»

Nokia bo na Finskem preizkušala 5G

Slo-Tech - Potem ko je Microsoft kupil večji del Nokie, ki se je ukvarjal z dizajnom in proizvodnjo mobilnih telefonov, se finski preostanek Nokie intenzivno pripravlja na prihod standarda za prenos podatkov po mobilnih omrežjih naslednje generacije (5G), čeprav se podjetje krči (letos bodo na Finskem odpustili še tisoč ljudi). Že prihodnje leto nameravajo postaviti testno omrežje.

Kot piše finska državna radiotelevizija YLE, se Nokia v sodelovanju z Univerzo v Ouluju in Tehničnoraziskovalnim centrom VTT pripravlja na postavitev omrežja 5G v kraju Oulu. Peto največje mesto na Finskem in največje mesto v severnem delu države že ima izkušnje s pionirstvom pri mobilnih tehnologijah, saj so v 90. letih tam preizkušali tudi 3G.

Standard 5G bo prinesel številne prednosti v primerjavi z...

9 komentarjev

Nokia krči R&R

CNet - Finski mobilni gigant Nokia je včeraj objavil, da bo v sklopu krčenja stroškov odpustil okrog 330 zaposlenih iz divizije raziskave in razvoj, kar predstavlja dva odstotka zaposlenih v tem sektorju podjetja. Od teh bo 230 nesrečnikov iz Ouluja s Finskega, preostali pa iz københavnskega obrata. Kot so dejali, naj bi jim pomagali z odpravninami in pomočjo pri iskanju novih služb.

Problem so seveda poslovni rezultati, saj je Nokia v zadnjem četrtletju nabrala 832 milijonov dolarjev izgube in prodala za petino manj izdelkov kot leto prej. Zadnji podatki kažejo, da se je delež Nokie na področju pametnih telefonov s 50 odstotkov skrčil na 35 odstotkov. K dnu jih vleče tudi Nokia Siemens, ki je v solastništvu finske matere, saj je zabeležil za milijardo evrov izgube. Ali je varčevanje pri raziskavah in razvoju pameten način za rešitev iz rdečih številk, je drugo vprašanje. Nokia že meni tako.

28 komentarjev

Slike Nokie RX-51

Nokia RX-51 prototip

vir: engadget
engadget - O Nokiinem projektu s kodnim imenom Rover smo na Slo-Techu že pisali, saj se pod kodnim imenom skriva naslednik dlančnikov N800 in N810, ki naj bi bil poimenovan kar Nokia N900. Pred kratkim je skozi FCC validacijo za T-Mobile USA prijadral zanimiv Nokiin aparat, RX-51. Zanimiva je prav oznaka ter oblika. Običajni Nokiini modeli imajo oznako, ki se začne z RM, obenem pa je obris aparata (in postavitev FCC nalepke na njem) močno podoben obliki Nokiinih dlančnikov. Dodatno gorivo na ogenj so prilile v divjini posnete slike RX-51 prototipa (slednje dokazuje tudi nalepka na škatli), ki ima velik na dotik občutljiv zaslon, pod njim trivrstično QWERTY tipkovnico, pod baterijo pa prostor za SIM...

0 komentarjev

Nokia bo konkurirala App Storu

Forbes - Spletne trgovine, kjer lahko uporabniki snamejo aplikacije, imajo že Research in Motion, Apple ter Google, sedaj pa se jim bo pridružila še Nokia. Svojo trgovino bodo poimenovali Ovi Store po finski besedi ovi, ki pomeni vrata. Že na samem začetku naj bi vsebovala več kot 20.000 izdelkov, kar je občutno več od začetnih količin pri konkurentih. Tako velika številka bo posledica dejstva, da ne bodo ponujali zgolj aplikacij, temveč tudi večpredstavnostne vsebine.

