»

Microsoft je največji proizvajalec (deloma) odprtokodne programske opreme?

Slashdot - WindowsForDevices poroča o novi različici sistema Windows CE 6.0, ki ji je, poleg vrste zanimivih novosti, priložena tudi izvorna koda jedra. Koda je na voljo pod Microsoftovo Shared Source licenco (ki je podobna BSD licencam), kar pomeni, da lahko z njo razvijalci počnejo ogromno reči (čeprav razširjanje spremenjene kode v komercialne namene še ni ena od njih).

Odlične poteze Microsofta, ki so dolgo veljale za "sanjanje svinje o koruzi", se v zadnjem času kar vrstijo. Delno odprtje Office XML standardov, podpora OpenDocument, popuščanje pri sistemski integraciji z Windows Vista...

Kdo je kriv? Pa ja ne konkurenca?

26 komentarjev

EU pripravlja ukrep za zaznavanje skeniranih bankovcev

Guardian - The Observer poroča, da EU namerava sprejeti zakonodajo, s katero bi od razvijalcev programja za obdelavo bitnih slik zahtevala, da v svoje programe vgradijo programsko kodo za zaznavanje skeniranih slik bankovcev. S tem naj bi otežili ponarejanje, koda pa seveda ne bi bila odprta, pač pa tim. 'black-box'.
Seveda bo vgrajevanje takšne kode obvezno tudi za odprto programje.

Če bo taka rešitev sprejeta v EU bo veljala tudi v Sloveniji. Čeprav se verjetno marsikdo s tako odločitvijo ne bo strinjal, pa smo lahko srečni, saj smo člani najbolj elitne in demokratične združbe držav na svetu...

13 komentarjev

The Economist o odprti kodi

Slashdot - Na spletni strani časopisa The Economist so spisali zanimiv članek o uveljavljanju odprte kode po svetu in don Kihotskem boju Microsofta z mlini na veter.

Dolgo časa so protagonisti odprte kode poudarjali slabosti zaprtega programja, vendar so bili to bolj osamljeni glasovi, predvsem v računalniški sferi. S člankom v Economistu pa bo odprta koda vzbudila precej več zanimanja tudi v poslovnih okoljih in državnih institucijah.

Microsoft grožnje iz strani OSS (Open Source Software) jemlje zadnje čase vse bolj resno, tudi s podlimi izjavami tipa "odprta koda je rak za gospodarstvo..." in "principi odprte kode so utelešenje komunizma...". No, med drugim je Microsoft ustanovil Shared Source Initiative, ki partnerjem omogoča vpogled v izvorno kodo Microsoftovih izdelkov (ne pa tudi spreminjanje!). S tem pa je Microsoft v nasprotju s svojimi izjavami izpred nekaj let, ko so vodilni trdili, da poznavanje izvorne kode vodi k lažjemu zlonamernemu izkoriščanju slabosti programskih...

2 komentarja

Čemu sploh še Microsoft

X-Bit Labs -

V tokratnem sestavku so na Yahooju malce razmišljali. Tokratno vprašanje se je glasilo, ali obstaja na strežniškem področju sploh še kakšen razlog, zakaj bi uporabljali closed-source operacijske sisteme à la Windows. Po njihovem mnenju je bilo vprašanje pred petimi leti še smiselno, saj je Microsoft takrat res dominiral na vseh področjih, sedaj pa se odprto programje (večinoma Linux) vedno bolj krepi. Tudi brezplačna narava Linuxa ima pri tem pomemben delež, saj je Microsoftov sistem licenciranja predstavljal za marsikatera podjetja velikanske stroške. Gre Microsoftu za nohte? Članek.

Na novico nas je opozoril BigWhale.

32 komentarjev

Open source debata

CNet - Microsoft in Red Hat sta se odločila, da odpreta debato o open sourcu, ki bo potekala 26. julija v San Diegu. Microsoft bo poizkušal razložiti svojo vizijo "shared sourca", ki naj bi bil (za Microsoft) boljši od open sourca. Red Hat pa bo zastopal open source. Bomo videli, kako se bo vse skupaj izteklo. Click za novico.
Da pa novica ne bo prekratka in da ji boste namenili vsaj nekaj pozornosti, sem pripravil še krajše razmišljanje, zakaj je Microsoftu open source tak trn v peti. Prvi razlog je Linux, ki se razvija na open source osnovi. Linux je Microsoftu huda konkurenca (predvsem, kar se tiče strežnikov in zmogljive delovne postaje) in če bi Microsoftu uspelo open source projektu postriči peruti, bi se pohod Linuxa gotovo precej ustavil (vendar bati se nič, Microsoftu tega ne bo uspelo narediti). O drugem razlogu se precej bolj redko govori: Microsoft je včasih imel še celo koristi od open sourca, saj je veselo kradel kodo in jo vključeval v svoje proizvode. Potem pa je prišlo...

5 komentarjev

Shared source,...

Slashdot - Očitno sta Linux in open source kar veliki kajli v Microsoftovem grlu. Potem, ko so začeli ljudi strašiti, kako je odprto programje nevarno (in na isti dan dobili nazaj milo za žajfo v obliki IIS 5.0 exploita), so se odločili, da bodo naredili svojo alternativo. Imenuje se shared source. Stvari očitno niso dobro premislili, ker jih je uslužbenec Red hata prehitel in kupil shared-source.com. Na strani je prav lepo razloženo, kaj naj bi shared source velikega brata pomenil za vse ostale, na kratko - nič dobrega.

3 komentarji