»

Microsoft izdal brezplačni WebMatrix

Ars Technica - Microsoft je včeraj izdal stabilno verzijo brezplačnega programa WebMatrix, ki je namenjen izdelavi spletnih strani. Gre za orodje, ki je namenjeno neizkušenim uporabnikom, ki bi želeli imeti na enem mestu vse potrebno za razvoj spletnih strani. Tako ima integrirano podporo za PHP in ASP.Net ter kopico odprtokodnih orodij, kot so Drupal, Joomla in WordPress. Skupno lahko uporabniki s (skoraj) enim klikom izberejo, namestijo in prilagodijo več kot 40 odprtokodnih projektov.

WebMatrix seveda ni namenjen profesionalcem, ki bodo posegli po zmogljivejših in bolj specializiranih orodij. A za povprečnega uporabnika, ki bi želel nekoliko prilagoditi videz svojega bloga, je ravno pravšnji. Komur bo to premalo, pa Microsoft seveda priporoča Visual Studio (plačljivo ali brezplačno različico), ki je tudi iz Redmonda.

12 komentarjev

Google Earth zdaj vidi pod vodo

SMH - Google je nadgradil svoje brezplačno orodje za pregledovanje Zemljinega površja s funkcionalnostjo, ki razkriva še zadnje neposlikane kotičke sveta. Odslej namreč Google vidi tudi pod vodo. Ne dobesedno, so pa s pomočjo barimetričnih podatkov, ki so jih jim posredovali inštituti, uspeli na karte in posnetke dorisati nagubanost podmorskega dna, globine in ostale kartografske podatke. Tako lahko sedaj pogledamo podvodna gorovja, oceanske hrbte, jarke, grebene in ostala čudesa, ki se skrivajo pod enotno gladino. Nekatera področja, denimo Veliki koralni greben v Avstraliji, so poslikali natačneje, druga pa še bodo. Za ogled potrebujete novo verzijo Google Earth, ki se je na spletu pojavila včeraj.

...

21 komentarjev

Microsoftovi programi zastonj za mala podjetja

CNet - Microsoft je danes presenetil še z eno smelo potezo, s katero želi uporabnike navaditi na svojo programsko opremo. Ideja je zelo podobna že uveljavljenemu MSDNAA, ki študentom sodelujočih fakultet (in srednjih šol) omogoča brezplačno uporabo Microsoftove programske opreme. Novi program se imenuje BizSpark in bo namenjen malim podjetjem. Sodelovala bodo lahko tista, ki so mlajša od treh let, imajo manj kot milijon dolarjev prometa in jih bo priporočil eden izmed Microsoftovih obstoječi partnerjev. Microsoft bo tem podjetjem ponudil brezplačno strežniško programsko opremo in sodelovanje v spletnem imeniku svežih podjetij. Klik!

54 komentarjev

Microsoft Hyper-V Server 2008

Microsoft - Konkurenca na področju brezplačnih navideznih strežnikov se nadaljuje. Pred časom je tako Vmware izdal ESXi, včeraj pa je svojo napoved izpolnil še Microsoft in izdal svoj Hyper-V Server. Kakor je videti, se bo vojna prestavila predvsem v vode upravljavskih orodij in ne več na področje samih navideznih strežnikov. Oba konkurenta lahko z omejenim zmožnostmi upravljano z brezplačnimi orodji, za resno poslovno okolje pa potrebujemo plačljiva orodja, kakor so VMware Infrastructure ali Virtual Machine Manager.

0 komentarjev

Izšel brezplačni VMware ESXi Hypervisor

vir: VMware
VMware - Na VMware strani so 28. julija objavili novico, da je na voljo brezplačna okleščena verzija ESX Serverja, imenovanega ESXi Hypervisor.

ESXi v primerjavi z različico ESX ne vsebuje servisne konzole, zaradi česar je ESXi hipervizor OS neodvisen. ESX različica bazira na RH Linuxu in ponuja standardno Linux servisno konzolo, VMware ESXi hipervizor pa deluje bolj kot nekakšen firmware. Ker ni "Linux based" in je inštalacija precej preprosta, je menda primeren tudi za IT oddelke, ki šele začenjajo z virtualizacijo in imajo manj izkušenj z Linuxom. Namesto servisne konzole ESXi zato ponuja t.i. RCLI (Remote Command Line Interface) funkcionalnost, administracija pa je možna tudi...

25 komentarjev

IBM pripravlja spletne aplikacije

OSNews - Veliki modri razvija zbirko programskih orodij za poslovna okolja, ki bo uperjena proti Microsoftovemu Officu in ne bo delovala le v Windowsu in na Mac OS, pač pa tudi v Linuxu, drugih Unixih in na dlančnikih. To ji bo omogočala spletna zasnova, saj bodo tako strežniška orodja za upravljanje, kot tudi orodja za končne uporabnike, spletne aplikacije, dosegljive preko spletnega brskalnika.

Vključena bodo štiri orodja, in sicer za delo z e-pošto, preglednicami, podatkovnimi zbirkami in za obdelavo besedil. Kmalu pa lahko pričakujemo tudi dodatna orodja, saj so Adobe, PeopleSoft, Siebel Systems in druga podjetja podprla IBM-ova prizadevanja in utegnejo pripraviti svoje dopolnilne rešitve. Klik!

O morebitnem patentiranju zaenkrat molčijo ...

1 komentar

GIMP 2.0pre1

Slashdot - Izšla je prva predstavitvena različica druge izdaje orodja GNU Image Manipulation Program. GIMP 2.0pre1 predstavlja nov mejnik v razvoju priljubljenega brezplačnega orodja za obdelavo slik, ki deluje tako v Linuxu kot tudi v Windowsu. Trenutna stabilna različica 1.2.x je že precej zastarela, saj so se razvijalci usmerili predvsem v beta razvoj druge izdaje, ki so jo začasno poimenovali kot 1.3.x. Skupnost uporabnikov odprtokodnih rešitev z nestrpnostjo pričakuje GIMP 2.0, saj bo prinesel mnoge novosti, čeprav se že zdaj odlično kosa z glavnim konkurentom, Adobovim Photoshopom. Kliknite za prenos in si oglejte GIMP 2.0pre1.

4 komentarji