»

Program, ki Facebook nauči pozabljati

BBC - Nemški raziskovalci so napisali program, ki poizkuša odpraviti znano hibo interneta - njegov popolni spomin. Problematične so zlasti strani s socialnimi omrežji, kjer uporabniki delijo vse mogoče slike, ki potem tam ali pa v kakšnem drugem zakotnem delu interneta tudi ostanejo na vekov veke. Zato so razvili program X-Pire, ki vsako sliko časovno ožigosa.

X-Pire vsako sliko zašifrira in ji podeli življenjsko dobo, ki jo določi lastnik slike. Kdor hoče slike na internetu pregledovati, mora imeti naložen vtičnik za X-Pire v svojem brskalniku. Ko poteče določeni rok trajanja, pa fotografije niso več vidne. Na ta način zaščitene slike je moč naložiti na Flickr, Facebook, MySpace itn.

Program

15 komentarjev

Androidi v rokah

engadget - Zadnje čase ne mine dan brez novice o popravku, novem aparatu oz. napovedanm izidu aparata, na katerem teče Android. Tokrat pa bo beseda tekla o dveh rokovanjih s takima aparatoma. Fantje z nemške strani Netbooknews.de so v roke dobili še zapakiran Vodafone-ov HTC Magic, ga odpakirali in na hitro preizkusili. S telefonom pridejo zgolj najnujnejši dodatki, poleg garancijskega listka še podatkovni kabel, slušalke z mikrofonom in polnilec (ter precej nekvalitetna torbica iz umetnega usnja). Vseeno pa je video zanimiv, saj predstavi še sam operacijski sistem, njegovo povezanost z Googlovimi storitvami (Gmail, Calendar, Youtube) in nekatere aplikacije.

V drugem videoposnetku (ki je žal, zaradi kršenja avtorskih pravic, nem) pa si je moč ogledati rokovanje s Samsungovim prvim pokušanjem Androida, pred kratkim najavljenim I7500. Na prvi pogled (ter po zmogljivostih) sta si zelo podobna z G2, a slednji za navigacijo po menijih uporablja kroglico, Samsung pa 4 smerne gumbe. Zaradi nemosti...

8 komentarjev

Kolaček za srečneže že na voljo

Razvijalski G1

vir: engadget
engadget - Poročali smo že, da bo kolaček na voljo 5. maja, medtem ko je za srečneže, ki so si kupili razvijalsko različico G1 (brez naročnine, 400 $) le-ta na voljo že sedaj. Android 1.5 si lahko lastniki prej omenjenih mobilnikov prenesejo s HTCjeve strani, le vprašanje časa pa je, kdaj bo taisti popravek na voljo za odklenjene, običajne, G1.

Medtem pa je za rajo najnovejša, 1.5 verzija, že na voljo, če živite v španiji in kupujete nov mobilnik. Španska podružnica Vodafone-a je namreč včeraj na hitro izdala HTC Magic oz. G2, mobilnik, ki ga v Nemčiji pričakujejo šele 5. maja. Vsi špansko govoreči boste znali razbrati več informacij, za ostale pa lahko omenimo, da...

6 komentarjev

T-Mobile z milijonom prodanih G1 v ZDA

bit-tech.net - Milijon prodanih aparatov v pol leta je lep dosežek za popolnoma novo platformo, sploh pa za prototipni izdelek, namenjen prvemu okušanju in raziskovanju Androida. Z milijonom aparatov to pomeni kar dve tretjini vseh aktivnih naprav 3. generacije na T-mobileovih omrežjih v ZDA in 6 % delež trga za Android. 11 % delež, ki ga zaseda Windows Mobile, je še relativno daleč, a z razvojem Androida verjetno zlahka dosegljiv, sploh s prihajajočo poplavo Android mobilnikov (in nekaj prenosnikov).

Obenem nemški del T-Mobile-a sporoča, da bo kolaček, verzija 1.5 Androida, na voljo že maja, na mobilnik G1 pa se bo namestila popolnoma avtomatsko, brez da bi to opazil uporabnik. O popravkih, dodatkih in spremembah pa smo že poročali.

5 komentarjev

Prihaja HTC Magic, Sony Ericsson brez Androida

engadget - T-Mobile-ov G1, prvi mobilnik, na katerem teče Android, bo končno dobil množic vrednega naslednika. HTC Magic (oz. T-Mobile G2), na katerem bo tekel kolaček, je na voljo za prednaročilo pri Vodafone-u v Združenem Kraljestvu. Za 30 funtov mesečne naročnine bo aparat popolnoma zastonj, fizično pa bo na voljo 5. maja.

Obenem so pri Sony Ericssonu najavili, da ne razmišljajo o aparatu, na katerem bi tekel Googlov Android. Čeprav pravijo, da je to zelo pomemben operacijski sistem in da je izdelava telefona, na katerem bo tekel, skorajda nujna, zaenkrat še nimajo načrtov za izdelavo. Verjetno je to posledica zelo slabih poslovnih rezultatov (sredi prejšnega leta so povedali, da skorajda niso imeli dobička v prvi polovici leta 2008), saj so tak telefon že napovedali za letošnje leto.

