»

Hercules noče ATIja

3D Chipset - Prihajajoči Radeon II se bo, kot že veste, prodajal tudi prostim proizvajalce grafičnih kartic (ala Hercules, Winfast, ASUS,...). V nekem pogovoru je Shauna Hardy (Herculesova PR predstavnica) povedala, da Hercules (še) ne namerava odkupiti ATI-jevih čipov.
Herculesu očitno zadostujejo STM-jevi (Kyro in Kyro II) in Nvidiini (vse drugo). To, da Hercules trenutno ne namerava izdelovati Radeon II grafičnih še ne pomeni, da jih nikoli ne bo. Mogoče se je odločil, da bo tokrat on tisti, ki bo drugim pustil orati ledino (če se še spomnite, je bil Hercules edini veliki proizvajalec, ki se je odločil prodajati Kyro II kartice). Vseeno pa je velik udarec za promocijo Radeona II, da največji izdelovalec grafičnih kartic ne namerava izdelovati njegove ponudbe. No ja, bomo videli...

3 komentarji

Vse več podpore KYRO/KYRO II čipom

Slo-Tech - Čeprav je kazalo slabo, se vse več proizvajalcev odloča za uporabo KYRO/KYRO II čipov na svojih grafičnih karticah. Gospod David Harold (PowerVR) mi je tako poslal seznam novih proizvajalcev, ki bodo predstavili KYRO/KYRO II izdelke:
  • SUMA: SUMA Kyro s 32MB pomnilnika in TV-Outom; SUMA Kyro II s TV-Outom in DVIjem
  • InnoVISION: Inno3D Kyro II 4500 s 32 ali 64MB pomnilnika in TV-Out opcijo
  • CHANCE-I: BLOOD2 Kyro II kartica s 32MB pomnilnika
  • Club3D: Club3D Kyro I CLK-1064TV s Kyro I čipom, 64MB pomnilnika in TV-Outom; Club3D Kyro II CLK-2032TV s Kyrom II, 32 ali 64MB in TV-Outom/DVIjem
  • Ennyah Technologies: Michelan Kyro I3D Pro K4000 in Michelan Kyro II 3D Pro K4500; obe kartici bosta na voljo z 32 ali 64MB pomnilnika ter z ali brez TV-Outom
  • Joytech: APOLLO Kyro 2 s 64MB pomnilnika ter TV-Outom in DVIjem
  • Kifer: Royal Kings KYRO-1 STG4000 KO4000S64-T0 (TV-Out) in KO4000S64-00 (brez TVja) na Kyru I ter Royal Kings KYRO-2 STG4500 KO4500S64-T0 (TV-Out) in KO4500S64-00 (brez TVja) na Kyru II
  • Lung...

5 komentarjev

Tretja firma

X-Bit Labs - Sedaj izdelujeta Kyro II kartice le dve firmi. To sta VideoLogic Systems in Hercules/Guillemot. Ne več!
Od danes naprej bo grafične kartice na Kyro II čipu izdelovala tudi InnoVISION Multimedia. Na Computex sejmu (že spet) bo InnoVISION Multimedia predstavila svojo najnovejšo umetnino. O kartici se še ne ve veliko, razen tega, da bo izšla. O vseh specifikacijah vas bomo sproti obveščali.
Vedno več je firm, ki začenjajo s prodajo Kyro II kartic. Mogoče se pa vsi le ne bojijo Nvidie tako kot je bilo videti na začetku. Nvidia je namreč (neuradno seveda) grozila proizvajalcem grafičnih kartic, da bo, če bodo prodajali Kyro II kartice, zvišala cene svojih čipov. Edini, ki se Nvidie ni bal je Hercules, ker je dovolj velik, da bi bila prevelika izguba za Nvidio, če bi prenehal s prodajo njihovih kartic. Veliki pač imajo moč.

