»

Hercules noče ATIja

3D Chipset - Prihajajoči Radeon II se bo, kot že veste, prodajal tudi prostim proizvajalce grafičnih kartic (ala Hercules, Winfast, ASUS,...). V nekem pogovoru je Shauna Hardy (Herculesova PR predstavnica) povedala, da Hercules (še) ne namerava odkupiti ATI-jevih čipov.
Herculesu očitno zadostujejo STM-jevi (Kyro in Kyro II) in Nvidiini (vse drugo). To, da Hercules trenutno ne namerava izdelovati Radeon II grafičnih še ne pomeni, da jih nikoli ne bo. Mogoče se je odločil, da bo tokrat on tisti, ki bo drugim pustil orati ledino (če se še spomnite, je bil Hercules edini veliki proizvajalec, ki se je odločil prodajati Kyro II kartice). Vseeno pa je velik udarec za promocijo Radeona II, da največji izdelovalec grafičnih kartic ne namerava izdelovati njegove ponudbe. No ja, bomo videli...

3 komentarji

ATI v Nvidiinem zelju

X-Bit Labs - Lahko bi se reklo, da se vojna za prevlado na grafičnem trgu med ATIjem in Nvidio vse bolj zaostruje. Po odprti tekmi v performansah, ki se je začela s prihodom prvega Radeona, je sedaj ATI objavil namero, ki bo še temeljito spremenila današnji trg grafičnih kartic. Gre se namreč za to, da bo ATI svoje čipe začel prodajati tudi neodvisnim proizvajalcem grafičnih kartic. Velikan je do zdaj kartice izdeloval in prodajal sam (no, starejše čipe je po ultra nizkih cenah prodajal kitajskim proizvajalcem, toda to ni tako pomembno...), sedaj pa se bo lotil direktne konkurence Nvidii, ki je uspela ravno z modelom prodaje svojih čipov. Postavlja pa se vprašanje, kako se bodo odzvali proizvajalci, saj je splošno znano, da Nvidia precej pritiska na svoje partnerje in da od njih zahteva, da izdeluje Nvidia-only kartice. No, glede na to, da je ATI še vedno precej večji od Nvidie, se zna zadeva zanimivo zaplesti. Komaj čakam ....

1 komentar

Tretja firma

X-Bit Labs - Sedaj izdelujeta Kyro II kartice le dve firmi. To sta VideoLogic Systems in Hercules/Guillemot. Ne več!
Od danes naprej bo grafične kartice na Kyro II čipu izdelovala tudi InnoVISION Multimedia. Na Computex sejmu (že spet) bo InnoVISION Multimedia predstavila svojo najnovejšo umetnino. O kartici se še ne ve veliko, razen tega, da bo izšla. O vseh specifikacijah vas bomo sproti obveščali.
Vedno več je firm, ki začenjajo s prodajo Kyro II kartic. Mogoče se pa vsi le ne bojijo Nvidie tako kot je bilo videti na začetku. Nvidia je namreč (neuradno seveda) grozila proizvajalcem grafičnih kartic, da bo, če bodo prodajali Kyro II kartice, zvišala cene svojih čipov. Edini, ki se Nvidie ni bal je Hercules, ker je dovolj velik, da bi bila prevelika izguba za Nvidio, če bi prenehal s prodajo njihovih kartic. Veliki pač imajo moč.

3 komentarji

Strahopetnost

Guru 3D - Do sedaj se je od Ta velikih proizvajalcev grafičnih kartic le Hercules odločil za proizvodnjo Kyro II kartic. Vsi drugi se zelo obotavljajo. Nameravajo počakati do izida Herculesove Prophet 4500 (Kyro II) in videti... Če bo kartica uspešna, potem bodo tudi oni začeli s proizvodnjo. Creative naprimer v tem interview-u pravi, da Kyra II ne bodo proizvajali, ker se jim zdi, da jim Nvidia ponuja vse kar rabijo. Kyro II naj bi spadal ravno v območje, ki ga oni ne podpirajo. Je predrag za low-cost trg in preslab v primerjavi z Nvidia GeForce2 Pro.
Občutek imam, da bodo zelo siti, če bo Kyro II šel v promet. Siti česa? Kruha. Zarečenega kruha.

5 komentarjev

KYRO II

Reactor Critical - No, vse kaže, da je ImgTec naredil res dober izdelek. Nekaj dni nazaj je namreč Nvidia poslala izdelovalcem grafičnik kartic .pdf datoteko, v kateri je pisalo, zakaj naj ne bi izdelovali KYRO II kartic in zakaj naj bi sestavljalci sistemov uporabljali Nvidiine izdelke.

"Buying Kyro2 is a risk – and when cards and PCs get returned it damages your finances and your reputation."

Čez nekaj dni pa je Mr. Claude Guillemot, direktor Guillemot/Hercules poslal e-mail nazaj v Nvidio!

"They are right to be scared, 3D Prophet 4500 will really be a great product. Street Date: May 16th, 2001"

No, še bolj pomembna je novica, da bosta Creative Labs in Power Color izdelovala kartice, ki bodo temeljile na KYRO II čipu. Verjetno pa se jim bo pridružil še kdo, saj je izdelovanje kartic ki temeljijo na PoverVR čipu cenejše! Res je, da ima Nvidia veliko kvalitetnih driverjev in je zelo kompatibilna z ostalo "trdino", a izgleda, da nekatere firme enostavno nočejo več izdelovati kartic z, recimo, GeForce 2...

24 komentarjev

Kdo vse bo izdal kartice na Kyro II čipu

X-Bit Labs - Hercules je že pred nekaj časa povedal, da ga nova družina GeForce 2 (MX200 in MX400) ne mika kaj preveč. Čip bo v primerjavi s Kyrom II predrag. Zato Hercules sploh ne bo izdal GeForce 2 MX200/MX400 kartic. Vse več proizvajalcev ugotavlja, da bodo grafične kartice na Kyro II čipu najbolj iskane nizko-cenovne rešitve. Zato bodo tudi podjetja MSI, InnoVISION, Creative in PowerColor izdale Kyro II grafične kartice. PowerColor naj bi v zelo bližnji prihodnosti oznanil svojo Evil KYRO II kartico. Edina, ki se bo za zdaj vzdržala Kyra, je ELSA. Pravi namreč, da so ji Nvidi-a čipi popolnoma po godu. Kartice naj bi se začele prodajati nekje v sredini maja. Hercules-ov Prophet 4500 naj bi izšel 16 maja.

5 komentarjev

Hercules-ov odgovor Nvidi-i

3DGPU - Se spomnite luni-jeve novice o tem, kako Nvidi-a razpošilja okoli .pdf datoteko v kateri blati vse Kyro/Kyro II proizvode? Se? Dobro.
Danes je proizvajalec Kyro/Kyro II kartic, Hercules, odgovoril Nvidi-i. Njegov odgovor? Prav je, da jih je strah. Prophet 4500 bo super kartica!
Zdi se mi, da to stvari precej zakomplicira. Hercules je namreč proizvajalec zelo dobrega slovesa, ki izdeluje oboje, Kyro in GeForce kartice. S tem, ko Nvidi-a blati Kyro-ta, zmanjšuje Hercules-ovo prodajo. Na tržišču je namreč veliko proizvajalcev GeForce kartic in malo proizvajalcev Kyro kartic. Če se kupec odloči, da ne bo kupil Kyra, lahko kupi GeForce. Samo ne nujno od Hercules-a! Kako bo to vplivalo na odnose med Nvidi-o in Herculesom, ne vem, lahko pa samo ugibam.

2 komentarja