»

Intel pripravlja večje in cenejše SSDje

engadget - Intel in Micron, ki sodelujeta pri razvoju pomnilniških tehnologij, sta Flash čipe uspešno zmanjšala na 34 nm, kar je seveda dobro za nas, potrošnike in naše denarnice. Z manjšim proizvodnim procesom so pomnilniški čipi cenejši za proizvodnjo in fizično manjši, kar pomeni cenejše oz. večje pogone. Intel je že pred kratkim ponovno spustil cene svojih SSDjev, zaradi česar 80 gigabajtni X25-M stane le še 320 $ oz. približno polovico cene ob predstavitvi manj kot leto nazaj. S prehodom na 34 nm čipe se bodo dvignile predvsem kapacitete, saj je Intel že napovedal nove, 80, 160 in 320 GB modele. Novinci naj bi po prvotnih govoricah prišli na trg šele v zadnji letošnji četrtini, a je Intel povedal, da jih bomo ugledali že čez nekaj tednov. Največji modeli bodo prostorsko tako popolnoma primerna zamenjava za mehanske diske v večini prenosnikov. Če bo cena prava, seveda.

18 komentarjev

Po Samsungu tudi Micron z DDR400 čipi

The inquirer - Uf, danes sem rahlo zdelan, tako da več novic od mene pričakujte jutri. Za danes pa samo teli dve:
Le dan po Samsungovi najavi, da so izdelali prve čipe, ki ustrezajo specifikacijam DDR400, je svoje DDR400 čipe predstavil tudi Micron. Tudi Micron navaja, da bo tehnologija dozorela za trg šele v tretji četrtini tega leta in obenem poudarja, da naj bi DDR400 čipi v idealnih pogojih pokazali tudi do 20 % večjo zmogljivost kot trenutno najzmogljivejši DDR333. Mogoče tudi zaradi tega, ker bodo omogočali kar za 3.2 GB/s prepustnosti.

0 komentarjev

Cene RAM-a še vedno padajo

Crucial - Cene RAM-a še kar vztrajno padajo in nič ne kaže, da bi se ustalile. Poleg SDRAM-a je prav nesramno padla tudi cena DDR SDRAM-a, ki se z vsako pocenitvijo bolj približa ceni SDRAM-a. Če si samo pogledamo cene Crucial (Micron) pomnilnika lahko opazimo, da je med SDRAM-om in DDR SDRAM-om samo še dober dolar razlike:
  • 256MB DDR PC2100, 184-pin DIMM - $35.99

  • 256MB SDRAM, PC133, 168-pin DIMM - $34.19

Iz tako nizkih cen lahko sklepamo, da je zamenjava SDRAM pomnilnika z DDR SDRAM-om samo še vprašanje časa. Vendar pa kljub obetavnim napovedim DDR SDRAM gotovo še kar nekaj časa ne bo prevladal na trgu, saj je tukaj še vedno ogromno plošč, ki podpirajo SDRAM pomnilnik. Vključno z najnovejšimi i845 ploščami, ki podpirajo procesorje Pentium4. Ali lahko cene pomnilnika zdrsnejo še niže? Možno, vendar se bojim, da to zaradi napada na WTC, ne bo mogoče. Ali pač.

0 komentarjev

Micron nad vsemi

The Register - Podjetje Micron je res od sile, saj poizkuša narediti vse za pomnilniško industrijo. Pred kratkim pa so se preizkusili še pri izdelavi chipseta. Bo Micron sedaj izdeloval chipsete? Ne, vendar pa je z izdelavo chipseta, ki podpira 166 MHz DDR SDRAM Micron samo hotel pokazati, kako preprosto je podpreti ta tip pomnilnika. Sicer 166 MHz DDR SDRAM modulov še ne bomo ugledali tako kmalu (po nekaterih podatkih naj bi jih na prodajnih policah zagledali v začetku leta 2002), vendar pa lahko proizvajalci naborov, kot so SiS, ALi in VIA tačas mirno promovirajo ta tip pomnilnika s tem, da ga podprejo v svojih najnovejših produktih. Nove module so že predstavili pri Micronu, Samsungu in Hynixu.

