»

Futuremark - goljufajmo skupaj!

Slo-Tech - Rezultati v Futuremarkovih testih 3D Mark 2001 in 2003 so za mnoge prerasli iz povsem trivialnih rezultatov sintetičnega testa v statusni simbol. V vsakem primeru je izziv iztisniti iz svojega sistema kar največ. Vsem, ki smo se v te stvari bolj poglobili, je postalo jasno, da je v igri cela plekada dejavnikov. Vse od izbire operacijskega sistema do verzije gonilnikov. Na tem mestu pa začnemo tacati po gnilih tleh.

Še pomnite škandal z nVIDIJINIMI 'optimiziranimi' gonilniki? Naj vam osvežim spomin. Dečve inu dečki so se odločili v gonilnike dodati nekaj 'oplemenitev' osenčevalnikov točk, ki pa so bile žal vidne le in samo v enem izmed najbolj razširjenih testnih programov. Podrobnejši ogled je razodel, da je bilo pravzaprav vse kar so naredili to, da so preprečili izrisovanje nekaterih ploskev. Ko bi pokazali takšno vnemo pri pohitritvi vsakega programa, nič ne rečem, tako pa so si precej skazili ugled.

Ko smo na vse skupaj že čisto pozabili, se vrli Futuremark odloči, da bo...

35 komentarjev

Personal Cinema iz Nvidije

Nvidia - NVIDIA je danes predstavila nov produkt za digitalno obdelavo videa, ki se imenuje Personal Cinema. Samo napravico dobimo kot eksterno enoto v plastični preobleki (iMac look). Samo napravico povežemo (potem ko nanjo namestimo TV kabel) z grafično kartico. Vendar pa lahko napravico uporabljamo samo z GeForce2 MX/GTS/Pro/Ultra in GeForce3 grafičnimi karticami. V sami napravi pa je skrit TV tuner s katerim lahko potem gledamo ali digitalno posnamemo kar pač hočemo ter to dokončno obdelamo po naši želji. Seveda pa ima naprava tudi priključek za kamero. Vse skupaj pa si lahko po obdelavi ogledamo tudi na TV zaslonu. Zraven pa dobimo tudi daljinski upravljalnik, ki nam omogoča lažje upravljanje z samo napravo. Kakšna je cena naprave pa se še ne ve. Ogled naj bi bil možen tukaj vendar meni link ni deloval. Lahko je bilo kaj narobe z strežnikom, saj tudi nisem prišel na Nvidiino stran.

1 komentar

PowerColor bo predstavil tri nove grafične kartice

X-Bit Labs - PowerColor bo v kratkem predstavil tri nove grafične kartice. To so
  • GeForce3 GTS3 Chameleon. Delovala bo na GeForce 3 čipu, frekvenca čipa bo 200MHz, frekvenca 64MB 128bit-nega DDR SDRAM pomnilnika pa 460MHz.
  • CMX6P. Delovala bo na GeForce2 MX 400, le da bo na PCI vodilu. Na njej bo 64MB 128bit-nega pomnilnika. Frekvenca čipa naj bi bila 175MHz in 166MHz za pomnilnik. Izšla bo tudi TV-Out verzija.
  • CMX2P. Bo PCI verzija GeForce2 MX 200 čipa. Na njej bo "stanovalo" 32MB 64bit-nega pomnilnika. Frekvenca naj bi bila enaka kot pri CMX6P (zgoraj). Tudi ta bo izšla v TV-Out verziji.
Vse navedene informacije so neuradne in nepotrjene. Ampak verjetno resnične .

0 komentarjev

PowerColor grafična kartica

X-Bit Labs - PowerColor je danes tudi uradno naznanil izid grafične kartice na Nvidia GeForce2 MX400 čipu. Pha. Nič posebnega boste rekli. Saj na tržišču vlada prava poplava MX400 grafičnih kartic. Samo ta je nekaj posebnega. Ima namreč, za razliko od tekmic, DDR SDRAM. CMX2D je ime kartice, ki nosi 32MB DDR SDRAM-a, 64bit-no pomnilniško vodilo, frekvenca čipa 200MHz, frekvenca pomnilnika 366MHz. Poleg standardnega modela (CMX2D) se bo dalo kupiti tudi takega s TV-Out izhodom (CMX2D-TV). V paketu boste poleg kartice našli še program, za predvajanje DVD filmov in igrico Unreal.
Čudno se mi pa zdi, da dajo na tako dober RAM, samo 64bit-no pomnilniško vodilo. Res je, da DDR kompenzira za izgubo, samo zakaj potem dajejo dražji DDR SDRAM, ko potem vse pokvarijo z pomnilniškim vodilom? No ja. Oni že vejo.

