»

Dvomi o domnevnem meteoritu in smrtni žrtvi

The New York Times - Medtem ko v Indiji vztrajajo, da je 6. februarja manjši padli meteorit terjal eno smrtno žrtev, strokovnjaki iz NASE dvomijo o njihovih trditvah. Spomnimo, da naj bi v začetku meseca na območje kampusa Bharathidasan Engineering College v Velloreju treščil manjši kamen iz vesolja, ki je ubil voznika avtobusa, ki se je ravno tedaj sprehajal po travniku, in ranil še tri druge ljudi. Verjetnost takšnega dogodka je silno majhna, zato dotlej nismo imeli nobenih dokumentiranih primerov, ko bi meteorit koga dejansko ubil, pa čeprav so pred tremi leti nad Rusijo leteli konkretno večji kosi. V zgodovini imamo sicer zabeležene poškodbe, ki so jih povzročili padci meteoritov, ne pa tudi smrtnih žrtev ljudi, medtem ko...

3 komentarji

Nove revolucionarne baterije

Slo-Tech - Raziskovalci iz univerze v Stanfordu so uporabili navaden papir, prevlečen s premazom in ogljikovih in srebrovih nanomaterialov, kot pripravo za shranjevanje energije. Metoda je uporabna predvsem zato, ker je pripravljen premaz topen v vodi in z dodatki zelo podoben črnilu ter se dobro sprime s papirjem (za razliko od plastičnih mas). Ta lastnost bi v prihodnosti izjemno poenostavila in pocenila postopek priprave takšnih baterij. Trenutno dosežene lastnosti se sicer ne morejo primerjati z baterijami danes, saj je takšen material zmožen shraniti do 7,5 Wh/kg. Za primerjavo, ekvivalentna vrednost za današnje svinčeve baterije znaša okoli 30 WH/kg. Vsekakor pa izumitelji trdijo, da bo s padcem cen nanomaterialov in porastom cen kovin to v prihodnosti zanimiva alternativa.

O tem ali si bomo baterijo nekoč lahko sami natisnili na tiskalniku in drugih revolucionarnih novostih vas bomo seveda redno obveščali.

Viri:
ScienceNow
povzetek raziskave

17 komentarjev

Meteorski dež 12. avgusta

Perzeidi 2008, Vir: NASA

vir: Space
Space - Rad bi opozoril na meteorski dež Perzeidov dne 12. avgusta zgodaj zjutraj. To je najboljši čas za opazovanje tega vsakoletnega in verjetno najbolj slikovitega meteorskega roja (počasne, dolge in ponavadi obarvane sledi), ki se imenuje po ozvezdju Perzej, iz katerega ti meteoriti navidezno prihajajo kot ostanek repa kometa Swift-Turtle. Pričakovano število meteoritov znaša 1-2/minuto (kar je prav visoka številka), čeprav je dajati takšne napovedi izjemno nehvaležno delo.

Na žalost je trenutno luna že skoraj polna. Zaradi njene svetlobe bodo vidni le najsvetlejši meteoriti. Zato bo najboljši čas za opazovanje meteorskega...

59 komentarjev

Sto let od padca meteorita

Avški meteorit

RTV Slovenija - Jutri bo minilo sto let od padca prvega in za zdaj edinega meteorita na slovenskih tleh. V vasi Avče je 31. marca 1908 ob 9. uri zjutraj odjeknil močan pok, ki so ga sprva pripisali padcu topovske kroglu, kmalu pa so ugotovili, da gre za padec nezemljskega telesa. Po najdbi so ga odnesli v Ročinj, od koder so ga poslali v Trst in nato po identifikaciji končno v muzej na Dunaju, kjer ga hranijo še danes. Meteorit ledvičaste oblike, ki tehta 1230 gramov in meri 11 cm v dolžino, sestoji večinoma iz železa in 5,5 % niklja. Njegovo starost ocenjujejo na 4,5 milijarde let, kar približno sovpada z nastankom Osončja. Uradna stran in RTV.

Na dogodek nas je spomnil denial.

21 komentarjev

Najbližji asteroid

Asteroid 2003 SQ222

vir: The Queen's University Belfast
več strani -

Kot poročajo New Scientist, je prejšnji vikend letel mimo Zemlje asteroid, ki se ji je izmed vseh opazovanih najbolj približal, saj je letel le 88.000 km mimo nas. Spomnimo, da geostacionarni sateliti krožijo na oddaljenosti približno 39.500 km. Asteroid so poimenovali 2003 SQ222, njegov obhodni čas okrog Sonca po zelo eliptični tirnici pa znaša 1,85 zemeljskega leta.

Novico so objavili tudi pri Washington Times, kjer pa so jo prekomerno napihnili, trdeč, da je šlo za vesoljsko telo srednje velikosti. V resnici je SQ222 eden izmed najmanjših zaznanih asteroidov, ki so potovali mimo Zemlje (in delno skozi njeno eksosfero). Izmerili so mu velikost 3 - 5 metrov, medtem ko je...

5 komentarjev

Vrnitev vesoljske postaje Mir bo na Internetu

Ananova - Zadnjo pot vesoljske postaje Mir proti Zemlji si boste lahko ogledali v živo na Internetu. Prenašanje vesoljske postaje in njenega izgorevanja na poti v zemeljsko atmosfero si boste lahko ogledali na MirReentry.com spletni strani, predvidoma pa se bo Mir vrnil okrog 25. marca tega leta. Po pričakovanjih bo to največji nebesni pojav od leta 1908, ko je v Tunguski, Sibiriji, padel meteorit.

7 komentarjev