Orodja za dostop do Ovi Stora bodo že nameščena na telefonih N97 in vseh prihodnjih, lastniki obstoječih modelov pa si jih bodo lahko prenesli s spleta. Nokia je vključila še nekaj dobrih zamisli, na primer recommendation engine, ki bo uporabnikom predlagal vsebino glede na njihove preference in preference prijateljev ter družinskih članov. Ker imajo mnoge nokie vgrajen čip GPS, bo storitev uporabnikom predlagala najbolj relevantne aplikacije tudi s tega vidika. Ko boste, denimo, potovali v London, boste lahko poiskali...

4 komentarji

Nokia z opazno manjšim dobičkom

CNet - Finski mobilni gigant je včeraj objavil poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje. Postavka, ki najbolj bode v oči, je skrčenje dobička, ki je z 1,22 milijarde evrov lani uplahnil na vsega 122 milijonov evrov letos. To je mnogo slabše od pričakovanj, ki so se vrtela nekje okrog 300 milijonov evrov. Zmanjšali so se tudi prihodki, ki so z 12,66 milijard evrov lani upadli na 9,27 milijarde evrov, kar je prav tako rahlo pod pričakovanji.

Nokia je prodala 93,2 milijona mobilnih telefonov, kar je za 19 odstotkov manj kot leto poprej in 18 odstotkov manj kot v predzadnjem četrtletju. Izvršni direktor je rezultate komentiral z besedami, da so prodajalci predvsem praznili zaloge, zato kaj dosti novih naročil Nokia ni prejela. Letos pričakujejo 10 odstotkov slabše rezultate kot lani, pri čemer naj bi bila težja prva polovica leta. Januarja so imeli 37-odstotni tržni delež s povprečno ceno telefona 65 evrov. V prihodnosti jim jo utegneta zagosti predvsem iPhone in BlackBerry, po katerih...

14 komentarjev

Symbian na Atom sistemu

Oprema

vir: engadget
engadget - Pri vsem dogajanju okrog netbookov, od samih izidov novih modelov, do portov Androida na različne modele in vojne med Ubuntujem in Microsoftom, očitno želijo svoj del pozornosti tudi razvijalci Symbiana. Operacijski sistem pametnih telefonov, znan predvsem z Nokiinih mobilnikov, so člani SOSCO (S60 On Symbian Customer Operations) uspeli prevesti in namestiti na popolnoma standarden PC, katerega osnova je Intelova matična plošča z Atom procesorjem.

...

4 komentarji

N97 pod drobnogledom FCC

vir: engadget
engadget - FCC je ameriška komisija za komunikacije in dodobra pregleda vsako napravo, ki ima opraviti z radijskimi valovi. Sem recimo spadajo mobilni telefoni, dlančniki in zaradi brezžičnih mrežnih kartic tudi prenosniki. N97 s kar štirimi testiranimi načini povezljivosti (mobilna telefonija, WLAN, Bluetooth in FM radio sprejemnik) tako ni izjema, kljub ameriški organizaciji pa so uporabili model, ki v ZDA ne bo naprodaj. Zanimivi so predvsem pdf dokumenti, ki jih je pregled sproduciral. Tako si je mogoče slike težko pričakovane Nokie N97 ogledati z vseh strani od zunaj in od znotraj, priloženi pa so...

24 komentarjev

Nokia razmišlja o prenosnikih

Yahoo News - Finski fenomen Nokia je sicer bolj poznan po mobilnih telefonih, a to se utegne kmalu spremeniti. Izvršni direktor Nokie Olli-Pekka Kallasvuo je v intervjuju za finsko državno radiotelevizijo YLE na vprašanje, ali razmišljajo o vstopu na trg prenosnikov, odvrnil, da to možnost zelo aktivno študirajo. Govorice o novi dodatni usmeritvi Nokie so tlele že od preteklega leta, Kallasvuo pa je sedaj še prilil olja na ogenj. Kot pravi, se znanje o mobilnih telefonih in prenosnikih združuje, saj imamo že sedaj milijone ljudi, ki do interneta dostopajo prek telefona. Tu išče Nokia svojo priložnost.

