»

Symbian ni več odprtokoden

vir: Heise
Heise - Nokia je spremenila licenco operacijskega sistema za svoje pametne telefone Symbian, ki odslej ne bo več odprtokoden, ampak zaprtokoden lastniški, licenciran pod Nokia Symbian License. Konec marca so namreč po ukinitvi Symbianovih strani kodo znova postavili na internet, a je pregled licence pokazal, da ta ne ustreza odprti kodi. V sporočilu za javnost so sedaj potrdili, da se beseda odprt, ki so jo uporabili za predstavitev nove prihodnosti Symbiana, ne nanaša na odprtokodnost, ampak odprtost za sodelovanje s podjetji. Symbian je tako zaprtokoden.

Povsem nedostopna koda le ne bo, saj bodo dostop do nje še vedno imeli registrirani razvijalci. Nokia za vsakega posebej odloči, ali ustreza...

34 komentarjev

Samsung po poti Sony Ericssona

Nedvomno zadnji Samsung s Symbianom

vir: engadget
engadget - Prav v času splavitve Symbiana^3 oz. Nokie N8, prvega mobilnega telefona s tem operacijskim sistemom, Nokia dobiva še en udarec v obliki izgube pomembnega partnerja. V začetku tedna smo poročali, da razvoj mobilnih telefonov s Symbianom na račun Androida opuščajo pri Sony Ericssonu, kar je pomenilo, da je razvoju Symbiana poleg Nokie med pomembnejšimi proizvajalci ostal zavezan le še Samsung, poleg NTT Docoma, ki pa mobilne telefone izdeluje le za Japonski trg. A vsega štiri dni je trajalo, da so se pri Samsungu odločili podobno, kot pri Sony Ericsson. O ukinitvi razvoja mobilnikov s Symbianom so razmišljali že pred enim letom (pravzaprav je to razmišljal takratni podpredsednik), a so...

23 komentarjev

Symbian je odprt za urejanje kode

SymbianOS

vir: Guardian
Guardian - Symbian, operacijski sistem, ki se uporablja v večini svetovnih pametnih telefonih, je zdaj na voljo kot odprt sistem za urejanje kode. Štiri mesece pred predvidenim rokom, je videti kot obupan poskus preprečiti Googlu in Applu pridobiti vedno večji delež uporabe operacijskih sistemov pametnih telefonov.

Pred dvema letoma so naprave z Symbian sistemom predstavljale skoraj 60% trga, zdaj pa predstavljajo manj kot 50%. Strokovnjaki domnevajo, da bo ta številka leta...

20 komentarjev

Vpogled v Symbian v letu 2011

vir: engadget
engadget - Čeprav je trenutno aktualen Symbian S60 5th edition, poznan tudi kot Symbian1, tri generacije oddaljen od trenutno najnovejše načrtovane generacije, Symbian4, smo že dobili prvi predogled uporabniškega vmesnika slednjega. Med njima bomo jasno ugledali še Symbian2, prvo odprtokodno različico, ter Symbian3, ki naj bi prinesel prve osvežitve uporabniškega vmesnika pred zadnjo stopnjo preobrazbe mobilnega operacijskega sistema, ki zadnje čase izgublja tržni delež. Symbian4 bo sicer uradno predstavljen že konec leta 2010, a bomo prve naprave ugledali šele zgodaj v letu 2011. Slednje nam lahko da slutiti, da obstoječi mobilni telefoni žal ne bodo podpirali...

47 komentarjev

Symbian razkril svoje mikrojedro EKA2

Ars Technica - Symbian je že lani napovedal, da bo javnosti popolnoma razkril kodo svojega mikrojedra EKA2. Danes so naredili velik korak v tej smeri, saj so izdali izvorno kodo tega jedra in paket SDK (software development kit) pod licenco EPL. V podjetju pravijo, da se hitro pomikajo proti popolnoma odprtokodnemu modelu, popolnoma vse pa naj bi pokazali do sredine prihodnjega leta. SDK-paket za razvijalce pa vsebuje prevajalnik za ARM, odprtokodni emulator na QEMU in podporo za poganjanje operacijskega sistema BeagleBoardu.

Lee Williams, Symbianov izvršni direktor, je poudaril, da so v podjetju pospešili odpiranje kode, ker so jo želeli ponuditi razvijalcem in izdelovalcem strojne opreme karseda hitro. Verjame, da EKA2, ki je pravo mikrojedro, optimizirano za mobilne naprave, nudi nekaj prepričljivih prednosti pred Linuxom. Kot pravi, ima Symbian bogat ekosistem, saj ga uporabljajo na 70 različnih izdelkih, podpira 53 jezikov in 300 omrežij, zaradi česar je skupaj z bogato podporo za razvoj...