4 komentarji

Navijanje GeForcea 3

VR - Zone - Kombinacije različnih procesorjev in različnih grafičnih kartic znajo biti zelo zanimive. Pri Vr-Zoneu so se malo poigrali z navijanjem in testiranjem GeForcea 3 v družbi z različnimi procesorji. S Thunderbirdom in matično ploščo z Viinim KT133A veznim čipovjem se je GeForcea dalo naviti na 230/525 (prva je frekvenca čipa, druga pa frekvenca pomnilnika - obe v MHz). Z drugim Viinim čipovjem, KT266, so bili rezultati že boljši 230/540. Zanimivo pa postane navijanje v družbi z na 1.68 Ghz navitim 1.4 GHz Pentiumom 4. S to konfiguracijo se je GeForce dobro počutil tudi pri 240/545, čeprav so bile napetosti pri vseh treh sistemih enake. Sicer pa se GeForce 3 z Pentiumom 4 zelo dobro obnese v 3D Marku 2001, kjer je dosegel v prednastavljenem (default) testu 6716 točk. Če vas zanimajo slike, si jih oglejte tukaj, za primerjavo rezultatov poglejte tukaj, slike Leadtekove kartice pa so tukaj.

0 komentarjev

Kaj dela Creative

X-Bit Labs - Creative je danes tudi uradno najavil prihod štirih novih grafičnih kartic. Seveda bodo bazirani na Nvidiinih čipih. V prihodnjih dneh lahko torej pričakujemo:
  • 3D Blaster GeForce2 MX200 AGP (32MB 64bit SDRAM) - $99
  • 3D Blaster GeForce2 MX200 PCI (32MB 64bit SDRAM) - $99
  • 3D Blaster GeForce2 Pro (64MB 128bit DDR SDRAM) - $199
  • 3D Blaster GeForce3 (64MB 128bit DDR SDRAM) - $399
Začuda pa kartic ne bo izdeloval Creative sam. Za Creative jih bo izdeloval MSI, ki se je v zadnjem času zelo povezal z Nvidio. MSI je namreč izdelal prototipe kartic za GeForce3. Creative je tako sklenil, da bo svoje kartice dal v izdelavo tistemu, ki najbolj ve, kako se stvari streže. Ampak vseeno se mi zdi čudno, da bo Creative samo prodajal MSI-jeve kartice pod svojim imenom...

9 komentarjev

Nvidia GeForce3 MX

X-Bit Labs - Veliko je bilo govora o Nvidiini Geforce3 low-cost kartici. Končno vam lahko postrežemo z nekaj informacijami. Kodno ime čipa je, kot vas večina že ve, NV17. Kartica bo verjetno stala manj kot $150. Kartica naj bi popolnoma podpirala vse DirectX 8 funkcije. Nvidia načrtuje, da bodo prototipi izdelani že v začetku poletja, uradno pa namerava Nvidia naznaniti GeForce3 MX v začetku jeseni. Kartica naj bi podpirala TwinView tehnologijo in DDR SDRAM ali SDRAM. O vseh podrobnostih čipa (frekvenca, cevovodi, možnost zapolnjevanja...) ni znano še nič. Nvidia bo, kot ponavadi, skrivnost varovala do zadnjega trenutka. Vse navedne informacije so neuradne.

16 komentarjev

Nova profesionalna grafična kartica iz ELSE

X-Bit Labs - ELSA bo v kratkem najavila novo grafično kartico za načrtovalce grafičnih aplikacij, grafike,... Kartica bo imenovana Synergy 2000. Jedro kartice bo Nvidia Quadro2 MXR EX čip. Frekvenca čipa bo 175MHz. Kartica bo imela 32MB pomnilnika, delujočega pri 166MHz. Prodajala se bo z posebnimi driver-ji za profesionalno delo v OpenGL aplikacijah kot so AutoCAD, 3D Studio MAX,... Stala bo okoli $230.
Smiselnost nakupa take kartice je zelo vprašljiva. Edina razlika med Quadro2 MXR in GeForce2 MX je v driverjih. Pa je kdo zares pripravljen odšteti dodatnih $100 samo za majhno spremembo v končnem rezultatu? Mislim da ne. Raje naj kupi kartico z višjo frekvenco čipa, ki bo res doprinesla k končnemu rezultatu.