Zanimivo je, da je prejšnji teden Acer objavil ravno obratno vest, saj se proizvajalec računalnikov kani podati na trg mobilnih aparatov, s čimer bo sledil zgledu Hewlett-Packarda in Lenova. Ben Wood iz CCS Insight, ki izvaja razne raziskave trga, svari, da je odločitev Nokie nekoliko tvegana. V industriji telefonov so namreč marže dokaj visoke, tako da je namera Acerja logična, pri prenosnikih,...

12 komentarjev

Na novih nokiah bo Skype

The Register - Nokia se je odločila, da bo na svoje mobilnike serije N97 v Veliki Britaniji, ki prihajajo junija, prednaložila tudi Skype. S tem bo mogoče opravljati klice in pošiljati sporočila brezplačno, kar gotovo ne bo izvabilo nasmehov na lica operaterjev, ki uporabnikom subvencionirajo nakup. Hudega jim verjetno tudi ne bo, saj še vedno lahko ustrezno prilagodijo mesečno naročnino.

To seveda ne bo prvi tak poskus, saj nekatere aplikacije, kot je na primer Fring na S60, že omogočajo VoIP-pomenke, bo pa prva celostna in tovarniško integrirana rešitev. Mnogo telefonov iz serije N sicer že podpira SIP, a to pot je šla Nokia še dlje in Skype povezala tudi z adresarjem, ki pokaže, kateri kontakti so dejansko dosegljivi na Skypu. Zanimivo je, da je Nokia še pred poldrugim letom pohabila N95 po želji Orange in Vodafone in jim odstranila podporo za VoIP.

13 komentarjev

Microsoft in Nokia izbrala jQuery

jQuery

vir: Wikipedia
Slashdot - Ko je Microsoft lansko leto predstavil Silverlight, so njegovi verniki v začetni vznesenosti napovedovali predčasen konec tehnologije AJAX in se za sodelovanje zahvaljevali celo samemu JavaScriptu. Že nekaj mesecev kasneje se je izkazalo, da so bila ta dognanja trapasta, dokončno pa jih je v koš zabrisal Googlov Chrome.

Zdaj se je Microsoft celo odločil, da JavaScript podpre bolj kot kadarkoli prej, in sicer s podporo priljubljenemu JavaScriptovemu ogrodju jQuery v svojem paradnem konju med razvojnimi orodji. Tako bo jQuery postal del Visual Studia, in to skupaj s podporo tehnologije intellisense, primeri uporabe in dokumentacijo.

Dogovor o uporabi jQueryja je sklenila tudi Nokia, ki se ga bo poslužila pri razvoju aplikacij za svoj upodabljalnik (po domače rendering engine) Web Run-Time, ki temelji na WebKitu. jQuery bo na voljo na vseh mobilnih telefonih...

9 komentarjev

Nokia se spušča v odprtokodne vode

BuisnessWeek Online - S prihodom novih in zagretih tekmecev á la Microsoft in Apple na mobilni trg, so se pri Nokii v torek, 24. junija, odločili kupiti britansko razvijalsko hišo mobilnih operacijskih sistemov, bolje znano pod imenom Symbian.

Namen je združiti večino nivojev izdelave programskih rešitev in ustanoviti fundacijo za odprotokodno distribucijo le-teh. Glavni "motivator" pri tej odločitvi je vedno večji vpliv enostavno razširljivih in/ali odprotokodnih rešitev konkurence. Oddelek sam bi naj vodila skupina 10 članov mobilnih podjetij in operaterjev po svetu. Nov Symbian Foundation si je zastavil cilj poenotiti programski sloj mobilnih aparatov in postati najbolj uporabljena platforma na svetu v vseh cenovnih razredih.

Vsekakor je to korak naprej tako na odprtokodni sceni kot na mobilnem trgu, vendar v žarišče prihaja tudi Apple-ov iPhone, ki se najbrž ne bo sprijaznil s tujim programskim okoljem.

13 komentarjev