»

ProSavage DDR KN266

AnandTech - VIA je danes objavila splavitev svojega ProSavageDDR KN266 mobilnega čipovja za AMD Athlon 4 in Duron procesorje. To je prvo DDR čipovje, ki bo implementirano v ploščah, namenjene prenosnim računalnikom. KN266 potolče zmogljivosti PC133 SDRAMa in popelje mobilne računalnike na novo stopnjo ter ponuja do 30% hitrejše delovanje v nekaterih aplikacijah. Poleg tega uporablja nizko-voltažni DDR266 SDRAM, ki skupaj z AMD PowerNow! tehnologijo zniža električno porabo računalnika in tako pripomore h večjim zmogljivostim in daljši življenski dobi baterij.
Več o čipovju samem lahko najdete tu.

0 komentarjev

AMD uradno najavil Athlon MP in AMD 760 MP

X-Bit Labs - Sicer je skoraj vse o multiprocesorski podpori za Athlon procesorje že bilo povedano, toda danes je AMD tudi uradno najavil dobavljivost serverskih Palomino Athlonov in AMD 760MP veznega čipovja, tako da je to dobra priložnost, da še enkrat ponovimo osnovne specifikacije.

Athlon MP:
Gre za procesorje na novem Palomino jedru, govorice o večjem predpomnilniku v primerjavi s svojimi mobilnimi bratci pa so se izkazale za neresnične. V bistvu gre za virtualno enaka procesorja, le da serverski Palomino nima uradne podpore za PowerNow! tehnologijo:
  • Palomino jedro
  • 0.18 mikronska tehnologija izdelave z bakrenimi medpovezavami
  • 128KB L1 predpomnilnika
  • 256KB L2 predpomnilnika
  • notranja toplotna dioda
  • 266MHz zunanja frekvenca
  • SocketA podnožje
  • SmartMP tehnologija za multiprocesiranje
  • 3D Now! Professional (52 novih SSE ukazov)
  • 20% nižja poraba energije kot enakofrekvenčni TBirdi
  • 1.2GHz ($265) in 1GHz ($215) modela
AMD 762 NorthBridge:
  • do dva Athlon MP procesorja
  • SmartMP tehnologija: vsak procesor deluje na svojem...

0 komentarjev

Prvi Dual Athlon sistem že naprodaj

več strani - Ampak ne ravno v kakšni ekskluzivno založeni japonski trgovini (kot bi verjetno pričakovali), temveč na nemškem eBayu. Neki tip je očitno dobil v roke Tyan Thunder K7 matično ploščo in sedaj celoten sistem prodaja preko on-line dražbene hiše. Fante za 8 tisoč DEM ponuja naslednjo konfiguracijo:
  • TYAN Thunder K7
  • 2x TBird 1.33GHz
  • 2x256MB PC2100 Apacer DDR SDRAM
  • Toshiba 10x/40x SCSI DVD-ROM
  • Plextor 12x SCSI CD-RW
  • 2x IBM 18.3GB SCSI HDD
  • ATX ohišje s 550W napajalnikom
Sanjski sistem, ni kaj, moti le uporaba navadnih TBirdov namesto prihajajočih strežniških Palominov. Verjetno ni hotel čakati do 4. junija.

Ko smo že pri dual Athlonih in njihovih cenah pa omenimo prihajajoče Dual plošče drugih proizvajalcev. Tyanka kmalu ne bo več osamljena, saj nam svoje...

0 komentarjev

VIA in AMD

X-Bit Labs - Po najnovejših informacijah bo dvo-procesorsko čipovje za AMD Athlon 4 (Palomino) procesorje izdelovala tudi VIA. Čipovje bo zasnovano na Viinem KT266 čipovju in bo imelo veliko lastnosti le tega. Zelo velika verjetnost je, da bo ta novi čip vseboval podporo PCI64 standardu. Novemu čipovju bo ime KT266DP (mislim, kako originalno...).
Glavna prednost KT266DP pred AMD-760MP bo cena. Medtem, ko bo matična plošča na AMD-760MP stala okoli $500, bo plošča na KT266DP stala le $300.
Naj opozirim še na eno dvo-procesorsko čipovje s PCI64 podporo: AMD-770. Ampak, pri AMD-770 bo šlo samo za visoko proračunske strežnike katerih cena je za navadnega smrtnika astronomska. AMD-770 bo precej izboljšano AMD-760MP čipovje.

