»

Štiri petine otrok igra igre

X-Bit Labs - Pred kratkim se je v našem forumu ob novici o zagrizenem igralcu, ki je (skoraj) preigral World of Warcraft razplamtela žolčna debata o normalnosti igralcev iger. Kakšnih posebnih zaključkov nismo dosegli, je pa k temi zelo relevantna naslednja raziskava, ki so jo izvedli pri NPD Group. Ugotovili so, da je v ZDA med otroci med 2. in 17. letom starosti kar 82 odstotkov igralcev. Njihov delež s starostjo pada, tako da je absolutno največji razred igralcev starih med 9 in 11 let. V povprečju uporabljajo 2,5 naprave za igranje iger (računalniki, mobilni telefoni, konzole ...); mlajši predvsem računalnik, starejši pa se pomikajo proti manj konvencionalnim.

Več kot polovica (51 odstotkov) jih igra igre na spletu, kjer je najbolj aktivna starostna skupina med 9 in 14. Največ časa v igrah preživijo 12 do 14 let stari otroci, in sicer 10,6 ur tedensko. Starejši mladostniki in dekleta za igre porabijo občutno manj časa, kar pripisujejo odraščanju, menjavi interesov in manj časa.

14 komentarjev

6. obletnica spletnega časopisa ŽVPL

Slo-Tech - Danes praznuje 6. obletnico delovanja spletni časopis ŽVPL, ki je luč sveta ugledal 18. maja 1998 ob približno enih zjutraj. Sprva ljubljanski spletni vodnik po dogodkih se je po dveh letih razširil na celotno Slovenijo, najdete pa ga na spletnem naslovu www.zvpl.com.

ŽVPL je eden izmed najstarejših še živečih slovenskih (zabavnih) spletnih časopisov, ustanovljen pa je bil 18. maja 1998. Vse skupaj se je začelo na pivski odisejadi, ko sta sedanji urednik Davorin Pavlica in njegov prijatelj / programer Luka Ferlan ugotovila, da Ljubljana / Slovenija nima pravega vodnika po dogodkih. Pivo je zamenjala tipkovnica in v enem tednu je bil ŽVPL spočet.

ŽVPL je okrajšava za besedno zvezo Žurerski vodnik po Ljubljani, kar je ŽVPL sprva bil, a je kratica ŽVPL kmalu prevzela dominantno vlogo pri prepoznavnosti spletopisa in ostala, kljub temu, da ŽVPL ni samo vodnik po Ljubljani ampak po celotni Sloveniji. Idejo za ime je inspiriral Štoparski vodnik po Galaksiji, kultna znanstvena...

1 komentar

Teden mladih 03

Slo-Tech - Teden mladih je najdaljši teden v maju, ki kljub imenu ni usmerjen samo na mladinsko populacijo, temveč je privlačen tudi za starejše, vse, ki si želijo zabave, športa in kulture v enem mestu, v Kranju. Letos bo že devetič zapored spremenil mestno podobo Kranja v nasmejano in prijazno središče, saj bo v devetih dnevih zaživelo preko sto dogodkov, ki bodo mestne ulice obarvali z zabavnimi prireditvami za najmlajše, športnimi dogodki in tekmovanji, filmskimi projekcijami in gledališkimi predstavami, večernimi koncerti takšne in drugačne glasbe, pa kulturnimi dogodki, kot so literarni večeri, plesne predstave in potopisna predavanja. Vsekakor vsega po malem, kar spreminja Teden mladih in mesec maj v težko pričakovani praznik vseh Kranjčanov in okoličanov.

Poskrbljeno bo tudi za vse navdušence nad računalniškimi igricami - LAN party bo na sporedu drugi vikend (16. - 18. maj). Nekaj praktičnih nagrad, dokazovanje mojstrstva za tipkovnico, vsesplošna zabavan, ... na Tednu mladih '03!

