»

Red Hat World Tour 2004

News Forge - Red Hat je prvi distributer Linuxa na svetu, ki se je zadnje čase specializiral v razvoj Linuxa za podjetja. Kljub temu pa ostaja zvest načelom odprte kode, kar dokazuje tudi njihova odprava, ki se podaja na pot razširjanja idej o Linuxu in prostem programju. Ekipa bo obiskala sedem svetovnih mest na štirih celinah: Tokyo, Brisbane, Sydney, Munchen, London, Boston in Toronto. Potovanje se bo končalo 1. aprila, ko bo na sporedu tudi prvo mednarodno Red Hatovo srečanje, ki bo hkrati potekalo v 612-ih mestih po svetu. Klik!

0 komentarjev

Corel je prenehal z Open Source projekti

Slashdot - Corel je najavil, da bo s prvim dnem v marcu prenehala z obratovanjem njihova stran Corel's Open Source Development Community Site. Kot najbrž večina ve, je Corel zelo pomagal na GNU/Linux sceni, še posebej s produktoma Corel Draw in Corel WordPerfect. Corel je tudi veliko vlagal v razvoj linuxovega "emulatorja" MS Windows okolja Wine. Osebno mislim, da je zelo žalostno, da bo linux in open source svet izgubil tako vplivno in denarno močno podporo.

2 komentarja

Linux v podjetjih

Linux Today - Zmanjševanje stroškov v podjetjih je zadnje čase kar pogosto slišana fraza. Stvar poteka povsod, tudi v informatiki. Velik strošek je seveda programje, največkrat kar Microsoftovo. Tule je članek o tem, kako je MS vedno bolj dušil podjetje z vsiljevanjem svojega najnovejšega programja. Zaradi težavnega položaja so začeli sodelovati z RedHatom in počasi prehajali na Linux. To je imelo veliko pozitivnih učinkov, vse od varnosti, zanesljivosti in manjših stroškov za strojno opremo pa do tega, da so imeli boljšo pogajalsko pozicijo v pogovorih z malim mehkim. Med drugim so se odločili tudi, da bodo z WinXP še počakali.

Kako pa je z Linuxom v slovenskih podjetjih? Pred kratkim je celotna redakcija časopisa Delo prešla na Linux (uporabljajo namizje KDE), šlo naj bi za čez 100 računalnikov. Govori se, da ima veliko instalacij tudi Loterija Slovenije, saj so pred časom besno iskali Linux programerje. Na letošnjem Infosu naj bi bilo tudi posebno predavanje o Linuxu v poslovni rabi in morda...

1 komentar

10 let Linuxa

Slo-Tech - Pred približno 10. leti, je se je Linus Torvalds odločil, da mu je dovolj Unixov in začel delati na novemu projektu, ki pa je imel še vedno veliko skupnega z Unixi - Linux, seveda. Kmalu pa so se za razvoj Linuxa začeli zanimati tudi drugi ljubiteljski programerji, ki jih je bilo iz leta v leto več. Linux je tako po zaslugi teh ljubiteljskih programerjev in številnih podjetij, ki so se vključila v razvoj (IBM, Sun, ...) postal eden izmed najbolj znanih in razširjenih operacijskih sistemov na svetu. Seveda se sliši malce hecno, ampak k razvoju Linuxa je veliko prispeval tudi Microsoft, vendar ne v obliki programerske pomoči, ampak kot konkurenca, ki je Linuxaše prisilila v razvoj vedno boljšega operacijskega sistema. Za konec naj še rečem: "Vse najboljše Linux in še na mnoga leta." Thanx, Žiga.

0 komentarjev

10 GB Linux PDA

CNet - Ta novica je pomembna tako za razvoj Linuxa, kot razvoj ročnih računalnikov. Za kaj gre? Podjetje Serial System je pred kratkim predstavilo svoj Terapin Mine PDA, ki je namenjen hranjenju podatkov. Vase lahko spravi do 10 GB podatkov - od digitalnih fotografij, preko računalniških datotek, do zvočnih datotek. Poleg hranjenja podatkov, ga lahko priklopimo tudi na krajevno omrežje (LAN) in ga uporabimo za manjši ali začasen strežnik. Terapin Mine ponuja tudi razširitveno mesto za PC Card, kar mu omogoča (s pravšnjimi dodatki) delovanje v brezžičnem omrežju (wireless LAN). Naprava stane 599 $, na voljo pa bo konec avgusta. Vsekakor bo naprava vsaj malo omajala trenutne standarde na področju dlančnikov in poizkušala zarisati novo smer razvoja (v mislih ima predvsem večji pomnilnik, če že ne trdi disk). Kaj pa operacijski sistem? Operacijski sistem bo Linux, ki bo omogočal prost razvoj programske opreme, saj ne bo treba plačevati licenc. ...

0 komentarjev

Močna podpora Linuxu

IWon Money - IBM in trije veliki japonski proizvajalci procesorjev so včeraj najavili začetek skupnega sodelovanja pri razvoju softvera za Linux operacijske sisteme. IBM, NEC, Fujitsu in Hitachi bodo tako prispevali skupaj 500 inženirjev, ki bodo delovali na razvoju novih poslovnih aplikacij za Linux. Zanimivo je, da je glavni cilj podjetij pospešitev razvoja Linuxa kot poslovne platforme, in ne zmanjšanje proizvodnih stroškov, kar vsekakor kaže na njihovo veliko zaupanje v Linux kot platformo. Vsa dela bodo seveda potekala pod okriljem OSDLja (Open Source Developer Lab), neprofitne organizacije, ki jo sponzorira 19 računalniških gigantov (omenjeni štirje so seveda med njimi).
Očitno nas čaka velik razmah Linuxa kot poslovne platforme, če pa pomislimo, da Mandrake 8.0 ponuja tudi Plug&Play podporo, pa Linux naenkrat postane opazna konkurenca Windowsom na prav vseh področjih! Več tukaj.

0 komentarjev

Inštalacija Mandrake 8.0 linuxa

Little White Dog - Še kakšno leto nazaj je linux veljal za operacijski sistem največjih računalniških zanesenjakov, toda fanatična podpora množic ga vedno bolj približuje statusu uporabniku prijaznega operacijskega sistema. Toda domači uporabniki, vajeni Windows okolja, se še vedno počutijo preveč neprijetno in nedomače, še posebej ob prvem srečanju z novim operacijskih sistemom. Ravno takim je namenjen novi LittleWhiteDogov članek. Ta zelo obširen in podroben članek bo vsakega računalničarja s kančkom volje popeljal po inštalaciji Mandrake 8.0 linux distribucije. Članek je res spisan za začetnike in temeljito obdela vsaki korak pri inštalaciji, pomaga pa si tudi s kupom slik. Priporočljiv ogled!

11 komentarjev

Linux išče nafto

The Register - IBM gradi največji superračunalnik kar jih je kdaj bilo z LINUX operacijskim sistemom. Sestavljen bo iz kar 1024 IBM-ovih xSeries strežnkov povezanih paralelno. Naročnik je Shell, računalnik pa bo nameščen na Nizozemskem, kjer ga bodo uporabljali za raziskave tal kjer iščejo nafto. Računalnik naj bi bil postavljen že Januarja 2001. Klik!

5 komentarjev