»

Hitachijevi novi trdi diski z novo generacijo magnetnih plošč

X-Bit Labs - Hitachi je predstavil novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov, ki uporabljajo novo, šesto generacijo magnetnih plošč za navpičen zapis podatkov (PMR). Ta omogoča doseganje višje gostote zapisa, tako da bodo 3,5-palčni diski z novimi ploščami lahko shranili 4 do 5 TB podatkov, če jih bodo imeli pet.

Nova družina se imenuje Hitachi Travelstar...

23 komentarjev

Najprostornejša najmanjša diska

Specifikacije diskov

X-Bit Labs - Toshiba je predstavila najprostornejši trdi disk za prenosne računalnike, kamor so uspeli stlačiti terabajt podatkov. Za to so porabili tri plošče, ki imajo največjo gostoto zapisa doslej, to je 839,1 Mb/mm2. MK1059GSM bo tako za spoznanje višji od klasičnih 2,5-palčnih diskov, medtem ko bo njegov manjši sorodnik, prav tako novinec MK7559GSXP s 750 GB kapacitete in dvema ploščama povsem konvencionalnih dimenzij. Sicer sta si diska podobna: plošče se vrtijo s 5400 obrati na minuto, imata 8 MB predpomnilnika, vmesnik SATA-300 in povprečni dostopni čas 12 ms. Izdelka sta plod prevzetega Fujitsujevega oddelka za trde diske, ki ga je Toshiba kupila lansko jesen. Prodaja diskov se prične aprila.

3 komentarji

3 TB diski za vogalom

Glavni vir višanja kapacitete - bralno-zapisovalna glava

vir: Hexus
Hexus - Dvoterabajtni diski so že skorajda stalnica, saj je Western Digital prvi 2 TB disk iz serije Green predstavil že lanskega maja. Od takrat so pokazali še nekaj primerkov iz drugih serij (npr. Black), sledili pa so jim tudi pri Seagateu, Hitachiju in Samsungu, kjer so predstavili tudi varčneža iz serije ECOGreen. A računalniška industrija se, kot verjetno vemo vsi, razvija bliskovito hitro. Jasno je bilo torej, da 500 gigabajtov na magnetno ploščo, katerih štiri se nahajajo v 2-terabajtnih trdih diskih, ne bo največ, kar bomo ugledali. Proizvajalci bi sicer lahko izdelali 2,5 TB trde diske, če bi uporabili pet plošč, kot je to storil Hitachi s petimi 200 GB ploščami v svojem prvem 1 TB disku, a ima to negativne posledice na hitrost in segrevanje trdega diska. Napredek...

25 komentarjev

Moj trdi disk je lahko balon

Wired News - Klasični trdi diski z magnetnimi ploščami in bralnimi glavami se počasi, a neizogibno poslavljajo. Četudi jih ne nemara ne menjamo takoj s SSD-ji, jih nadomesti večji in novejši klasik. Kaj torej storiti z odsluženimi diski? Če ne vsebujejo strogo zaupnih podatkov, ki bi terjali njihov pokop v lavi, in če posedujete nekaj smisla za estetiko, jih lahko predelate v lične modelčke. Sistemski administrator Miguel Rivera je imel preveč diskov in časa, zato je iz njih izdelal celo kopico skulptur. Motorje, avtomobile, terminatorje. Kot pravi Rivera, je želel napraviti nekaj le iz...

4 komentarji

Toshiba z novim 2,5" diskom

Prenosni diski v štirih barvnih kombinacijah

vir: engadget
engadget - Dandanes shranjevanje podatkov v prenosnikih ni več problem, saj so 500 gigabajtni trdi diski že nekaj običajnega. Hitra rast je seveda del celotne industrije, torej ji ne morejo uiti niti trdi diski, kar potrjuje Toshiba, ki je pravkar predstavila 640 gigabajtni trdi disk v 2,5 palčni velikosti. Dve 320 gigabajtni plošči se vrtita s 5400 obrati na minuto, kar pomeni, da so na trgu tudi hitrejši diski (modeli s 7200 obr/min ter SSDji), a redki, ki ponujajo toliko prostora. WDjev terabajtni model npr. ni primeren za uporabo v večini prenosnikov zaradi nestandardne debeline 11 mm. Poleg 640 gigabajtnega modela Toshiba ponuja še 500 GB, ki prav tako uporablja dve podatkovni plošči, ter 320, 250 in 160 GB modele z le eno podatkovno ploščo. V...

32 komentarjev

2,5-terabajtni diski na obzorju

RegHardware - Trenutno se svet mehanskih trdih diskov vrti s 500 GB na ploščo, kar uporabnikom prinese do 2 TB prostora na pogon. A slednji niso ravno popularni, bolje pa se prodajajo 1 in 1,5 TB modeli. Vseeno bodo tudi 2 TB modeli morda že v začetku naslednjega leta passé. TDK, proizvajalec bralno-zapisovalnih glav, ki je odgovoren za kar nekaj prostorskih premikov v industriji, je napovedal, da proizvajalci trdih diskov že testirajo nove glave, ki omogočajo zapisati do 640 GB podatkov na eno magnetno ploščo.