5 komentarjev

Test PC150 RAM modulov

Hexus - RAM je RAM, pravijo nekateri, vendar se s tako trditvijo precej motijo, saj niso vsi RAM-i enaki, pa tudi tisti, ki imajo enake specifikacije, le proizvajalca drugega, se lahko razlikujejo po hitrostih. To dokazuje Hexusov test PC150 RAM modulov štirih proizvajalcev (PQI, Cruical, Kingmax in SynMax (VCM)). Čeprav je trenutno na pohodu DDR SDRAM, pa bo PC150 SDRAM še vedno zanimiv za navijalce stare šole, ki bi iz svojih procesorjev na starih "SDRAM ploščah" radi iztisnili čimveč. PQI RAM-ov v Sloveniji gotovo ne boste dobili, SynMaxovih tudi ne, za Kingmaxa se boste morali potruditi, Cruical pa je itak samo veja korporacije Micron.

Kot nas je prijazno opozoril BigHugo, se PQI RAM v Sloveniji prodaja! Prodaja ga podjetje Pchand. Navali narode .
by Pretorijanec

5 komentarjev

Prihodnost tržišča po Infineon-ovo

X-Bit Labs - Infeon/Micron je danes predstavil svoj načrt razvoja pomnilniškega tržišča. Ogledate si ga lahko tukaj. Kaj pravi? Očitno je, da Micron ni najbolj navdušen nad RDRAM-om (ali imajo tožbe kaj opraviti s tem ali gre za premišljeno potezo?), saj ta nikoli ne preseže 6% celotne izdelave. Se pa Micron bolj posveča DDR pomnilniku. Letos je DDR-ramov delaž še majhen (5%), naslednje leto pa se bo povečal na 31%! Micron v svojem načrtu celo upošteva prihodnje tehnologije, ki jim pripisuje tudi delež proizvodnje. Sicer teh tehnologij ne definira, ampak jih označuje z frazo "Nove tehnologije". Ta "roadmap" je zanimiv tudi iz drugega vidika; vsaj približno nam nakaže prihodnost računalniške tehnologije in hitrost razvoja.

0 komentarjev

Cena DDR SDRAM-a

Sillicon Strategies - Vem, vem. Zadnje čase od mene ni nobenih novic...Ampak vzrok za to ni moja lenoba, ampak Bill Gates. Doživel sem namreč hud Windows crash, tako da je moj računalnik v zelo slabem stanju. Naslednji teden pišem tudi eksterna preverjanja, tako da je razlogov za ne-pisanje več kot zadosti. Ampak dovolj o tem, ker vem, da imate svojih težav zadosti, da se ne ubadate s tujimi.
Sodeč po tej novici, bo Micron v kratkem občutno spustil ceno DDR modulov. Micron namreč namerava držati svojo obljubo kupcem, da bo DDR stal samo 5% več kot standardni SDRAM. Tako bo Micron v kratkem spustil ceno svojega PC2100 DDR SDRAM-a na ceno svojega PC133 SDRAM-a. Ali je življenje sploh še lahko lepše?

4 komentarji

Pocenitev DDR pomnilnika

Slo-Tech - DDR pomnilnik je počasi začel kapljati tudi v naše loge in ravno ob pravem času so se začele dolgo napovedovane pocenitve. Prednjači Micron, ki je ceno svojim DDR modulom spustil na raven SDR pomnilnika:
  • 64MB = $31.49
  • 128MB = $50.39
  • 256MB = $89.99
Pozitivno, nadvse pozitivno . Thnx, mitja34!

1 komentar

Cena DDR SDRAM-a

več strani - Danes sem na različnih straneh opazil novico, da DDR SDRAM-u cena pada (jupi!). Namreč Micron, eden največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, se je odločil, da bo povečal proizvodnjo. Do sedaj se je (kot tudi drugi veliki proizvajalci) skeptično izmikal masovni proizvodnji. Ne samo to, načrtuje celo, da bo v zadnji četrtini leta (Q4) DDR SDRAM predstavljal 30% njegove celotne DRAM proizvodnje. Micron se očitno trudi, da bi ceno DDR-ja čimbolj približal ceni SDRAM-a. Šel je celo tako daleč, da na cruical.com prodaja 128MB DDR SDRAM za okrog 40%-50% višjo ceno, kot stane 128MB PC133 SDRAM-a. Ampak v bodoče bo cena še padla!

2 komentarja