»

NV40?!

X-Bit Labs - Na dan so pricurjale neuradne informacije o nVidiinem novem grafičnem čipu s kodnim imenom NV40. Kljub temu, da je nVidia uradno priznala, da je bil NV30 čip pravi polom, se še vedno drži 6-mesečnega ciklusa najave novih čipov, torej si lahko kmalu obetamo novo presenečenje. NV40 naj bi bil dvakrat hitrejši od svojega predhodnika. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo arhitektura čipa polpolnoma nova.

Po spletu se širijo tudi izjave, da naj bi bil najboljši sistem za igranje zahtevnih iger osnovan na nVidiini GeForce FX 5900 grafični kartici, AMD-jevem Opteron procesorju in matični plošči s prihajajočim nVidia nForce 3 vezjem, medtem ko izdelovalcem iger nVidia priporoča svojo profesionalno grafično kartico Quadro. Torej lahko uradno najavo NV40 pričakujemo nekje v novembru, same grafične kartice pa proti koncu tega leta ali v začetku naslednjega. A ne pozabimo na konkurenčno podjetje ATi, od katerega lahko kaj kmalu pričakujemo napoved novega čipa, ki bo odgovor na nVidiin NV40. Klik!

15 komentarjev

Elsa se vrača!

X-Bit Labs - Elsa je, kot verjetno veste, dobro poznano in cenjeno ime med evropskimi proizvajalci strojne opreme (še zlasti grafičnih kartic). Žal tudi zveneče ime brez pametnega vodstva ni zadosti, tako da je šel maja letos nemški gigant v stečaj. Kakorkoli že, petindvajset nekdaj zaposlenih delavcev v Elsa AG je takrat ustanovilo svoje podjetje, poimenovano Devolo AG. Odkupili so tudi dve Elsini blagovni znamki - Microlink ter Viantech.

Podjetje se sedaj uradno imenuje Neue ELSA GmbH, v lasti pa ime vse Elsine blagovne znamke, to so Gladiac, Sinergy ter Gloria. Na njihovi domači strani trdijo, da se bodo sedaj osredotočili predvsem na trg grafičnih kartic ter SOHO komunikacijskih naprav. Poudariti še velja, da nemška Elsa AG ter Elsa Asia nista povezani podjetji, temveč dve popolnoma ločeni firmi.

Zaenkrat na spletu še ni informacij kdaj bodo novi izdelki na voljo, niti kdo bo sploh izdeloval čipe za podjetje ELSA. Klik!...

2 komentarja

Elsa uradno najavila Glorio DCC

X-Bit Labs - Elsa je uradno razširila svojo uspešno Gloria družino profesionalnih grafičnih kartic z najnovejšo pridobitvijo, Glorio DCC. Gre za grafično kartico bazirano na GeForce3 čipu s posebej prirejenimi gonilniki. Največ bodo pridobili prav uporabniki 3ds max 4 aplikacij, saj je Gloria DCC edina grafična kartica z za njih posebej optimiziranimi gonilniki (kar se meni zdi čudno, ampak ok...). Tako tudi ne preseneča, da bo nakup nove kartice možen izključno preko Discreetovih dilerjev, in sicer v začetku avgusta 2001.

Kot bi lahko pričakovali, pa je razlika...

0 komentarjev

Nvidiine profesionalne grafične kartice

X-Bit Labs - Nvidia je pred kratkim najavila prenovo svoje Quadro družine profesionalnih grafičnih kartic. Najbolj zanimiva novost je Quadro DCC (Digital Content Creation), profesionalna kartica najvišjega ranga. Izdelek bazira na GeForce3 nfiniteFX arhitekturi, za prodajo pa bo skrbela ELSA s pomočjo Discreetove mreže 3ds max distributerjev. Zaenkrat o Quadro DCCju alias Glorii DCC (ime ELSIne kartice) ni znanega veliko več, kot razne marketinške krilatice, tako da lahko sklepamo, da razvoj še ni popolnoma zaključen.
Druga podmladitev družine se imenuje Quadro EX, gre pa za najslabšo Quadro kartico. V bistvu je precej podobna Quadro MXRu, saj je podlaga obeh GF2 MX čip, le da Quadro EX ima počasnejši čip/pomnilnik (175/166MHz proti 200/183MHz pri MXR) in nima podpore TwinView tehnologiji. Kljub majhni razliki pa se bodo novi čipi prodajali domala dvakrat ceneje, kot MXRi. Kot ponavadi bo prvo kartico z novim čipom predstavila ELSA, in sicer Synergy2000. Kljub relativni cenenosti bo komplet...

0 komentarjev

Nova profesionalna grafična kartica iz ELSE

X-Bit Labs - ELSA bo v kratkem najavila novo grafično kartico za načrtovalce grafičnih aplikacij, grafike,... Kartica bo imenovana Synergy 2000. Jedro kartice bo Nvidia Quadro2 MXR EX čip. Frekvenca čipa bo 175MHz. Kartica bo imela 32MB pomnilnika, delujočega pri 166MHz. Prodajala se bo z posebnimi driver-ji za profesionalno delo v OpenGL aplikacijah kot so AutoCAD, 3D Studio MAX,... Stala bo okoli $230.
Smiselnost nakupa take kartice je zelo vprašljiva. Edina razlika med Quadro2 MXR in GeForce2 MX je v driverjih. Pa je kdo zares pripravljen odšteti dodatnih $100 samo za majhno spremembo v končnem rezultatu? Mislim da ne. Raje naj kupi kartico z višjo frekvenco čipa, ki bo res doprinesla k končnemu rezultatu.

5 komentarjev

Quadro mod

TweakHardware - Da je Nvidiine GeForce/2 mogoče brez večjih težav modificirati v precej dražje Quadro kartice, ki so namenjene resnemu delu, je znano že nekaj časa. Vseeno pa vam bom posredoval povezavo na Tweakhardwarov članek, saj je še najbolj jasen od vseh, ki so se do sedaj pojavili. Naj vas opozorim, da z modifikacijo ne boste deležni zelo opaznih pohitritev v igrah, toda vsi, ki se ukvarjate z resnim delom (CAD, 3D Studio...) pa boste pohitritev še kako opazili!

1 komentar