»

Google je star 11 let

ABC News - Googlov rojstni dan je še vedno zavit v tančico skrivnosti. Ker tako ogromno podjetje ne nastane v enem dnevu, so tudi praznovanje rojstnega dne premikali po koledarju. Včasih so praznovali 4. septembra, ko se je Google leta 1998 v Kaliforniji vpisal kot podjetje. Potem je kot rojstni dan nekaj časa veljal 7. september in kasneje 27. september, sedaj pa je na Googlovih straneh uradno zapisano, da je Google na svet privekal septembra. Točen datum pa zavisi od tega, kdaj si zaposleni zaželijo torte. Letos je 27. september, če gre verjeti Googlovemu logu. Nekaj zgodovine o podjetju, ki se je začelo v garaži dveh nadebudnih študentov s Stanforda in danes zaposluje 19.000 ljudi, si lahko preberete na domačih straneh. Vse najboljše!

10 komentarjev

Google prežveči petabajt v šestih urah

Slashdot - Google se v svojem blogu pohvali, da so najhitrejši na svetu pri razvrščanju podatkov. Z uporabo orodja MapReduce, ki skrbi za poganjanje več procesov hkrati, so presortirali terabajt podatkov, shranjenih v lastnem datotečnem sistemu, z 1.000 računalniki v 68 sekundah, kar je za trikrat boljše od preteklega rekorda, ki ga je držal Yahoo. Terabajt včasih ne zadostuje, pravijo, zato so poskusili še s tisoč terabajti (petabajt) in na 4.000 računalnikih zanje porabili malenkost več kot šest ur. Mimogrede, za toliko podatkov potrebujejo 48.000 diskov, pri takih številkah pa pride do izraza statistika. Tako se je med vsakim poskusom vsaj eden tudi pokvaril.

28 komentarjev

Google napove gripo

vir: Google
Google - Google Trends je zanimiva aplikacija, ki omogoča vpogled v pogostost izbranih ključnih besed pri iskanju z Googlom. Ker pozimi pogosteje iščemo informacije o smučiščih, poleti pa o letoviščih, so modri umi ugotovili, da bolni ljudje najpogosteje iščejo informacije o svoji bolezni. Google Flu Trends pokaže, kako pogosti so pojmi gripa, influenca in podobni ter tako napove, kdaj bo v kateri zvezni državi udarila gripa.

Vse skupaj deluje precej dobro, saj podatki za pretekla leta kažejo, da je med iskalnimi pojmi in številom obolelih velika korelacija. Še več, ugotovili so, da je Google teden do dva hitrejši od Centra za nadzor bolezni pri prepoznavanju epidemij, ko slednji izda uradno opozorilo o razsajanju gripe. Če bo dobila metoda tudi znanstveno potrditev, bi lahko služila kot dodatni način odkrivanja žarišč tudi drugih nalezljivih bolezni. Za zdaj...

10 komentarjev

Gmail Goggles: nič več obžalovanja po prenagljeno poslanem emailu

vir: Google
Google - Na uradnem blogu Googlovega Gmaila je inženir Jon Perlow naznanil nov zvarek iz Gmail Labs, ki so ga poimenovali Gmail Goggles. Ob opisu storitve se boste zagotovo namuznili in nasmehnili, kajti ne dvomim, da se je vsakomur izmed nas zagotovo že vsaj enkrat zgodilo, da je po kliku na Pošlji začel besno klikati po gumbu Stop ali s svojim čelom udrihati po nič hudega sluteči mizi. Trenutki resnice, ki jih običajno doživljamo v okajenem stanju sredi noči (seveda pred računalnikom), imajo lahko precej nezaželene posledice ...

Poslanstvo nove funkcije je izredno jasno in enostavno - želi vam ponuditi možnost prekinitve pošiljanja emaila po kliku na Pošlji. Goggles lahko najdete (in si funkcijo omogočite) pod zavihkom Labs (Gmail nastavitve). Funkcija deluje samo v časovnih obdobjih,...

34 komentarjev

Google je star deset let!

Slo-Tech - Na današnji dan Google po svojem štetju uradno praznuje deset let. Natančen datum Googlovega rojstnega dne je podobno kot Shakespearov zavit v meglo, saj se je obletnica skozi leta nekoliko selila po koledarju, glavni dejavnik pri določanju pa je po besedah zaposlenih njihova sladkosnednost. Kakor zadnjih nekaj let tudi tokrat slavijo 27. septembra, čeprav se na ta dan ni zgodilo nič pomembnejšega. Nekaj več zgodovine brez natančnih datumov imajo na svojih straneh.

18 komentarjev

Google omogočil sinhronizacijo Google Koledarja z Outlookovim

vir: Google
Google - Na Google Koledar "Kaj je novega strani" strani so sporočili, da so omogočili novo storitev, s katero bo možno sinhronizirati Googleov Koledar s tistim, ki ga ponuja Microsoft Outlook.
Poudarjajo, da lahko na ta način preverjate svoje "rokovnike" kakorkoli in kjerkoli.
Outlookov koledar lahko tako na poti dopolnjujete in urejate z vašim Google Koledarjem. Kadar niste povezani v svetovni splet, pa lahko z Outlookom prebirate dogodke Googleovega Koledarja.

8 komentarjev