4 komentarji

Govorice o Hammerjih

Slo-Tech - Še ena OZZYeva novica, ki je več kot primerna za objavo:

Na japonskih internetnih straneh so objavili članek o prvih 64 bitnih AMD procesorjih, ki bi znali biti dokaj zanimivi, ker pa članek temelji na govoricah, jih je treba jemati z rezervo.

Če se vseh nepotrebnih podatkov znebimo in izluščimo le najpomembnejše stvari, bo imel novi Hammer sledeče lastnosti: zelo verjetno bo imel DDR SDRAM kontroler povezan na procesorsko jedro preko sredstev HyperTransporta. Pri izdelavi jih je vodila ideja, da bi izboljšali dostopnost do spomina, kar je bistvenega pomena za multiprocesorske sisteme, zato so uvedli t.i. NUMA (Non-Uniform Memory Access) tehnologijo, ki naj bi poskrbela za pravilno organizacijo spomina in multiprocesorske konfiguracije in tako omogočala procesorjem dostop do svojega spomina kot tudi do spomina drugih procesorjev. Prvi procesor, imenovali so ga ClawHammer, naj bi prišel ven čez kakšno leto, osnovan bo na 0,13 mikronski SOI tehnologiji, osnovna frekvenca pa bo 2GHz....

1 komentar

Computex

X-Bit Labs - Kaj vse se dogaja junija? Konec šole (ou, yeah!), poletje pride (in s tem pomankljivo oblečene punce (no offence, girls)),... Na računalniški sceni pa je zelo pomemben dogodek: Computex sejem v Taipeu.
Na tokratnem se bo govorilo o: AMD bo predstavil strežniško različico Palomino procesorja. Prva verzija naj bi imela frekvenco delovanja 1.2GHz. Še ena iz AMD-ja: izšlo bo AMD-760MP čipovje, ki naj bi popravilo napake predhodnika in bilo ultimativno DDR čipovje. Tyan, podjetje, ki je šele pred kratkim prišlo v Slovenijo, bo predstavilo svoje dvo-procesorske matične plošče na zgoraj omenjenem AMD-jevem čipovju. AMD bo, ker namizni Palomino še ne bo izšel, predstavil zadnjega iz Athlon Thunderbird družine. To bo Athlon Thunderbird 1.4GHz. Stal bo okoli $240 in bo le začasna rešitev do prihoda Palomina. V začetku junija bo izšel tudi Duron 950MHz, ki bo stal okoli $110. O Intelu pa ni ne duha ne sluha. ...

5 komentarjev

Intel P4 Xeon

Slo-Tech - Po treh letih dominacije Xeonov na serverskem področju je Intel predstavil naslednike teh procesorjev. Na Pentium4 jedru, seveda. Ali so ti 1.7GHz procesorji odgovor na mokre sanje serverskih administratorjev, ali pa je Intelu spet spodletelo? Sodeč po tem testu na AnandTechu je odgovor nekje vmes. Novi procesorji dejansko prinašajo odlične performanse (za kar se gre zahvaliti predvsem ogromni prepustnosti zunanjega in pomnilniškega vodila), toda ovira jih trenutna i860 platforma. Maksimalno 4GB pomnilnika namreč marsikomu ne bo dovolj, poleg tega pa le-ta mora biti dragi RDRAM. Pojavlja se tudi vprašanje, kako se bodo dotični procesorji kosali s serverskimi Palomino konfiguracijami na AMDjevem 760MP čipovju, saj je v marsikaterem testu 1.2GHz TBird celo prehitel 1.7GHz Xeona. Thnx slycer.

4 komentarji

Odklenjeni TBirdi 1.2GHz

Jaz - Čas je za še nekaj govoric (juhej!). Na Overclockers strani sem zasledil zanimivo informacijo, da velika večina (če ne vsi) 1.2GHz Thunderbird čipov ima že tovarniško povezane vse L1 mostičke, kar pomeni, da so popolnoma odklenjeni. Ker je pri nas še vedno precej težko zaslediti kakšnega izmed teh zadeve na žalost ne morem potrditi, toda cenil bi vse informacije z vaše strani. Toliko o AMDjevi zlobni namerni o zaklenitvi vseh čipov. Aja, ko smo pri tej temi: vsi, ki kupujete Durone in TBirde v Sloveniji ste lahko brez skrbi. Panika, ki je vladala glede odstranjenih BP_FID nogic par tednov nazaj se je že polegla in izkazalo se je, da je šlo za eno pošiljko, katere namen je bil prestrašiti overclockerje (ali nekaj podobnega ). Vseeno pri nakupu preverite spodnjo stran čipov!

5 komentarjev