S štirimi takšnimi ploščami v pogonu to nanese 2,5 TB, proizvajalci pa bi se lahko odločili tudi za model s petimi ploščami, ki bi kapaciteto dvignil prek 3 TB. Obenem so napovedali tudi zgoščevanje podatkov na 2,5 palčnih diskih, na 320 GB na ploščo. Do sedaj je bila največja gostota 250 GB, z novimi ploščami pa lahko pričakujemo 640 oz. morda celo 960 GB modele v nestandardnem, 11 mm ohišju.

Trdi diski s 640 gigabajtnimi magnetnimi ploščami bi na prodajne police lahko prišli že...

19 komentarjev

Hitachi z najhitrejšim dvoterabajtnim diskom

Hitachi Deskstar 7K2000

Heise - Hitachi je včeraj predstavil nov trdi disk, ki bo prvi dvoterabajtni disk, ki se bo vrtel s 7200 obrati na minuto. Tri in pol inče velik Deskstar 7K2000 bo imel 32 MB predpomnilnika in vmesnik SATA II. Hitachi obljublja, da bo novi disk v neobremenjenem stanju porabil za desetino manj energije kot starejši modeli. V disku najdemo pet plošč, kar pomeni, da Hitachi še vedno ni uspel doseči 500 GB na ploščo. Tako sedaj pravijo, da je gostota bitov na ploščah manjša, kar naj bi prispevalo k dolgoživosti. Cena bo onstran Atlantika okrog 320 dolarjev.

Zanimivo je, da Hitachi poleg tega modela, ki je naprodaj takoj, za bližnjo prihodnost napoveduje tudi manjše člane družine Deskstar 7K1000.C,...

11 komentarjev

WD predstavil 4 TB-disk

My Book Studio Edition II

ComputerWorld - Western Digital je včeraj predstavil svoj največji zunanji trdi disk, ki ji sicer namenjen uporabnikom Macov. Meri ogromne 4 TB. Cena je sicer nekoliko zasoljena, sa znaša 650 dolarjev, a lahko v zameno nanj pospravite več kot 1500 DVD-filmov, 800.000 digitalnih fotografij ali milijon povprečnih glasbenih datotek. Poleg največje različice sta v seriji My Book Studio Edition II še eno- in dvoterabajtna verzija, ki sta ustrezno cenejši. Vsi diski podpirajo eSATA, Firewire 800, Firewire 400 in USB 2.0. Zmorejo sodelovati z Applovim Time Machine, za uporabnike Windows pa je priložena...

46 komentarjev

Prostorni prenosni USB disk

Slo-Tech - Proizvajalci flash pomnilnikov in trdih diskov bijejo vedno trši boj. Medtem ko prvi povečujejo kapaciteto svojih flash diskov, slednji izdelujejo vedno manjše trde diske za prenosne naprave.

Tako je luč dneva ugledal Nano, podjetja Pocketec. Na prvi pogled gre za malo večji USB pomnilniški ključek, a podrobnosti so skrite očem. V notranjosti se namreč nahaja pravi pravcati trdi disk velikosti 1 palca in kapacitete 12GB.

Novinec najde tako prostor v skoraj vsakem žepu, saj so mere celotne napravice le 38 x 38 x 15mm in tehta 50g, priključek USB pa se takrat, ko napravica ni priključena na računalnik, skrije v ohišje. Trdi disk pred udarci in mehanskimi poškodbami ščiti kakovosntno aluminijasto ohišje.



Poleg...

44 komentarjev

Blu-ray Samsungov predvajalnik v Evropi in TDK-jev 200 GB medij

Slo-Tech - S predstavitvijo na IFA - Internationalen Funkaustellung v Berlinu, je Samsung tudi v Evropi začel s prodajo BD-1000 Blu-ray predvajalnika. TDK je medtem že razvil medij, ki lahko v 6 slojih shrani 200 GB podatkov. Tu se seveda ne mislijo zaustaviti in že razmišljajo o 8 slojih. Žal je govora o prototipih.

Žal so potihnile tudi govorice o dvoživkah (Blu-Ray + HD-DVD) med obema rivaloma za bodoči "DVD" standard.

17 komentarjev

TDK razvil optične medije odporne na fizične poškodbe

Slashdot - Gotovo ste že pogosto izkusili, da današnji CD- in DVD-mediji niso tako zelo odporni na fizične poškodbe, kot bi morali biti. Pogosto se zgodi da se le-ti popraskajo ali kako drugače poškodujejo, kar prepreči normalno branje medija.

Prav ta problem so se odločili odpraviti pri podjetju TDK, ki med drugim sodeluje tudi pri razvoju novega Blu-Ray standarda. V razvoju so prišli do že precej obetajočih rezultatov, kar so predstavili na nedavni demonstraciji. Novinarjem so dali enega izmed novih CD-medijev s posebno prevleko, strgalnik za ponve iz žice ter nekaj trajnih flomastrov, češ naj poskušajo kakorkoli popisati, popraskati ali na katerikoli drugi način narediti medij neberljiv. Presenečeno so ugotovili da je ta naloga precej težka, saj so se sledi flomastrov preprosto zbrisale, s strgalnikom pa niso in niso mogli narediti niti praske. Edina oseba, ki je uspela poškodovati medij je bil neki novinar, ki se je spravil na CD kar s švicarskim nožem.

Pri TDK-ju so prevleko začeli...

30 komentarjev