3 komentarji

Strahopetnost

Guru 3D - Do sedaj se je od Ta velikih proizvajalcev grafičnih kartic le Hercules odločil za proizvodnjo Kyro II kartic. Vsi drugi se zelo obotavljajo. Nameravajo počakati do izida Herculesove Prophet 4500 (Kyro II) in videti... Če bo kartica uspešna, potem bodo tudi oni začeli s proizvodnjo. Creative naprimer v tem interview-u pravi, da Kyra II ne bodo proizvajali, ker se jim zdi, da jim Nvidia ponuja vse kar rabijo. Kyro II naj bi spadal ravno v območje, ki ga oni ne podpirajo. Je predrag za low-cost trg in preslab v primerjavi z Nvidia GeForce2 Pro.
Občutek imam, da bodo zelo siti, če bo Kyro II šel v promet. Siti česa? Kruha. Zarečenega kruha.

5 komentarjev

Moč in prestiž

X-Bit Labs - Kakor veste, je Nvidia hotela očrniti svojega bodočega tekmeca v srednjem razredu, Kyra II, z pošiljanjem datoteke, v katerem je blatila STM-jev proizvod. Nvidii gre torej konkurenca zelo v nos. Tako zelo, da so nekateri proizvajalci, ki so nameravali izdati grafične kartice na osnovi Kyro II čipa, pod pritiskom Nvidie, svojo odločitev preklicali. Na primer Creative, o katerem se je govorilo, da bo izdal kartico na Kyro II čipu, ki sedaj te govorice odločno zanika. Tudi PowerColor je misteriozno odtegnil svojo podporo Kyru II. Sodeč po govoricah, zaradi pritiska Nvidie.
Zvesta Kyru II ostajata le še InnoVision in Hercules. Kako pa da se Nvidia ne spravi na Hercules, STM-jevega največjega zaveznika in podpornika? Ker je prevelik. Hercules se ne ukvarja samo z grafičnimi karticami in nadzoruje skoraj celotno evropsko tržišče. Zato je Nvidia pač tiho in se trudi Hercules spodkopati na drugačne načine.
Kot je že bilo omenjeno, se STM trudi na novem, še boljšem čipu. Ime mu bo (kako...

4 komentarji

O tržišču grafičnih kartic danes

AnandTech - Spet en dolg članek. Ampak ta je celo zanimiv! Govori o trenutnem stanju trga grafičnih kartic in daje relativno natančen pregled napovedi za prihodnost. Piše torej o tem, kaj namerava Nvidia narediti za nizki cenovni trg (nova MX družina?), visoki (GeForce3),... Govori še o grožnji Kyra II, ki bo verjetno odtrgal velik kos prodajne pogače Nvidii. Malo se celo poglobi v druge proizvajalce (ATI, Matrox), ampak ne preveč. Očitno je namreč, da bo ta pomlad (pa tudi verjetno poletje) zaznamovana z vojno med Kyro-m II in bodočimi Nvidiinimi proizvodi. Ogled tega članka toplo priporočam.

3 komentarji

Kdo vse bo izdal kartice na Kyro II čipu

X-Bit Labs - Hercules je že pred nekaj časa povedal, da ga nova družina GeForce 2 (MX200 in MX400) ne mika kaj preveč. Čip bo v primerjavi s Kyrom II predrag. Zato Hercules sploh ne bo izdal GeForce 2 MX200/MX400 kartic. Vse več proizvajalcev ugotavlja, da bodo grafične kartice na Kyro II čipu najbolj iskane nizko-cenovne rešitve. Zato bodo tudi podjetja MSI, InnoVISION, Creative in PowerColor izdale Kyro II grafične kartice. PowerColor naj bi v zelo bližnji prihodnosti oznanil svojo Evil KYRO II kartico. Edina, ki se bo za zdaj vzdržala Kyra, je ELSA. Pravi namreč, da so ji Nvidi-a čipi popolnoma po godu. Kartice naj bi se začele prodajati nekje v sredini maja. Hercules-ov Prophet 4500 naj bi izšel 16 maja.

5 komentarjev