1 komentar

Teleinfos

Slo-Tech - Čez slabe pol urice se bo pričel že tretji dan prireditve Teleinfos, ki se odvija v Cankarjevem domu. Vstop je brezplačen, vrata dvoran pa so vam odprta od devete do osemnajste ure. Slo-Techova postojanka se nahaja v prvem predverju, tik pri stopnicah, ki vodijo iz velike sprejemne dvorane. Pričakujemo vas v čim večjem številu! Za prost vstop je potrebno izpolnit manjšo anketico. Če tega ne želite delati na mestu lica, potem si le-to lahko izpolnite kar nalinijsko. Se vidimo!

3 komentarji

Teleinfos vse bliže

Slo-Tech - Da vas spomnimo: Čez 13 dni, natačneje od 9. do 12. aprila 2003, bo v Cankarjevem domu potekal Teleinfos, slovenski telekomunikacijski sejem. Prireditev bo to leto zelo zanimiva, saj je vstop popolnoma brezplačen, na sejmu pa lahko celo razstavljate, če ste prominentno malo podjetje. Z gotovostjo lahko trdim, da bo to leto Teleinfos zanimivejši od prejšnjih, seveda pa ne gre pozabiti, da na prireditvi razstavlja tudi Slo-Tech. Se vidimo tam! Seveda vas pričakujemo v čim večjem številu, zna se pa ponoviti tudi tekmovanje iz Infosa 2002 (kateri admin v najkrajšem času brez vidnih poškodb v popolnost razstavi računalo press) [:D].

4 komentarji

Phantom of the Florida is there...

The Register - Mnjah, dragi moji, menda se nam bliža izid še ene konzole.

Šlo bo za že skoraj tipično zadeganje PC-ju podobnih komponent v lično konzolastično škatljico, ki bo po besedah avtorjev vsebovala najhitrejši procesor, največjo izbiro iger na trgu, napredni igre doljemajoči sistem na zahtevo; ne, ni govora o pol milijona vredni modifikaciji PS2-Xbox-GameCube-PC-All-In-One, ampak o konzoli podjetja Infinium Labs, ki bo igričarstvu obelodanjena marca, na police poslana pa novembra.

Igričarjem? Očitno -- o naprednih zmožnostih, torej običajnih pcjevsko-tajniških opravilih, ni ne duha ne sluha.

Če nadaljujem v naslovu pričeto parafrazo Webbrovega musicala: "... inside their mind."

Dodatek: obiščite spletno stran, (mimogrede si oglejte še naslov, na katerega je usmerjena domena) kliknite "play" na animaciji ter...

7 komentarjev

Teden mladih 02

Slo-Tech - Od 10. do 18. maja se bo v Kranju odvijal že tradicionalni Teden mladih. Teden, ko prestolnica Gorenjske resnično zaživi v ritmu zabave, koncertov, športnih dogodkov, ustvarjalno-izobraževalnih prireditev in še marsikaj. Več podrobnosti (in celoten program) na www.teden-mladih.com. Omenim naj samo še to, da bomo za otvoritev prireditve letos izvedli mali LAN-party, več informacij pa najdete na tem naslovu.

Se vidimo!

11 komentarjev

Pripravlja se Teleinfos 2001

Slo-Tech - Letošnji Teleinfos se nam bliža z veliko hitrostjo: prireditev se bo začela že to sredo, 16. maja, trajala pa bo do petka, 18. maja. Vse skupaj bo potekalo v Cankarjevem domu in sicer vsak dan med 9. in 18. uro. Na letošnjem Teleinfosu bo nastopilo okoli 50 razstavljalcev, predvsem s področja telekomunikacij, mobilne telefonije ter spletnih trgovin. Ena izmed glavnih privlačnosti pa je tudi preko 150 strokovnih predavanj, 20 za vse odprtih dogodkov, 2 okrogli mizi, razne delavnice in tako naprej. Torej, če vas področje telekomunikacij, mrež, interneta in mobilne telefonije zanima, je vsekakor vredno premisliti o obisku. Več informacij o dogodku se nahaja tukaj. Thnx, Ivan.

1 komentar