»

Izšel Firefox 3.6, podpora odslej tudi v slovenščini

Personas je del Firefoxa 3.6

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Izšel je Firefox 3.6. Tokrat so se razvijalci osredotočili predvsem na hitrost, zanesljivost in varnost, a tudi novosti se je nabralo kar nekaj. Najbolj zanimiva za uporabnike je storitev Personas, s pomočjo katere lahko uporabniki spremenijo izgled brskalnika z enim klikom. Na voljo je več deset tisoč tem, po namestitvi pa ni potrebno ponovno zagnati Firefoxa. Odslej bo preverjal tudi vstavke in skrbel, da imate nameščene najnovejše različice.



V Sloveniji uporablja Firefox okoli 750.000 ljudi, Mozilla Support pa jih obišče le 35.000 mesečno. Nizko število uporabnikov strani s podporo iz Slovenije ni presenetljivo, saj niso na voljo v slovenščini. Bolje rečeno - niso BILE na voljo. Mozilla Slovenija je namreč začela aktivno sloveniti Mozilla...

88 komentarjev

Mozilla Slovenija se predstavi

Mozilla Slovenija

Slo-Tech - Kljub temu da je Firefox že nekaj časa najbolj priljubljen brskalnik v Sloveniji, pri nas kar nekaj let nismo imeli osrednjega spletišča skupnosti uporabnikov, ustvarjalcev in ljubiteljev Mozille. No, vsaj posodobljenega ne. K sreči je ta čas minil, zato odslej ne bo več dileme, kje poiskati najnovejši Firefox v slovenščini in kje prebrati sveže novice iz sveta Mozille v maternem jeziku. Mozilla Slovenija z današnjim dnem začenja tudi akcijo zbiranja predlogov za izboljšave Firefoxa. Prvih 100 opisov, skic, fotografij, videoposnetkov, delujočih rešitev ali predlogov v drugi obliki bo nagrajenih z majico z motivom Firefoxa.

12 komentarjev

Firefox 3.5 bo podpiral prednastavljeno geografsko lokacijo

TG Daily - Z vedno pogostejšimi spletnimi aplikacijami, ki zaradi kakršnegakoli razloga potrebujejo vašo geografsko lokacijo (recimo za lokalno vremensko napoved), trend podpira tudi Mozilla s svojim spletnim brskalnikom Firefox. V prihajajoči, 3.5 različici, ki naj bi izšla junija, bo lokacijo moč prednastaviti, aplikacija pa jo bo prebrala avtomatično. Ker pa bo enako funkcijo podpiral tudi Mozillin prihajajoči mobilni brskalnik s kodnim imenom Fennec, razvijajo tudi razbiranje lokacije z uporabo GPS signala, triangulacije GSM omrežja oz. s pomočjo WLAN omrežja.

Ker pa dodatek povzroča skrbi okrog zasebnosti, funkcija prihaja le kot opcija za vklop, tovarniško pa bo izklopljena. Vseeno pa lahko precej poveča produktivnost uporabnika, v ekstremnih primerih z dovolj podpore pa poda tudi bolj uporabne rezultate v iskalnikih. Če bi uporabnik, ki se nahaja v središču Ljubljane, želel poiskati besedo 'pica', v rezultatih na primer lahko dobi lokacije najbližjih picerij, njihove ocene, itd.

...

18 komentarjev

Firefox 3 je najbolj razširjen brskalnik v Evropi

Internet Explorer 7 je za vedno izgubil primat v Evropi

vir: Reuters
Reuters - Firefox 3 je v 13. tednu letošnjega leta z dobrimi 35 odstotki trga postal najbolj priljubljen brskalnik v Evropi. In to ni prvoaprilska šala! Kot ugotavlja StatCounter, ki spremlja več kot 3 milijone spletnih strani, je Internet Explorer po mnogih letih izgubil primat in pristal pri 34 odstotkih in pol. Natančnega števila let diktature Microsoftovega brskalnika do konca redakcije nismo uspeli izbrskati, je pa številka grozno visoka.

Zamenjavo vodstva smo sicer pričakovali nekaj tednov pozneje, a se je zaradi prihoda Internet Explorerja 8 delež njegovega predhodnika v zadnjem tednu zmanjšal nekoliko bolj občutno. Tak trend je pričakovati vsaj še nekaj mesecev, zato je Internet Explorer 7 prvo mesto skoraj zagotovo izgubil za vedno.

Ker ima Firefox...

43 komentarjev

Slovenija: Firefox prevzel vodstvo

Firefox prevzel vodstvo

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Novembra 2004 je izšel Firefox 1.0 in verjetno ga ni bilo junaka, ki bi si drznil napovedati prevlado tega takrat novopečenega brskalnika v nekaterih delih sveta že po nekaj letih, saj je Internet Explorer obvladoval izjemen tržni delež, krepko večji od 90%. Štiri leta pozneje prve države že beležijo tak dosežek in med njimi je po ugotovitvah analitske hiše Net Applications tudi Slovenija. Monopol Internet Explorerja se torej počasi že končuje. Čestitamo!

Firefox je v Sloveniji dosegel 52-odstotni tržni delež, medtem ko je v svetovnem merilu ravno pred kratkim presegel 20%. Še zanimivost: delež...

131 komentarjev

XiTi Monitor: Slovenija trenutno z najvišjim deležem uporabe Firefoxa

Daily Tech - Po poročanju francoskega inštituta za spletne raziskave XiTi Monitor, tržni delež brskalnika Firefox počasi, a vztrajno narašča tako v Evropi, kot tudi drugod po svetu. Glede na njihove meritve Firefox v Evropi uporablja 27,8 % obiskovalcev spleta, v Avstraliji in okolici 28,9 %, medtem ko bi se naj v Aziji, Afriki in Južni Ameriki tržni delež glavnega tekmeca Internet Explorerja vrtel okoli 15 %, v Severni Ameriki pa okoli 18 %. Slovenija je v Evropi s trenutnim deležem 47,9 % obdržala vodstvo pred Finsko (45,4 %) in Slovaško (40,4 %).



...

91 komentarjev