»

Petindvajset let domene .com

vir: BBC
BBC - Domena .com je bila ena izmed prvih vrhovnih domen, ki so bile vzpostavljene po zagonu Domain Name Systema januarja 1985. Prvo domeno iz te družine je točno pred 25 leti, 15. marca 1985, registriralo podjetje Symbolics Computers iz Cambridgea v ZDA. Istega leta je bilo registriranih le še pet dodatnih domen, in sicer bbn.com, think.com, mcc.com, dec.com in northrop.com.

Sprva je potencial interneta in domen videlo le malo ljudi, zato so nove domene nastajale le počasi. Na začetku se internet ni zdel kot mesto za posel, marveč bolj okolje, namenjeno vladnim in izobraževalnim agencijam. Spremembo paradigme je prinesel šele Netscape z brskalnikom Mosaic, ki je na splet popeljal množice....

2 komentarja

Novih vrhovnih domen še ne bo

Slashdot - Svetovni čuvaj domenskega prostora ICANN je izdal 154 strani dolg dokument (PDF), v katerem so popisali, analizirali in odgovorili na stotine predlogov, ki so jih prejeli v zvezi z načrtom za uvedbo novih vrhovnih domen. Poleg komentarjev na pripombe uporabnikov in podjetij glede novih domen so obelodanili tudi novo časovnico, ki nekoliko zamika postopek.

Spomnimo, da je trenutno v uporabi 21 generičnih ali sponzoriranih vrhovnih domen (TLD-jev), izmed katerih so najbolj znane in uporabljane .com, .org., .net, obstaja pa še kopica bolj eksotičnih, denimo .jobs, .museum ali .travel. ICANN je nameraval odpreti registracijo novih generičnih TLD, ki bi lahko uporabljali tudi neangleške znake. Tako bi lahko podjetja dobila vrhovne domene .dell, .ibm in podobno. Uporabnost te ideja je vprašljiva, s finančnega vidika pa gre za zlato jamo, saj bi morala podjetja regstrirati na tone domen, da bi ubranila svojo znamko. V poročilu je ICANN vodéno zapisal, da preiskuje nekaj možnih rešitev...

8 komentarjev

Elektronske preglednice so stare 30 let

VisiCalc

vir: Wikipedia
Slashdot - Elektronske preglednice, katerih najbolj znana urejevalnika sta dandanes Microsoftov Excel in OpenOfficeov Calc, so letos naokrog že trideseto leto, piše Slashdot. Začelo se je s programom VisiCalc, ki sta ga za Apple razvila in distribuirala Software Arts in Personal Software (kasneje so se preimenovali v VisiCorp) davnega leta 1979. Program se je dopolnjeval do leta 1983, skupaj pa so prodali 700.000 kopij, kar je za pionirsko računalniško dobo zavidljiv dosežek. John C. Dvorak v svoji kolumni preglednice sicer dolži za (pre)veliko moč računovodij in jih krivi za cel kup finančnih malverzacij ter slabo kakovost končnih izdelkov danes, češ da v veliki množici primerov tako ali tako predstavljajo fiktivne...

2 komentarja

Sto najstarejših .com domen

PC World - V teh prazničnih dneh, ko se po svetu ne dogaja toliko in pravih novic primanjkuje, si lahko privoščimo pogledati tudi kakšno manj pomembno, a zelo zanimivo zgodbo. Na PC World, denimo, so se vprašali, katere .com domene so najstarejše. Splet se je kot podaljšek interneta začel razvijati v osemdesetih letih preteklega stoletja in takrat se začne tudi naš seznam.

Prvo še aktivno domeno so 15. marca 1985 registrirali na ime symbolics.com v podjetju Symbolics, Inc., ki je prodajalo sistema Open Genera Lisp in Macsyma. Podjetje je sicer propadlo, a novi lastniki so domeno obdržali - očitno nedotaknjeno. Na seznamu so tudi nekatere druge domene, ki so še vedno zelo živahne, npr. xerox.com (7), hp.com (9), intel.com (13) in boeing.com (na 26. mestu). Zanimivo je, da podjetja, kot so microsoft.com, yahoo.com in google.com manjkajo, saj so bila ustanovljena kasneje ali pa so domeno registrirali po letu 1987, ko je 100. mesto zasedel nynexst.com.

