»

Dorečen standard DDR3L za energijsko varčnejši pomnilnik

X-Bit Labs - Združenje JEDEC je objavilo nov standard DDR3L, ki omogoča zmanjšanje porabe energije v prenosnikih, namiznih računalnikih, strežnikih, omrežnih sistemih in drugih izdelkih, ki uporabljajo pomnilnik. DDR3L pomeni double data rate 3 low voltage in vpeljuje delovanje pri napajalni napetosti 1,35 V za razliko od dosedanjih 1,50 V. Na ta način bodo moduli DDR3L porabili 15 odstotkov manj energije od klasičnih DDR3 in kar 40 odstotkov manj od generacijo starejših DDR2. Nove naprave s podporo za DDR3L bodo nazaj združljive z DDR3, a vse ne bodo delovale pri obeh napetostih.

6 komentarjev

Pomanjkanje pomnilnika v 2010

X-Bit Labs - Pri DRAMeXchange napovedujejo, da bo v drugi polovici leta 2010 prišlo do pomanjkanja pomnilnika na trgu, kar bo seveda pomenilo dvig cen. Do tega za potrošnike neljubega pojava bo prišlo zaradi zapoznelih učinkov recesije. Med recesijo se je prodalo mnogo manj računalnikov, z nekaj zaloge pa so proizvajalci pomnilnika morali spustiti cene, da so le-tega še vedno prodajali, ter so obenem jasno upočasnili proizvodnjo. To jih bo zdaj seveda udarilo po prstih (oz. nas, potrošnike zaradi višjih cen), saj bodo proizvodne zmogljivosti nekoliko manjše, poleg večjega povpraševanja.

Po napovedih DRAMeXchange bo trg za namizne računalnike sicer zrasel za le 0,6% in bo znašal 120 milijonov enot, medtem ko bo trg prenosnikov z 22,5% rastjo v primerjavi z letošnjim letom narasel na 160 milijonov prodanih računalnikov. Za 22% se bo dvignila tudi prodaja netbookov (zrasla bo na 35 milijonov enot), a le-ti ne bodo imeli tolikšnega vpliva na pomnilnik, tako zaradi nekoliko manjših številk kot...

31 komentarjev

Kupiš DDR3, dobiš DDR2 zastonj

X-Bit Labs - Žal ne gre za akcijo katere izmed trgovin, ki bi DDR3 pomnilniškim palčkam dodajala DDR2 palčke, temveč za akcijo enega izmed tajvanskih proizvajalcev čipov, ki začuda ni imenovan, v kateri v paketu prodajajo DDR2 in DDR3 čipe. DDR3 pomnilnik postaja vedno bolj pogost, predvsem na račun proizvajalcev prenosnikov, ki ga množično uporabljajo v novih modelih. Zaradi tega naj bi do konca leta DDR3 pomnilnik zavzemal že kar tretjino pomnilniškega trga.

Ker se DDR2 čipi še vedno proizvajajo v znatnih količinah, premik na DDR3 ne pomeni nič dobrega za proizvodne linije in zaloge, obenem pa tudi za ceno. Akcijsko prodajanje paketov DDR3 in DDR2 čipov bi tako umetno dvignila oz. stabilizirala povpraševanje po DDR2 čipih, obenem pa zmanjšala cenovno razliko med DDR2 in DDR3 čipi. Prav tako naj bi se zaradi vedno večjega povpraševanja po DDR3 pomnilniku cene v kratkem dvignile tako za DDR3 kot DDR2 pomnilnik.

7 komentarjev

Prehod na DDR3 se vleče

X-Bit Labs - Pomnilnik je pravzaprav nared za prehod na generacijo DDR3 v računalnikih, le sama akcija se ne zgodi, bi lahko dejali. Prvotno predstavljen že - v računalniški branži daljnega - leta 2007 se DDR3 nekako ni uspel prebiti na matične plošče. Prehod s SDR na DDR je trajal dve leti, prehod na DDR3 pa še pol leta dlje. Kod torej hodi DDR3? Na X-Bit Labs ocenjujejo, da ne bi bilo nič čudnega, če bi se prehod zavlekel na štri leta.

