»

Prodaja pametnih mobilnih telefonov še vedno raste

vir: TG Daily
TG Daily - Globalna finančna kriza ni prizanesla tudi trgu mobilnih telefonov, saj je skupna svetovna prodaja v prvi četrtini letos upadla za 8,6 % na 269,1 milijona prodanih kosov v primerjavi s prvo četrtino leta 2008 (podobno se bo verjetno dogajalo tudi v prihodnje), prav nič pa očitno ne ustavi bolj pametnih mobilnikov, saj je njihova prodaja spet narasla. Z 12,7 procentnim dvigom prodaje jih je bilo odposlanih kar 36,4 milijone. Skupno ima primat v rokah še vedno Nokia, s 36,2 % deležem, sledita pa ji Samsung in LG (ki močno peša na področju pametnih telefonov), na četrto mesto pa se je prebila Motorola, ki je prehitela Sony Ericsson. Delež prodaje pametnih mobilnikov je tokrat znašal 13,5 %, kar je 2,5 % več kot leto poprej. Glavni krivec za dvig sta iPhone in RIMova serija Blackberry, saj naj bi bila za uspeh...

17 komentarjev

Androidov tržni delež bo eksplodiral

Slo-Tech - Glede na napovedi analitičnih specialistov Strategy Analytics naj bi se tržni delež Android naprav še letos močno povečal, saj napovedujejo kar 900 % rast. Androidov največji konkurent, Apple s svojim iPhone-om, naj bi tekom leta pridobil le 79 %, zaradi česar lahko pričakujemo dobršno mero inovacij v prihodnjih inkarnacijah operacijskega sistema iPhone-a.

Direktor prej omenjene analitične družbe, Neil Mawston, je razlog za dvig tržnega deleža Androida utemeljil z nizko ceno licenciranja, zaradi odprtosti pa ni težav s prilagajanjem operacijskega sistema proizvajalčevim oz. operaterjevim željam. Prav zaradi slednjega se je za Android odločil največji kitajski mobilni operater, China Mobile, saj Apple ni upošteval njihovih želja po modifikaciji iPhoneovega operacijskega sistema. Dodatni razlog za tako visoko (in, roko na srce, dokaj realistično) napoved je tudi več modelov naprav, saj je bil do zdaj na voljo le T-Mobileov G1, tekom leta pa naj bi izšlo še vsaj 5 mobilnih telefonov,...

17 komentarjev

Symbian na Atom sistemu

Oprema

vir: engadget
engadget - Pri vsem dogajanju okrog netbookov, od samih izidov novih modelov, do portov Androida na različne modele in vojne med Ubuntujem in Microsoftom, očitno želijo svoj del pozornosti tudi razvijalci Symbiana. Operacijski sistem pametnih telefonov, znan predvsem z Nokiinih mobilnikov, so člani SOSCO (S60 On Symbian Customer Operations) uspeli prevesti in namestiti na popolnoma standarden PC, katerega osnova je Intelova matična plošča z Atom procesorjem.

...

4 komentarji

Apple predstavil iPhoneOS 3.0

Slashdot - Apple je sinoči le obelodanil novo verzijo operacijskega sistema za svoj iPhone. Natančen zapisnik celotnega dogodka v Cupertinu imajo na MacWorld, mi pa si poglejmo bistveno. Namreč, kaj je Apple novega dodal v tretjo verzijo sistema za iPhone.

Funkcija kopiraj-izreži-prilepi je končno dostopna v vseh aplikacijah, kar bo gotovo olajšalo rokovanje z napravo. Vgradili so še iskanje po celotni vsebini iPhona, ležečo tipkovnico (landscape keyboard), podporo za MMS in glasovne opomnike (voice memo). Razvijalci bodo veseli zmožnosti nakupovanja v aplikacijah, kar bo prišlo prav za razne plačljive nadgradnje, razširitve in podobno, povezljivosti s soležniki (peer-to-peer) prek Bluetootha ter dostopa do strojne opreme prek dock priključka in Bluetootha. Razvijalska beta je izšla zdaj, končni uporabniki pa bodo prejeli novo verzijo poleti - lastniki telefonov 3G brezplačno, za iPod Touch pa bo stala 10 dolarjev.

49 komentarjev

Prodaja pametnih telefonov dosegla najnižjo rast doslej

X-Bit Labs - Kot ugotavljajo v analitski hiši Gartner, je prodaja pametnih telefonov v tretji četrtini letošnjega leta dosegla najnižjo raven rasti doslej. Glede na enako obdobje lani se je v svetovnem merilu prodaja povečala za zgolj 11,5%, kar pripisujejo neugodnim gospodarskim kazalcem. Čeprav poskušajo ponudniki mobilne telefonije cene naprav znižati z večjimi subvencijami, pa to ponavadi pomeni dvoletno vezavo in drago mesečno naročnino, ki presega potrebe povprečnega uporabnika, razlaga Roberta Cozza iz omenjene hiše.

Od skupno 36,5 milijona prodanih naprav največji tržni delež še vedno beleži Nokia z N serijo s trdnimi 42%, sledita pa Research In Motion (proizvajalci Blackberriejev) s skoraj 16 in Apple z malo manj kot 13%. Slednji beleži tudi največji porast prodaje glede na enako obdobje lani, kar je posledica prodaje nove različice iPhona, iPhona 3G, na več svetovnih trgih (med katerimi žal še vedno ni Slovenije), in sicer 327%, sledi mu RIM z 81%, Nokia pa prvič doživlja skupen...

55 komentarjev

Sony Ericsson se je predal Windows Mobile

engadget - Od 11. do 14. Februarja bo v Barceloni The Mobile World Congress 2008. Nekateri proizvajalci pa so pohiteli s svojimi prvimi predstavitvami in med drugimi je Sony Ericsson najavil prihod mobilnika, ki bo po obliki podoben Nokiinemu Navigatorju, toda precej manjših dimenzij. Poimenovali so ga XPERIA X1.

Nekaj karakteristik: velikost: 110 x 53 x 16.7 mm, masa 145 g; omrežja: GSM/GPRS/EDGE in pa UMTS/HSDPA/HSUPA; zaslon: 800 x 480 pikslov; povezljivost: Bluetooth, USB, WLAN, aGPS in fotoaparat s 3,2 mega pikslov. Mobilnik bo uporabljal Windows Mobile operacijski sistem in vse, kar sodi zraven (pisarniški paket, brskalnik in večpredstavni predvajalnik).

Sony Ericsson bo prav tako ohranil svojo 'P' serijo, ki uporablja UIQ...

27 komentarjev

Družina BlackBerry

PC World - Podjetje Research in Motion (RIM) je javnosti ponudilo različico mobilnih terminalov, s katerimi se namerava primerjati z ročnimi računalniki in mobilniki. Blackberry 8700c je zgrajen na Intelovi procesorski platformi XScale PXA 901, vsebuje pa še GSM s podporo za omrežja EDGE, 64 MB Flash RAM in 16 MB SRAM spomina, lastni poštni sistem ter seveda vgrajeno QWERTY tipkovnico. RIM želi z napravo potešiti potrebe zahtevnejših uporabnikov, ki od svoje robide pričakujejo še kaj več kot zmožnost klicanja in prebiranja emailov. Izdelek, ki stane 300 dolarjev (ob sklenjeni pogodbi) je zaenkrat na voljo samo v ZDA, kasneje pa se ga bo dalo dobiti tudi v Evropi.

6 komentarjev