1 komentar

Odpiranje Symbiana se je začelo

Symbian

vir: CNet
CNet - Nokia, ki je odkupila celoten delež Symbiana in skupaj s Samsungom, LGjem, SonyEricssonom in ostalimi vzpostavila Symbian Foundation, je že nekaj časa nazaj predstavila namero popolnoma odpreti operacijski sistem Symbian. Prvi koraki v tej smeri so se že začeli, saj je bil pravkar predstavljen prvi odprtokodni program, ki ga je izdelal kar Symbian Foundation. Prvi paket, OS Security Package, je, podobno kot bo celoten sistem, licenciran pod EPL licenco (Eclipse Public Licence) namesto prej standardne, zaprte SFL licence (Symbian Foundation Licence).

OS Security Package je varnostni paket za operacijski sistem, ki razširi kriptografske zmogljivosti...

69 komentarjev

Symbian za netbooke

vir: engadget
engadget - Čeprav že v trenutni obliki Symbian teče na platformi Atom, sicer bolj ali manj neuporabno, Symbian Foundation cilja na razvoj Symbiana za netbooke. V pogovoru je Tim Holbrow, direktor Smybian Foundationa, na vprašanje, če bomo kdaj videli netbooke s Symbianom, odgovoril da po vsej verjetnosti že v kratkem.

Zanimiv je tudi njegov odgovor na vprašanje, če bodo netbooki ostali netbooki. Zdi se mu da ne, a meni, da bodo uporabniki s seboj prenašali le procesorsko enoto, ki bo uporabna tudi kot mobilna naprava, doma pa se bo nanjo brezžično priklopila tipkovnica in miš (ter zaslon), spremembo v ločljivosti pa se bo grafični vmesnik prilagodil avtomatično. Meni še, da bi že v dveh do treh letih takšne naprave lahko resno zagrizle v tržni delež prenosnikov in netbookov.

Če so njegove napovedi pravilne, bo povedal...

3 komentarji

Symbian na Atom sistemu

Oprema

vir: engadget
engadget - Pri vsem dogajanju okrog netbookov, od samih izidov novih modelov, do portov Androida na različne modele in vojne med Ubuntujem in Microsoftom, očitno želijo svoj del pozornosti tudi razvijalci Symbiana. Operacijski sistem pametnih telefonov, znan predvsem z Nokiinih mobilnikov, so člani SOSCO (S60 On Symbian Customer Operations) uspeli prevesti in namestiti na popolnoma standarden PC, katerega osnova je Intelova matična plošča z Atom procesorjem.

...

4 komentarji

SonyEricsson bo združil Flash in Javo za mobilne telefone

CNet - Naslednji teden naj bi SonyEricsson na konferenci JavaOne predstavil projekt Capuchin, s katerim bodo razvijalcem omogočili izdelovanje aplikacij za mobilne telefone, ki bodo hkrati uporabljale dele Jave ME in Flasha Lite. Tehnologijo bodo uporabljali v aparatih, ki so namenjeni množičnemu trgu, saj ne pride v poštev za tako imenovanie pametne telefone z zahtevnimi operacijski sistemi.
Nadejajo se, da se bodo denimo razvijalci, ki sicer uporabljajo Javo, odločili za razkošnejši uporabniški vmesnik v Flash Lite - razvijalci v Flashu pa bodo morda pri ustvarjanju mobilnih igric uporabili Java 3D grafiko in hkrati obdržali Flash za menije. SonyEricsson namerava izdati zbirko programerskih vmesnikov (API) in razvijalski paket (software developement kit) v drugi polovici leta.

8 komentarjev

Novi Symbian OS bo mnogo hitrejši

The Register - V drugi polovici prihodnjega leta bo izšla naslednja pomembnejša posodobitev operacijskega sistema Symbian OS, in sicer pod številko 9.5. Nova verzija bo vsebovala precej zanimivih funkcij, med katerimi se mi zdi najbolj vredno izpostaviti avtomatsko preklapljanje med WLAN in 3G omrežji pri uporabi programske opreme za VoIP, veliko pa nameravajo, če jim lahko verjamemo, postoriti tudi na področju performans. Aplikacije naj bi po novem zasedale 20-30 odstotkov manj pomnilnika, predvsem večje pa se bodo zaganjale do 75 odstotkov hitreje.

Preberite izvorno novico.

23 komentarjev