TG Daily - Nintendo DSi je luč sveta ugledal že lanskega oktobra, prve primerke pa je bilo moč kupiti od novembra dalje na Japonskem. Po polletnem čakanju so se Japonci odločili, da je napočil čas, da DSi ponudijo tudi ostalemu koncu sveta. Pretekli teden v četrtek je DSi prišel na avstralske police, dan kasneje na evropske, včeraj pa še na ameriške. Poglejmo si, kaj je Nintendo zapakiral v paket, ki ga ceni na 170 evrov.

Gre za prenosno konzolo, s katero Nintendo konkurira iPod Touchu. DSi je skoraj povsem identičen kot starejši DS, le da je nekoliko vitkejši. Vsebuje dve vgrajeni kameri - glavno s tremi megapiksli in na drugi strani še pomožno z 0,3 megapiksli. Poleg tega ima še režo SD, nekoliko...

13 komentarjev

London se mordenizira

CNN.com - Od včeraj naprej vas bo, če se boste hoteli peljati v sam center Londona (v Angliji [:D] ), obisk stal 5 funtov. Namen tega je zmanjšanje prometa v samem središču Londona. Vprašali se boste, kaj ima to zveze z elektroniko/računalništvom?

Strogo področje mestnega jedra nadzira preko 800 sodobnih digitalnih kamer. Vsako vozilo, ki gre v smeri centra, je posneto (beri: poslikano) zelo natančno: program potem iz slike razbere številko tablice in tako najdejo lastnika, ta pa je med stažem v mestu primoran plačati 5 funtov do 22.00 ure, sicer se znesek veča [:)]. Plačilo "cestnine" bo možno preko kreditnih kartic, SMS sporočil, na bencinskih črpalkah in poštah. Novici tukaj in tukaj.

15 komentarjev