»

Tudi Sapphire z AGP Radeoni

Sapphire Radeon HD 4650

vir: Expreview.com
Expreview.com - Če se vam zdi ATIjev Radeon HD 4670 nekoliko prehiter za vaš AGP mlinček, brez skrbi, Sapphire predstavlja rešitev. Namesto jedra RV730XT, kot je naredil HIS, so z AGP vodilom opremili ATIjev RV730PRO, ki je sicer osnova Radeon HD 4650. Za shranjevanje podatkov skrbi 512 oz. 1024 MB DDR2 pomnilnika, ki se hrani prek 128 bitnega pomnilniškega vodila in teče pri 800 MHz. Jedro je nadvse podobno zmogljivejšemu bratu, saj ima prav tako 320 stream procesorjev, a ima s 600 MHz 20 % nižjo frekvenco od HD 4670. Zanimiva je odločitev za PCIe napajalni priključek (HIS HD 4670 uporablja za AGP kartice bolj običajen molex), saj lastniki starejših računalnikov ponavadi nimajo napajalnikov s PCIe...

9 komentarjev

Najhitrejša AGP grafična kartica

HIS Radeon HD 4670 AGP

vir: Expreview.com
Expreview.com - Reža AGP očitno še ni povsem umrla, saj se še vedno najde novejša grafična kartica, izdelana zanjo. Po kartici z vodilom PCIe x1 so pri HIS osrečili še lastnike starejših računalnikov. Z AGP vodilom so opremili ATIjevega Radeona 4670 in tako P4 in Athlon XP sistemom omogočili ogromno (preveč?) grafične moči. Za to moč poskrbi 320 stream procesorjev pri 750 MHz in 1 GB DDR3 pomnilnika s 128 bitnim vodilom in frekvenco 1746 MHz. V primeru, da imajo potencialni kupci tudi starejši, katodni monitor, je za njih poskrbljeno tudi z nativnim VGA izhodom, dodan pa je še HDMI in DVI izhod. Kartica je že naprodaj pri Amazonu za 130...

33 komentarjev

HIS Radeon HD 4350 s PCIe x1 priključkom

Expreview.com - HIS je znan po izdelavi Radeonov nižjega cenovnega razreda s PCIe x1 priključkom, saj so enako naredili že z Radeon X1300. Tudi tokrat je kartica nizkega profila, za prenos slike na ekran pa skrbijo Dual Link DVI, HDMI in analogni VGA priključek. Jedro z 80 stream procesorji teče pri 600 MHz, 512 MB DDR2 pomnilnika pa pri 800 MHz prek 64 bitne povezave. V paket je poleg klasične, polnoprofilne ploščice vključena še ploščica za nizkoprofilna ohišja z izrezi za DVI in HDMI priključek ter še ena takšna ploščica, na katero se montira VGA priključek. Datum izida in cena sicer še nista znana, a bo kartica zagotovo zelo poceni, saj se starejša...

30 komentarjev

Radeon HD 3850 za AGP

Radeon HD 3850 AGP

vir: PowerColor
več strani - Kljub temu, da so matične plošče z AGP vodilom že pred časom večinoma izginile s prodajnih polic nas proizvajalci grafičnih kartic vsake toliko presenetijo z novimi grafičnimi karticami za omenjeno vodilo. Tokrat sta skorajda sočasno svoji različici grafične kartice Radeon HD 3850 za AGP vodilo predstavila Sapphire in PoweColor. Prvi kupcem ponuja grafično kartico s 512 MB pomnilnika s frekvenco 846 MHz (1700 MHz upoštevajoč DDR) ter frekvenco jedra 702 MHz, medtem ko ima PowerColorjeva različica ob enaki količini pomnilnika nižji frekvenci tako jedra (668 MHz) kot pomnilnika (828 MHz).

Več o obeh grafičnih karticah si preberite v Sapphirovem sporočilu za javnost oziroma na spletni strani PowerColorja.

26 komentarjev

Tudi Radeon HD 2600 Pro za AGP

Hartware.net - Kot smo napovedali v novici o radeonu HD 2400 za AGP vodilo, je GeCube predstavil novo grafično kartico za omenjeno vodilo. Tokrat gre za grafično kartico srednjega cenovnega in zmogljivostnega razreda, Radeon HD 2600 Pro, ki premore 512MB DDR2 pomnilnika in jedro s frekvenco 600MHz. Cena nove kartice naj bi znašala okroglih sto evrov, medtem ko bo za napovedano različico s 256 MB pomnilnika predvidoma potrebno odšteti vsega tri evre manj od 512 MB različice, torej 97 evrov.

Več o tem na Hartware.net.

24 komentarjev

Radeon X1300 za vodilo PCIe x1

HIS Radeon X1300 PCIe x1

Slo-Tech - HIS je predstavil grafično kartico Radeon X1300 za vodilo PCIe x1. Nizkoprofilna grafična kartica podpira do 512 MB pomnilnika s pomočjo tehnologije HyperMemory, Shader Model 3.0 ter tehnologijo AVIVO ter ima Dual Link DVI priključek. Po besedah proizvajalca omenjena kartica predstavlja rešitev za vse s potrebo po več zaslonih, saj pri sočasni uporabi primarne grafične kartice ter n-kosov Radeona X1300 na PCIe x1 lahko na svoj računalnik lahko priključimo n x 2 + 2 monitorja.

Za hlajenje grafičnega procesorja skrbi HIS-ov iFan z glasnostjo pod 20 db, čeprav bi na kartici takega kalibra pričakovali pasivno hlajenje.

Več o novi grafični kartici v HIS-ovem poročilu za javnost.

22 komentarjev

Kaj je to DVI?

AnandTech - Na AnandTechu so se potrudili ter spisali dokaj zanimiv članek o tem, kaj je to DVI izhod na grafičnih karticah, čemu pripomore, kdo si ga je izmislil, in tako naprej. Branje je zelo zanimivo ter poučno, a hkrati spisano zelo razumljivo. Na primer: Ste vedeli, da je na DVI izhodu 29 kontaktov, od katerih gre 24 za digitalno povezavo, pet pa jih ostane za analogni izhod? Veste, da to pomeni, da bi lahko proizvajalci grafičnih kartic kar danes opustili VGA izhod ter k grafični dodali samo še pretvornik, ki bi omogočil prikaz slike na CRT zaslonih? Veste, da se čez DVI kabel pretočita 2 gigabita v sekundi? Vas zanima tudi, zakaj ima Geforce slabo sliko ter kako problem odpraviti? Klik!

3 komentarji