»

OCZ predstavil nov vmesnik za polprevodniške pogone

X-Bit Labs - Vmesnik SATA je dovolj hiter tudi za najhitrejše trde diske, medtem ko se pri polprevodniških pogonih, še zlasti če jih povežemo več skupaj v polje RAID, lahko pojavi ozko grlo. Da bi nas vmesnik ne oviral pri hitrosti, je OCZ predstavil nov vmesnik za priključitev. Imenuje se HSDL (High Speed Data Link).

Implementiran je s posebnim krmilnikom, ki se na računalnik priključi prek vodila PCI Express. Diski se priključujejo s priključki SAS, zmore pa ta vmesnik 20 gigabitov na sekundo. Uporablja iste protokole kot PCIe, tako da več vzporednih kanalov poveže v en sam virtualni kanal.

OCZ je prve primerke s HSDL-jem predstavil na Computexu prejšnji teden na Tajvanu. Ali se bo HSDL prijel, bo pokazala prihodnost.

8 komentarjev

Napaka v Maemo 5 vmesnik spremenila v pokončen

vir: engadget
engadget - Nokiinemu težko pričakovanemu paradnemu konju (ki naj bi izšel že nekaj časa nazaj, a stanje izida še ni točno znano) je, poleg uporabe rezistivnega na dotik občutljivega zaslona mogoče očitati le nekoliko okoren uporabniški vmesnik. Razen vmesnika za fotografije in številčnice za klicanje je celoten operacijski sistem zasnovan za uporabo v ležečem načinu, kar nekoliko oteži uporabo z eno roko. To naj bi spremenil njegov naslednik, Maemo 6, ki pa, kot kaže zaenkrat, na mobilne telefone prihaja šele čez eno leto. A enemu, bolj ali manj srečnemu, uporabniku Nokie N900 ne bo treba čakati, saj je zaradi manjše napake v operacijskem sistemu le-ta celoten vmesnik preklopil na pokončnega....

20 komentarjev

NanoTouch - touchscreen z razliko

engadget - Pa kakšna razlika neki??? Precejšna, zgodila se je namreč prava mala revolucija v uporabi zaslonov na dotik. Pri NanoTouchu se, podobno kot pri njegovemu precej večjem in posledično bolj nerodnem staršu, LucidTouchu, zaslona ne dotika na običajen način, temveč od zadaj. Napravica, kamor je nov na dotik občutljiv zaslon vgrajen, ima namreč na zadnji strani za dotik odgovorno površino, podobno ploščici za upravljanje z miško na prenosnikih. Glavna prednost te spremembe je, da je zaslon kljub dotikanju vedno v celoti viden, z čimer se olajša natančnost izbire zelo majhnih predmetov na zaslonu - po besedah proizvajalcev je namreč mogoče konstantno, brez težav, zadeti le 1,8 mm velik predmet, kar je...

11 komentarjev

Nov touchscreen iz Nokie

vir: Nokia
The Register - Na spletu so se znašle fotografije Nokijinega touchscreena nove generacije, katerih avtentičnost je Nokia že potrdila. Na fotografijah so trije posnetki telefona s tremi različnimi aplikacijami. Nov vmesnik se za zdaj imenuje Direct UI in naj bi poenostavil rokovanje s telefonom. Uradni odziv iz Finske je, da čeprav je posnetek avtentičen, ne gre za nov telefon, pač pa zgolj za prikaz zmožnostih novih uporabniških vmesnikov. Kakorkoli, upajmo da bomo kmalu dočakali tudi kakšne nove primerke telefonov s tem vmesnikom.

68 komentarjev

Nokia se spušča v odprtokodne vode

BuisnessWeek Online - S prihodom novih in zagretih tekmecev á la Microsoft in Apple na mobilni trg, so se pri Nokii v torek, 24. junija, odločili kupiti britansko razvijalsko hišo mobilnih operacijskih sistemov, bolje znano pod imenom Symbian.

Namen je združiti večino nivojev izdelave programskih rešitev in ustanoviti fundacijo za odprotokodno distribucijo le-teh. Glavni "motivator" pri tej odločitvi je vedno večji vpliv enostavno razširljivih in/ali odprotokodnih rešitev konkurence. Oddelek sam bi naj vodila skupina 10 članov mobilnih podjetij in operaterjev po svetu. Nov Symbian Foundation si je zastavil cilj poenotiti programski sloj mobilnih aparatov in postati najbolj uporabljena platforma na svetu v vseh cenovnih razredih.

Vsekakor je to korak naprej tako na odprtokodni sceni kot na mobilnem trgu, vendar v žarišče prihaja tudi Apple-ov iPhone, ki se najbrž ne bo sprijaznil s tujim programskim okoljem.

13 komentarjev

Nokia N95 - kaj sploh še ostane velikim?

Slo-Tech - Pristaši Appla ali ne, ne da se zanikati, da je iPhonu uspelo dodobra razburkati javnost in narediti nov statusni simbol. Zadovoljnih kupcev ni odvrnila ne visoka cena, ne vezava na specifičnega operaterja, kaj šele pomanjkanje določenih funkcionalnosti.

Apple je tako v svoj famozni iPhone vgradil več senzorjev, ki naj bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Tako recimo telefon avtomatično izklopi zaslon, ko ga pritisneš k ušesu in tako varčuje z baterijo. Le-ta se ohranja tudi zaradi senzorja osvetlitve, ki dinamično spreminja nivo osvetlitve. Aparat pa tudi vedno ve, kako je obrnjen in na podlagi tega prilagaja orientacijo zaslona.

Nedolgo nazaj pa je v javnost pricurljala informacija, da ima podobni senzor tudi Nokia N95. Ni znano, kako jim je uspelo tovrstno stvar skriti pred lastniki mobilnika, razvijalci programskih rešitev in ostalimi navdušenci, zato bil je šok še toliko večji.

Vedelo se je, da senzor uporablja vgrajeni 5-megatočkovni fotoaparat, ki prilagaja postavitev...

232 komentarjev

Uradna izjava o fotografiji na Vista DVD-ju

Windows Vista Team Blog - Microsoft je javnosti ponudil uradno razlago nedavno odkrite skrivnosti fotografije treh neznanih možicljev, ki je bila po naključju odkrita na originalnem ploščku najnovejših Windowsov. Redmondovci pravijo, da gre za napredno preprečevanje nelegalnega kopiranja. Na fotografiji so namreč člani ekipe, ki je skrbela za izdelavo holografske zaščite medija, poleg njihovih obrazov pa naj bi se drugje na DVD-ju nahajala še nekatera bolj znana likovna dela zgodovinskega pomena (zgolj zaradi razloga, da so sedaj že v javni lasti). Manj kot milimeter velike sličice, katerih ogled ni možen s prostim očesom, je praktično nemogoče verodostojno poneveriti, kar vam je lahko v veliko pomoč pri...

15 komentarjev