»

NASA našla izgubljeno indijsko lunarno sondo

Slo-Tech - Indija se je leta 2009 vpisala na seznam držav, ki so poslale v vesolje svojo lunarno misijo, a rezultat ni bil bleščeč uspeh. Chandrayaan-1 se je novembra 2008 uspešno utiril v orbito okrog Meseca, kjer je približno leto dni deloval po načrtih. Potem pa so avgusta 2009 izgubili signal s sondo, ki bi bila sicer morala delovati dve leti. Ker je merila zgolj 1,5 metra, so kmalu obupali nad iskanjem in jo razglasili za izgubljeno. Vse do danes nismo poznali njene usode. Bodisi je ostala v orbiti bodisi so ji nepravilnosti v gravitacijskem polju Meseca počasi degradirale orbito in jo treščile na površje.

NASA pa je z novimi meritvami ugotovila, da se Chandrayaan-1 ni raztreščil, temveč je v...

5 komentarjev

Voyager 2 govori klingonščino

NASA - Voyager 2 je vesoljska sonda, ki so jo s Floride v vesolje izstrelili leta 1977. Sprva zamišljen kot nadaljevanje programa Mariner je Voyager 2 letel proti zunanjim planetom Sončevega sistema. Izkoristil je gravitacijsko energijo Urana in Neptuna ter po nekaj fantastičnih posnetkih Saturna, Urana in Neptuna odletel proti medzvezdnemu prostoru.

Podatki s senzorjev na plovilu kažejo, da je 30. avgusta 2007 na oddaljenosti 76 astronomskih enot preletel terminacijski udar (zaradi fluktuacij Sončeve aktivnosti se je to zgodilo petkrat). To je meja, kjer se sončni veter zaradi interakcije z medijem v medzvezdnem prostoru toliko upočasni, da ne potuje več z nadzvočno hitrostjo (ta znaša v tistem delu vesolja okrog 100...

33 komentarjev

Endeavour nared za izstrelitev

Endeavour čaka na izstrelitev

NASA - Če bo šlo vse po sreči, bo NASA danes ob 10.39 uri po srednjeevropskem času iz izstrelišča na Floridi v vesolje poslala raketoplan Endeavour. V okviru misije STS-130 bo Endeavour na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prepeljal modul Tranquility, ki bo zadnji ameriški kos ISS. Ta bo prebivalcem postaje prinesel nekaj novih sistemov za vzdrževanje življenja, kot so recikliranje odpadne vode in proizvodnja kisika,...

5 komentarjev

Indijska lunarna misija predčasno končana

Chandrayaan 1

vir: BBC
BBC - Indija se je lani pridružila družinici držav, ki so v vesolje poslale svojo lunarno misijo. V vesolje so oktobra poslali plovilo Chandrayaan, ki se je po 18 dneh uspešno vtirilo v tirnico okrog Meseca. Krožilo je na višini okrog 100 km in slikalo površje ter zbiralo razne podatke.

Prejšnji mesec so zabeležili prve tehnične težave, ko je odpovedal eden izmed senzorjev. Predstavniki indijske vesoljske organizacije (ISRO) so zatrdili, da so do takrat že dobili mnogo koristnih informacij iz slik, čeprav je bila njihova kvaliteta zaradi težav slabša. Sedaj pa so povsem izgubili stik s plovilom, ki ga poganja en panel sončnih celic, ki zmore okrog 700 W.

V ISRO ne verjamejo, da bodo v soboto...

11 komentarjev

Misija Ulikses gre h koncu

Ulikses

vir: NASA
Slo-Tech - Misijo Ulikses sta NASA in Evropska vesoljska agencija začeli oktobra 1990, torej pred davnimi 18 leti. Takrat so v vesolje izstrelili orbiterja, ki je naprej švignil mimo Jupitra, nato pa ja pričel krožiti okrog Sonca z afelijem petih astronomskih enot. Z dvema iz berilijevega bakra grajenima antenama opremljeno plovilo je zbiralo podatke o izbruhih gama žarkov, o Sončevih južnem in severnem polu, kometu Hyakutake, katerega rep je slučajno preletelo leta 1996, Jupitru ter kometih McNaught-Hartley in McNaught. Življenjsko dobo misije so podaljšali štirikrat, nazadnje prav do marca 2009.

Sedaj se misija počasi dokončno zaključuje. Zadnji načrtovani kontakt s plovilom bo 30. junija 2009,...

20 komentarjev

Kepler posnel prve fotografije

Keplerjevo vidno polje

vir: NASA
NASA - Pred poldrugim mesecem je NASA v vesolje poslala teleskop Kepler, ki ima nalogo opazovati delček Rimske ceste in iskati Zemlji podobne planete. NASA je objavila, da je Kepler napravil prve posnetke izbrane destinacije, tj. ozvezdij Laboda in Lire. Prvi posnetek kaže milijone zvezd v celotnem zornem kotu Keplerja, medtem ko sta druga dva bolj približana. Znanstveniki so nad posnetkom, ki kaže 100 kvadratnih stopinj neba in 4,5 milijona zvezd, med katerimi naj bi bilo 100.000 takih, ki bi lahko imele Zemlji podobne planete, navdušeni. Druga dva kažeta le tisočinko polnega obsega; na enem je...

21 komentarjev