»

Naj 10 tehnoloških igračk leta 2009

high-tech stojala za fotoaparat

vir: Scientific American
Scientific American - Leto je naokoli in revija Scientific American je spet izdala spisek desetih naj tehnoloških igračk (gadgetov), katere lahko podarite najdražjim (ali pa sebi) ob koncu leta. Seznam vsebuje:

1) vrečko, v katero damo telefon, ki nam je padel v vodo. Vrečka vsebuje materiale, ki nase vežejo vlago in zadevo temeljito posušijo v roku 24 ur; ($20)
2) osebnostni spalni trener, ki s pomočjo merjenja možganskih valov kaže, kako ponoči spite, koliko sanjate, kdaj zapadete v globok spanec itd.; ($250)
3) prenosnik z vgrajenima dvema 10.1 inčnima LED zaslonoma; ($1100)
4) zvezdno okno; to je v bistvu USB dodatek in program, ki ga namestimo na tablični računalnik, in ima vgrajene senzorje nagiba. Z njim lahko opazujemo zvezdno nebo tudi iz tople sobe, in sicer tako, da tablični PC usmerimo proti nebu, na zaslonu pa se nam prikaže...

14 komentarjev

Najstarejši zabeleženi vesoljski dogodek

Slashdot - Letos mineva 400-letnica uporabe teleskopov, s katerimi se je prvi začel igrati Galileo Galilei, in prav Telescopio Nationale Galileo na Kanarskih otokih poroča o najbolj oddaljenem izbruhu gama žarkov doslej. V četrtek so namreč z Nasinim Swiftom zaznali eksplozijo umirajoče zvezde, kasneje pa so izračunali, da gre za zelo oddaljen dogodek. Izračuni s Telescopio Nazionale Galileo kažejo, da je imel izbruh rdeči premik 8,1, kar ustreza razdalji več kot 8,0 gigaparsekov. To pomeni, da se je zgodil, ko je bilo vesolje staro zgolj rosnih 630 milijonov let - sedaj jih šteje okrog 14 milijard. Znanstveniki so nad odkritjem navdušeni, saj kaže, da so se že zelo zgodaj začele formirati prve zvezde...

79 komentarjev

100 ur astronomije

Slo-Tech - V okviru mednarodnega leta astronomije bo do nedelje, 5. 4., po vsem svetu potekal projekt 100 ur astronomije.

Sestavljen je iz dveh delov:
V prvem lahko preko interneta 24 na dan spremljate prenose v živo z observatorijev, javnih opazovanj in drugih aktivnosti, ki bo povezal velike observatorije po vsem svetu v koordinaciji Evropskega južnega observatorija ES. Spremljate jih lahko na Around the World in 80 Telescopes, ozadje dogajanja pa na Kozmičnem dnevniku.

Drugi del projekta je 100 ur sprehajanja po nebu, ki ga sestavljajo javna astronomska opazovanja po Sloveniji in svetu, v okviru astronomskih društev, krožkov in observatorijev.

Povezave na te prenose najdete tudi na slovenski in mednarodnih spletnih straneh www.astronomija2009.si in www.100hoursofastronomy.org, www.astronomy2009.org.

V okviru tega projekta tudi Ustvarjalno Astronomsko društvo na observatoriju Zaplana organizira javna opazovanja in astronomske naravoslovne noči, kjer vas pod vodstvom demonstratorjev...

5 komentarjev

Danes bo največja polna luna

Polna luna iz lanskega decembra

NASA - Če nizke temperature, ki te dni objemajo naše kraje niso dovolj, da bi vam preprečile odhod iz toplega doma, boste lahko danes ponoči uživali v imenitnem romantičnem sprehodu, saj bo današnja noč najbolj svetla v tem letu.



Danes se namreč Luna nahaja v perigeju, torej apsidni točki, ki se na Lunini eliptični tirnici nahaja na najmanjši oddaljenosti od Zemlje. Pojav sicer sam po sebi ni posebej redek, saj se ponovi enkrat do dvakrat na leto, smo pa lahko skoraj enako veliko luno videli že konec preteklega leta.

27 komentarjev

V osončju sedaj le 8 planetov

Slo-Tech - Na srečanju Mednarodne astronomske unije v Pragi, je po dolgi in burni razpravi padla odločitev: Pluton ni planet.

Skozi razpravo je bila namreč dosežena definicija, kaj planet sploh je.

Tako je planet nebesno telo, ki:

1. mora krožiti okoli zvezde, vendar samo ne sme biti zvezda;
2. imeti mora lastno gravitacijo;
3. samo nebesno telo mora imeti (vsaj približno obliko) krogle;
4. orbito, ki se ne seka z orbitami ostalih planetov

Pluton ima tako premajhno maso in njegova orbita seka orbito planeta Neptun. Pluton je tako postal osnova za kategorijo pritlikavih planetov, med katere sedaj spadajo še Xena, Charon in Ceres.

Nebesna telesa, ki krožijo okoli Sonca in jih ni moč uvrstiti ne v kategorijo planetov ali pritlikavih planetov, so uvrščena v kategorijo majhnih teles sončnega sistema.

Očitno bo treba popraviti kar precej zapisov.

58 komentarjev

Uvedba "sledilnih naprav" v nove evropske avtomobile do leta 2009

Mladina - 3. februarja 2005 je Evropska komisija izdala sporočilo za javnost, v katerem najavlja uvedbo tehnologije eCall (emergency call - eKlic) v vse nove avtomobile v EU do leta 2009.

Od leta 2009 naj bi bili vsi novi avtomobili opremljeni z napravo za nujne klice, ki se bo ob nesreči aktivirala in samodejno poklicala številko za nujno pomoč ter sporočila lokacijo nesreče. Sistem naj bi tudi vzpostavil govorno zvezo z ustrezno službo javne varnosti, možna pa bo tudi ročna sprožitev sistema. Vsekakor gre za hvalevredno in koristno tehnologijo, saj so - če gre verjeti sporočilu za javnost - študije pokazale, da bi zaradi sistema na letni ravni lahko rešili do 2000 človeških življenj.

EU je februarja pripravila poseben sporazum o podpori iniciativi, ki naj bi ga podpisale vse države članice. Namen sporazuma je zagotoviti, da bo tehnologija eKlic delovala v vseh državah članicah. Včeraj, 18. oktobra 2005, je dogovor podpisala tudi Slovenija. V prihodnje bomo tako še bolj varni.

Vsekakor...

49 komentarjev

Kljub polomiji dvojke že načrti trojke

vir: BBC
BBC - Naslov govori o raziskovalni sondi Beagle 2, ki je prispela na Mars zgodaj letos in se po vsej verjetnosti ob pristanku tako poškodovala, da ni mogla več uspešno opravljati svoje naloge.

Kljub porazu je v načrtu že Beagle 3. Po poročanjih je ekipa, ki je sodelovala pri izdelavi dvojke, najavila Beagle 3 in predvideva, da bo nared za pot do rdečega planeta do leta 2009 v sklopu Esinega projekta raziskovanja vesolja Aurora.

Poglavitni namen nove različice sonde je, da dokažejo, da lahko pristanejo na planetu varno, ali bolje rečeno, dovolj varno, da se tovor ne poškoduje, preden pošljejo tja bolj zahtevno in bolj občutljivo opremo in mehanizacijo.

Profesor Pillinger, eden izmed...

12 komentarjev