16 komentarjev

Prihaja Android 1.5

bit-tech.net - Za vse uporabnike, ki preizkusijo prve beta verzije programske opreme, in navdušence nad platformo Android, je novica, da je Google izdal predogledni razvijalski kit za prihajajoči sistem, verjetno razveseljiva. Nova verzija sistema Android bo s seboj prinesla mnogo izboljšav, od skorajda nujnih, do kozmetičnih. Od slednjih sta primera obračanje aplikacij iz portretnega v ležeč način in obratno z uporabo vgrajenega senzorja pospeškov, podobno kot na iPhone in Symbian napravah, premikanje oz. upravljanje z okni pa bo po novem animirano. Slednje bo sicer v tovarniških nastavitvah izključeno, saj bi na kolena lahko spravilo počasnejše naprave. Pospešili so delovanje samega sistema, kamera oz. fotoaparat se zažene in slika hitreje, GPS uporablja informacije o lokaciji iz baznih postaj in tako dobi realno pozicijo hitreje (A-GPS), hitrejše in bolj gladko pa je tudi premikanje po straneh v internetnem brskalniku.

Obenem pa je Google poslušal uporabnike in izpolnil njihove želje. Po...

16 komentarjev

Acer za netbooke ne bo uporabil Androida

bit-tech.net - Nekaj dni nazaj je iz Acerja prišla novica, da preizkušajo in ocenjujejo Android, na Linuxu temelječ operacijski sistem za mobilne telefone, za uporabo na netbookih. Podobno razmišlja tudi HP, Android pa se je že izkazal za delujočega na EeePCju.

A vsem aktivnostim in zelo optimističnim napovedim na tem področju navkljub je sveža novica, da je Acer zavrnil možnost uporabe Androida. Po njihovih besedah naj bi netbooki omogočali (po)polno uporabo interneta, Androida pa enostavno ni mogoče predelati do uporabnosti v doglednem času, da bi te cilje izpolnjeval. Ker je veliko bolj primeren za komunikacije kot računalništvo, pri Acerju tam tudi ostaja, saj še vedno razvijajo pametni mobilnik, na katerem bo tekel prav Android.

Ima Linux, z očitno velikim odstotkom Oken na netbookih, sploh še kakršnokoli možnost na tem trgu?

144 komentarjev

HP razmišlja o Android netbooku

X-Bit Labs - HP je pred nekaj dnevi povedal, da ocenjujejo Android kot potencialno platformo za netbooke. Pravijo, da hočejo kot največji proizvajalec osebnih računalnikov razumeti in poznati vse možnosti za operacijske sisteme na njihovih napravah in tako ali odgovoriti konkurenci, ki bi rešitev uporabila prva oz. sami kot prvi lansirati novost.

Vsekakor bi bil prenosnik z izključno Googlovo programsko opremo velik prelom za giganta, saj bi s tem postal močan rival Microsofftu ne le na področju internetnega iskanja, temveč tudi pri ponudbi programske opreme. Google Android bi s pomočjo internetnih aplikacij za pisarniško rabo lahko nadomestil Microsoftov Windows in njegov Office (oz. Linux in npr. OpenOffice), vseeno pa je pomembno vedeti, da je to le raziskava potencialnega trga in uradno še ni znano, če bo do te povezave sploh prišlo. Vseeno pa HP ne razmišlja le o Androidu na netbookih, temveč tudi o bolj klasični uporabi na mobilnih telefonih/dlančnikih.

Android gor, Android dol, vseeno...

1 komentar

Plačljive aplikacije za Android so tu

TG Daily - Google je uresničil svojo obljubo in uporabnikom mobilnih telefonov Android omogočil nakup plačljivih aplikacij za svoje telefone, ki si jih lahko nato po nakupu prenesejo na svoje mobilnike. Doslej je bilo namreč moč dobiti le brezplačne programe. Storitev je sicer za zdaj omejena na ZDA, pričakuje pa se, da bodo z ustrezno podporo kmalu sledili tudi operaterji v drugih državah. Prva naj bi do konca tega meseca sledila Velika Britanija, medtem ko bodo Nemčija, Avstrija, Nizozemska, Francija, Italija in Španija na svoj lokaliziran Android Market s plačljivi aplikacijami morale počakati do konca marca.

Google piscem ponuja podobno kupčijo kot Apple, tako da dobijo avtorji 70 odstotkov cene programe, preostanek pa gre Googlu, ki nato del distribuira do operaterjev. Apple celotnih 30 odstotkov obdrži zase.

V duhu te poteze poglejmo še rezultate raziskave, ki je v obzir vzela 30 milijonov nakupov aplikacij prek App Stora. Ugotovili so, da manj kot pet odstotkov kupcev program še...

14 komentarjev