»

ATI R420 in nVidia NV40

X-Bit Labs - Novi grafilčni procesorji so na vidiku in sicer tako iz logov nVidie kot ATI-ja. Sicer podrobne informacije še niso znane, ve pa se, da bosta obe podjetji v njuni novi čudi vključili pixel in vertex shaderje 3.0, ki bodo zmogli dodatne napore, ki jih zahteva DirectX 9.1. Oba procesorja bosta zgrajena v 0,13 mikronski obliki in vsekakor imela višje delovne frekvence kot sedaj Radeon 9800 XT in FX 5950 Ultra.

Zanimiv je podatek, da obe podjetji stegujeta roke po Samsungovem 1600 megaherčnem pomnilniku z 256-bitnim vodilom, kar bo zadostovalo za kar 51,2 GB/s. Kaj pa vodilo prihodnosti, PCIexpress? ATI pripravlja dva modela - R420 in R423, kjer bo eden grajen za PCIexpress x16, drugi pa za AGP 8x, nVidia pa bo verjeto NV40 izdala samo v AGP obliki, ker ima na zalogi poseben AGP na PCIexpress mostiček, ki bo omogočal delovanje teh kartic tudi na novem vodilu. Kdaj, boste vprašali. Izgleda da na CeBITu 2004. X-bit labs.

19 komentarjev

Half Life 2 in Radeoni

The inquirer - To, da kanadsko podjetje ATI in Valve (avtorji igre Half-Life) sodelujeta pri razvoju igre Half Life 2, ki naj bi izšla jeseni, je znano že dolgo časa. Tako naj bi bila igra optimirana za serijo grafičnih kartic ATI Radeon (z Radeonom 9800 na čelu) in bo dodana tudi v retail (oziroma box) verzije Radeon 9800 grafičnih kartic.

Novost pa je to, kot poroča The Inquirer, da lahko kmalu pričakujemo tudi testni program, osnovan na grafičnem pogonu Half Life-a 2, kjer se bo videlo, kako zelo je ta pogon optimiziran za ATI-jeve čipe.
Vsekakor je to hud udarec nVidiinemu sloganu "nVidia, the way it was meant to be played!" Še klik.

22 komentarjev

nVidiina parola proti Kyru

3D Pulpit - Česa vsega ne slišimo na računalniškem teritoriju... Se spomnite pred nekaj tedni, skoraj pred enim mesecem, ko iz logov nVidie pomotoma zašel en .pdf dokument, ki je proizvajalcem grafičnih kartic strogo odsvetoval uporabo čipa Kyro na karticah? Upam, da se, kajti zgodba dobiva epilog. To je uradna razlaga enega višjih na nVidii (če ne razumete angleško, brez skrbi, bom spodal povzel):

The PowerPoint presentation that has been circulating the Internet was an tool created for the NVIDIA sales team. It was created to help position our products against competitive offerings, as well as to educate and motivate our sales staff. It was never intended for public viewing or distribution.
Brian Burke
Senior PR Manager
NVIDIA Corp.

Se mi samo zdi, ali je to, kakor bi se reklo po domače, en velik kup nakladanja? Moram pa priznati nVidiievcem, da se znajo izmisliti zelo dober izgovor - grožnjo proizvajalcem njihovih kartic spremenijo v "neuraden dokument, ki je bil namenjen kot stimulacija...

11 komentarjev

Moč in prestiž

X-Bit Labs - Kakor veste, je Nvidia hotela očrniti svojega bodočega tekmeca v srednjem razredu, Kyra II, z pošiljanjem datoteke, v katerem je blatila STM-jev proizvod. Nvidii gre torej konkurenca zelo v nos. Tako zelo, da so nekateri proizvajalci, ki so nameravali izdati grafične kartice na osnovi Kyro II čipa, pod pritiskom Nvidie, svojo odločitev preklicali. Na primer Creative, o katerem se je govorilo, da bo izdal kartico na Kyro II čipu, ki sedaj te govorice odločno zanika. Tudi PowerColor je misteriozno odtegnil svojo podporo Kyru II. Sodeč po govoricah, zaradi pritiska Nvidie.
Zvesta Kyru II ostajata le še InnoVision in Hercules. Kako pa da se Nvidia ne spravi na Hercules, STM-jevega največjega zaveznika in podpornika? Ker je prevelik. Hercules se ne ukvarja samo z grafičnimi karticami in nadzoruje skoraj celotno evropsko tržišče. Zato je Nvidia pač tiho in se trudi Hercules spodkopati na drugačne načine.
Kot je že bilo omenjeno, se STM trudi na novem, še boljšem čipu. Ime mu bo (kako...

4 komentarji