11 komentarjev

Kitajska domena .cn druga največja

InternetNews - O hitri širitvi interneta na Kitajskem priča tudi podatek o priljubljenosti njihove vrhovne domene .cn, v svojem poročilu ugotavlja registrar VeriSign. V primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem so v letošnjem Kitajci registrirali 76 odstotkov več domen (lani je napram predlani rast znašala več kot 400 odstotkov!), tako da so sedaj na drugem mestu prehiteli Nemce. Že lani so premagali Angleže. Najbolj priljubljena domena seveda ostaja .com.

Skupaj je bilo registriranih 174 milijonov domen, kar je za 19 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od tega jih 68,9 milijona odpade na dvočrkovne domene držav, 89,4 pa na .com in .net domene. Vrstni red je tako: .com, .cn, .de, .net, .org, .uk, .info, .nl, .eu in .biz.

7 komentarjev

Registracije domen .si za fizične osebe

Arnes - Dolgo pričakovane spremembe na področju registracije vrhnjih domen .si končno stopijo v veljavo s 6. novembrom 2008. Novi splošni pogoji sedaj dovoljujejo registracijo domen fizičnim osebam, kot tudi tujim subjektom. Odpravljena bo omejitev 20 domen na nosilca, dodana možnost podaljševanja domen od 1 do 5 let, dovoljene pa bodo tudi popolnoma numerične domene.

Na voljo je tudi cenik transakcij, ob katerem je potrebno še upoštevati razliko dodano s strani registrarja. Odgovore na dodatna vprašanja pa lahko poiščete v Pogosto zastavljenih vprašanjih.

49 komentarjev

Spremembe tudi pri domenah .si

Arnes - Kot smo že poročali, organizacija ICANN razmišlja o velikih spremembah vrhnjih domen, nekoliko manjše premike pa pripravlja tudi skrbnik domače vrhnje domene. Od 9. oktobra naprej bo namreč možna registracija domen pod vrhnjo domeno .si po novem sistemu, ki ga je kot predlog objavil Arnes.

Tako bi po novem sistemu imele možnost registracije tudi fizične osebe ter tuje pravne in fizične osebe, omejitev števila domen na nosilca bo odpravljena, domene bo moč registrirati/podaljšati za 1 do 5 let, dovoljene pa bodo tudi številčne domene. Za vse zainteresirane so na voljo predlogi novih dokumentov.

28 komentarjev

Domena pizza.com zamenjala lastnika za 2,6 milijona ameriških dolarjev

The Baltimore Sun - Chris Clark je leta 1994 registriral domeno pizza.com in vsako leto za njeno lastništvo odštel 20 ameriških dolarjev. Pred nekaj dnevi je domeno na spletni dražbi prodal najboljšemu ponudniku za 2,6 milijona ameriških dolarjev. "To je noro, čisto noro", je za časopis The Baltimore Sun izjavil Clark, ki je v mrzličnem navalu na kratke in splošne domene, ki se je dogajal v tistih letih, uspel dovolj hitro zapičiti svojo zastavico. Potrpežljivost in vložek v vrednosti 280 ameriških dolarjev sta se mu povrnila v večji meri, kot si je lahko predstavljal leta 1994.

Na svetovnem spletu kroži kar nekaj podatkov o tem, koliko so zaslužili posamezniki z dovolj zgodnjo registracijo najbolj splošnih in preprostih domen. Leta 1999 je bila domena business.com prodana za 7,5 milijonov, lastnik domene vodka.com je pred dvema letoma iztržil 3 milijone, prejšnji mesec pa se je lastništvo obrestovalo neznanemu lastniku naslova fund.com, ki je zanjo dobil okoli 10 milijonov. Še vedno pa se najbrž...

6 komentarjev