»

AMD-jevih 90 nm odloženih na drugo polovico naslednjega leta

AMD-jeva pota

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Podjetje Advanced Micro Devices je obvestilo javnost o nekaterih njihovih načrtih za prihodnost na področju procesorjev. Za bližnjo prihodnost so že napovedali izdajo procesorja s kodnim imenom "Newcastle". Opremljen bo s 512 KB L2-predpomnilnika, izdelan v 0,13 mikronih in operiral s 64-biti naenkrat. Na področju mobilnih procesorjev pa se nam obeta kar nekaj pridobitev, kot so SOI tehnologija, 90 nanometrov, procesorji pa bodo poimenovani s kodnimi imeni Odessa, Oakville in Trinidad. Seveda se bo kmalu tudi izven prenosnih računal pojavila 90-nm tehnologija in SOI. Več o tem.

19 komentarjev

Barton: nov način izračuna PR - ja

X-Bit Labs - PR, ali 'performance rating' je ideja, kako naredit procesorje z drugačno arhitekturo nekako primerljive. Ta 'tehnologija' se uporablja pri AMDjevih XPjih, PR pa izračunajo s pomočjo formule iz osnovne frekvence procesorja. Ta formula je bila pri starih XPjih, zgrajenih na jedru Palomino in Thoroughbred oblike Rating = 3 x Frequency/2 - 500, pri novih AXPjih pa se bo PR računal po formuli Rating =3 x Frequency/2 + 100. Iz tega je razvidno, da je AMD z dodatkom 256 KB L2 predpomnilnika po njihovih besedah izboljšal performanse za 600+. Bomo videli, kaj bodo na upravičenost teh dodatnih 600+ porekli testi.

4 komentarji

Navijanju prijazen Tualatin

Overclockers Australia - Ko smo že mislili, da se bodo procesorji, grajeni v 0.13 mikronski tehnologiji navijali hvaležno kot leni dijak po narejenem popravnem izpitu (heh [:D]), smo bili nad sposobnostmi procesorjev razočarani. Edini pravi 0.13 mikronski procesorji so bili Pentiumi 4, saj so nekateri model 1600 navili že na 2400 in več ter ga razglasili kot Celerona 300A sedanjega časa. No, pri Avstralcih izgleda to ne velja, saj je neki navijalec svojega Tualatina pripravil do delovanja na zavidanja vrednih 1722 MHz - in to z 80 W peltierovim elementom, kar je za današnje pogoje razmeroma malo.

9 komentarjev

Kdaj Barton ter mobilni Hammer?

Slo-Tech - Po poročanju xbitovcev, imajo AMDjevci v svojih rokah že primerek delujočega Bartona, ki so ga razstavljali na letošnjem Computexu. Kot najbrž že veste, je AMDjev Barton 0.13 mikronski naslednik Thoroughbreda s kar pol megabajta sekundarnega predpomnilnika. AMDju očitajo, da se še ni s polno paro zagnal v trg procesorjev za prenosnike, kjer igrata največji vlogi Intel ter VIA. Če gre verjeti članku, se pa Bartonu še ne mudi, kar je tudi logično, saj je Thoroughbred komaj pogledal iz (a-khem) maternice. AMD tako napoveduje, da bo izdal Bartona simultano s prihodom Intelovega 3-gigaherčnega Pentiuma 4, do takrat bo pa z intenzivnim pritiskanjem na razvijalce izboril implementacijo za uporabo 3DNow! ukazov v programe, ki kanijo iziti. Poleg tega, da bomo v prenosnikih gledali Bartona, je rečeno tudi, da bomo tipkali tudi na prenosne Hammerje, in to že čez leto dni. Realna slika? Ne bi se veselil tako kmalu, zadeva se bo zavlekla, čeprav je AMD zelo strikten glede svojih roadmapov. Do...

0 komentarjev

AMD vendarle ne spi

The inquirer - Za AMD sem bil že kar malo v skrbeh, saj se mi je vse bolj zdelo, da so inženirji popolnoma zaspali na lovoriki, saj od predstavitve 1 GHz Morgana nismo ugledali nobenih novih procesorjev, Palomine pa lahko še vedno bolj ali manj občudujemo na raznih velikih "hardware" straneh, kjer imajo vsaj po mojem kar precej dobre stike z AMD-jem. No, ko sem si prebral novico na The Inquirerju se počutim malce bolj pomirjenega, saj vidim, da AMD-jevi inženirji ne spijo, ampak pridno delajo na različnih projektih.
Kot lahko razberemo iz novice, se AMD pospešeno pripravlja na 0.13 mikronsko tehnologijo. Tako bo AMD začel že v četrti četrtini proizvajati 0.13 mikronske vaferje, prvi procesorji, ki bodo izdelani na podlagi te tehnologije pa bodo Duroni, ki jih bomo videli v prvi polovici naslednjega leta. AMD navaja, da bo celotna tovarna v Dresdenu do konca leta 2002 že dokončno prilagojena izdelovanju procesorjev v 0.13 mikronski tehnologiji in izdelovala od 50 do 60 milijonov procesorjev na...

2 komentarja

Od kje ime Barton

več strani - V spodnji novici govorim o Barton jedru procesorja, ki ga bo izdeloval AMD. Jedro bo v 0.13 mikronski tehnologiji in izdelano s pomočjo SOI tehnologije. Ampak od kje izhaja Barton? Vsa druga AMD-jeva kodna imena niso lastna, človeška imena (Thunderbird, Spitfire, Palomino,...) Kje so torej našli prav Barton-a? Stari mački se bodo spomnili, da je 2 februarja 1992 sodnik J. Barton Phelps odločil, da ima tudi AMD pravico do procesorskega patenta 386. Sojenje je trajalo pet let in je, po razsodbi prineslo AMD-ju pravico do izdelave procesorjev. Vsi procesorji (ki jih jaz poznam, vsaj) so narejeni na x86 tehnologiji. Ta se je seveda razvila in razvila,... V znak hvaležnosti (očitno) bo AMD imenoval svoj 0.13 mikronski procesor, izdelan z SOI tehnologijo, Barton.

5 komentarjev