Če bomo imeli srečo, ga torej pričakujemo leta 2010, razlog zato pa je kakopak upočasnjevanje potrošnje in investicij. Tudi Intelu in AMD-ju se ne mudi pretirano, saj bo prvi svoja čipovja za Nehaleme, ki bodo podpirala izključno DDR3, zaradi dragega pomnilnika in slabe prodaje predstavil šele septembra letos. Medtem ima AMD nekaj težav s stabilnostjo krmilnika DDR3, tako da kakšne pretirane naglice ni pričakovati, pravijo. Vprašanje pa ostaja, ali je to nujno slabo, saj nova vrsta pomnilnika doslej običajno ni prinesla kakšnih astronomskih pohitritev, zgolj...

66 komentarjev

Samsung pripravlja 16 GB DDR3 pomnilniške module

TG Daily - Samsungu se je prehod na 50 nm proizvodni proces izredno obrestoval, saj je manjši proizvodni proces zmanjšal porabo energije.

Tako kljub podvojeni velikosti v primerjavi s starejšimi čipi novi dvogigabitneži porabijo prek 40% manj energije. Zaradi manjše porabe in manjšega formata samega jedra pa je mogoče tudi pakiranje dveh jeder v en čip, kar prinese blagodejne rezultate za strežnike.

Za te bo največja ponujena velikost enega pomnilniškega modula kar 16 GB, za nas običajne smrtnike pa bodo verjetno bolj zanimive palčke s kapaciteto do 8 GB (na voljo pa bodo tudi 16 GB).

Prenosniki se bodo morali zadovoljiti z le štirimi gigabajti na modul. Poleg tega so čipi sposobni delovanja tudi pri le 1,35 voltih, kar prinese dodatne energijske prihranke.



Dandanes so 8 gigabajtni moduli izredno redki, DDR2...

38 komentarjev

DDR3 devetega maja

The inquirer - Intel je prestavil datum izida novega veznega čipa Bearlake, ampak tokrat, zanimivo, ne naprej, temveč nazaj na 9. maj (prvotni datum je bil 27. maj). Glavna novost prihajajočih matičnih plošč, ki bodo temeljile na Bearlakeu, bo seveda podpora pomnilniku DDR3, kako bo to vplivalo na performanse, zaenkrat ne vemo. Intel je namreč zabičal vsem proizvajalcem, ki imajo sicer izdelke že pripravljene, naj ne objavljajo rezultatov testov. Inquirer opozarja, da najbrž sprva ne bomo preveč navdušeni, podobno kot pri prehodu z DDR na DDR2, saj so kljub visokim frekvencam delovanja visoki tudi dostopni časi, kar prinaša slabe rezultate.

Izvorna novica.

17 komentarjev

Prvi DDR3 čipi

Elpida DDR3

vir: DarkVision Hardware
DarkVision Hardware - Elpida je danes najavila čipe nove generacije - DDR3 SDRAM, ki bodo v prihodnosti nadomestili DDR in DDR2 spominske module, kateri so v računalnikih uporabljani danes.

Prvi načrtovani čipi imajo kapaciteto 512 megabitov oziroma 64 MB, načrtujejo pa že tudi večje čipe z gigabitno in dvo gigabitno kapaciteto. Vsi čipi bodo proizvedeni v 90 nanometerskem procesu, ki je že dovolj izpopolnjen, da bo ob začetku prodaje mogoče dokaj nemoteno dobavljati čipe.

Elpida načrtuje, da bodo proizvajalci spominskih modulov prve primerke dobili do konca leta 2005, v letu 2006 pa že lahko...

6 komentarjev

Infineon z DDR3

X-Bit Labs - Podjetje Infineon Technologies AG je objavilo, da je svojim partnerjem v računalniški industriji že poslalo prve primerke pomnilniških modulov DDR3, dočim jih lahko v naših računalnikih pričakujemo šele koncem prihodnjega leta. Zdajšnji primerki tečejo pri 800 in 1067 MHz, pričakujejo pa hitrosti vse do 1600 MHz.

Prvi pomnilnik nove generacije je sicer izdelal Samsung že februarja letos. Pri Samsungu še napovedujejo, da bodo njihovi moduli grajeni v 0,08-mikronski tehnologiji. Po napovedih IDC bo DDR3, ki bo resda navoljo že prihodnje leto, šele leta 2009 pridobil dvotretjinski delež. Bomo videli.

21 komentarjev