5 komentarjev

Pomladna linija

NvNews - Nvidia bo danes objavila svojo pomladno linijo grafičnih kartic. Tukaj ne gre za načrte, ampak za dejanske proizvode, ki jih bo Nvidia ponujala to pomlad. Izbirali bomo lahko med:
  • GeForce2 MX 200 je bila objavljena 6. marca in cilja na nizkoproračunske sisteme. GeForce 2 MX 200 je nastala ob ločitvi legendarne GeForce MX družine na dve veji: MX 200, ki je manj zmogljiva in MX 400, ki je bolj zmogljiva. Njena cena ni višja od $100. Jedro deluje pri 175MHz, pomnilnik pri 166Mhz in deluje z 32MB 64bit-nega RAM-a.
  • GeForce2 MX 400 je druga veja GeForce2 MX družine. MX 400 je bolj zmogljiva verzija GeForce2 MX in je tudi bila objavljena 6. marca. Kartica stane okoli $130 in je namenjena srednje dobrim sistemom. Kartica podpira Nvidiino dvomonitorsko tehnologijo TwinView. Njeno jedro deluje pri 200MHz, pomnilnik pri 166MHz, kartica pa ima 64MB 128bit-nega SDRAM-a.
  • GeForce2 Pro je naslednjica GeForce2 GTS, ki je Nvidia ne proizvaja več. Kartica spada v visoki srednji razred in stane okoli...

14 komentarjev

ATI Radeon SE

X-Bit Labs - Danes sem uspel izvedeti še malo več o skrivnostnem ATI-jevem Radeon-u SE. SE pomeni Second Edition. Kakor je bilo že rečeno, bo SE le zelo navit Radeon 64MB DDR VIVO. Le da bo SE imel hitrejši pomnilnik in dodatne hladilnike in ventilatorje. Frekvenca čipa naj bi bila 250MHz, frekvenca pomnilnika pa 250MHz DDR. Če to preračunamo, se frekvenca pomnilnika DDR spremeni v 500MHz! Pri kartici bo zanimiva tudi cena, ki bo, v primerjavi z drugimi podobnimi grafičnimi karticami (GeForce3), imela relativno nizko ceno. Seveda se novi Radeon ne bo mogel kosati z GeForce3, ampak bitka bo pa vseeno zelo zanimiva... Sploh do prihoda Radeon-a II.

1 komentar

Novi GeForce2 MX serija kartic iz ELSE

vir: Guru 3D
Guru 3D - ELSA bo v kratkem izdala novo serijo GeForce2 MX 400 kartic, imenovano serija 511. Kartice bodo prišle v štirih različicah. Z 32MB ali 64MB pomnilnika, AGP verzija ali PCI verzija, z ali brez TV-OUT izhoda. Frekvenca čipa bo nastavljena na 200MHz. Izšla bo tudi verzija z DVI izhodom.
Moram priznati, da kartica ne zgleda nič posebnega. Pač neka grafična kartica, ki se utaplja v morju povprečništva. Nobene lepe modre barve (Prophet) ali velikega ventilatorja za hlajenje (Winfast),... No ja, bomo videli.

0 komentarjev

Gigabyte-ove nove grafične kartice

X-Bit Labs - Gigabyte je danes objavil dve novi grafični kartici. Obe sta iz nove, razdeljene GeForce2 MX družine.
  • GF1280-32P je zasnovana na GeForce MX400 čipu, ima 32MB SDRAM-a, spominsko vodilo je 128bit-no, frekvenca čipa je 200Mhz, frekvenca pomnilnika pa standardnih 166MHz.
  • GF 1280-32E je zasnovana na GeForce2 MX 200 čipu, ima 32MB SDRAM-a, spominsko vodilo je 64bit-no (), frekvenca čipa je 175MHz, frekvenca pomnilnika pa, tako kot pri GF1280-32P, 166MHz.
V prodaji pa bo mogoče dobiti tudi verzije z TV-out, DVI vhodom in dvojnim VGA izhodom. Naštete funkcije podpirajo Nvidiino TwinView tehnologijo. Kdaj se bodo dotične kartice pojavile pri nas, še ni znano.

0 komentarjev

Hardwareski problem GeForce-a pri DXTC 2.

Sci-Fi Gaming - V četertek je TESKAn objavil novico s povezavo na stran The Register, kjer so objavili, da ima GeForce 2 res probleme s stiskanjem tekstur. Za dokaz pa so uporabili kar demo Dagoth More Zoological Gardens. Zadeva pa očitno spet ni tako enostavna. Na Sci-Fi Gaming so zato povprašali, kako je s to stvarjo Patrick-a Moynihan-a (iz skupine, ki je demo izdelala), in Patrick pravi, da Radeon ne podpira nekega tipa megle, ki ga ta demo uporablja. To naj bi bil razlog za razliko, screen shot iz GeForce MX-a pa naj bi bil pravi... Ker pa nisem uspel zrihat enga pametnga linka:
The problem lies not in the GeForce2's texture compression, but rather in the Radeon's lack of support for the type of hardware fog/haze effect we implemented for DMZG.

Zadeve sem se lotil še doma in tukaj so rezultati:
Prva slika
Druga slika
Tretja slika
Četrta slika
Ko pogledate prvo sliko vidite na levi A8R8G8B8 32bitni format, ki ima 8 bitov za alpha kanal (svetlo moder del slike je "povsem prosojen"). Na desni pa...

4 komentarji