»

Uspešen napad na kvantno kriptografijo

Slo-Tech - Novica je sicer že malce starejša, a kljub temu pomembna. 27. decembra 2009 sta namreč Qin Liu in Sebastien Sauge na 26C3 konferenci predstavila nov napad na kvantno kriptografijo

Na predavanju sta predstavila prisluškovalno napravo za sistem kvantne kriptografije, ki izvede tim. intercept-resend napad. Gre za napad, kjer napadalec prestreže foton, nato pa (nov foton) pošlje na cilj komunikacije. Prestrezna naprava izkorišča ranljivost v detektorju fotonov, z napadom pa je mogoče neopazno prestreči celoten šifrirni ključ.

Napad je bil preizkušen na realnem sistemu kvantne kriptografije, ki ga uporabljajo v National University of Singapore in je bil 100% uspešen ter popolnoma nezaznaven. Na voljo so tudi prosojnice in videoposnetek predavanja.

11 komentarjev

Zastoj v razvoju odprtokodne prisluškovalne naprave za GSM?

Slo-Tech - Potem, ko smo pred časom poročali, da je skupina raziskovalcev uspela razbiti šifrirni algoritem A5, ki omogoča šifriranje pogovorov v GSM omrežju, je pri razvoju odprtokodne prisluškovalne naprave za GSM očitno prišlo do nenavadnega zastoja.

Projekt razvoja odprtokodne prisluškovalne naprave za GSM za ceno manj kot 1000 USD je bil prvič predstavljen na Chaos Communication Campu 2007 v Nemčiji. V predstavitvi projekta sta David Hulton in Steve Muller poudarila, da bodo izsledki projekta javno dostopni, posebej zanimiv pa je odgovor na prvo vprašanje iz publike na koncu predstavitve.

Hulton in Muller sta nato na konferenci Blackhat Washington pripravila še eno predstavitev projekta, kjer sta predstavila že nekoliko bolj izdelano prisluškovalno napravo za 900 USD.

Vendar pa v času predstavitve projekt še ni bil povsem dokončan, saj mavrične tabele, ki sta jih raziskovalca uporabljala za kriptoanalizo GSM pogovorov še niso bile izdelane v celoti. Sta pa raziskovalca napovedala, da...

4 komentarji

Izdelava laserske prisluškovalne naprave za nekaj evrov

Schneier.com - Če ste se vedno navduševali nad Jamesom Bondom, hkrati pa imeli veselje tudi s strojno opremo vaših mlinčkov, si sedaj za nekaj evrov sami izdelate lasersko prisluškovalno napravo.

Postopek je opisal Funditor na svoji spletni strani. Izdelava prisluškovalne naprave je nezahtevna, na voljo pa je tudi demonstracijski video.

Če pa hočete biti res pravi Geek Bond, pa si lahko omislite še doma narejeno napravo za nočno opazovanje.

23 komentarjev

So mobilni telefoni prisluškovalne naprave?

Schneier.com - Ta teden je ameriški okrožni sodnik Lewis Kaplan presodil, da je uporaba "klateške prisluškovalne naprave" (ang. roving bug) zakonita, saj zakonodaja dovoljuje prisluškovanje pogovorom, ki se odvijajo v bližini mobilnega telefona osumljenca. Ob tem je tudi prišlo na dan, da FBI s pomočjo mobilnih telefonov lahko prisluškuje osumljencem kazivih dejanj in sicer tako, da na daljavo vključi mikrofon na mobilnem telefonu in prisluškuje pogovorom v bližini telefona.

FBI je namreč omenjeno tehniko prisluškovanja uporabil pri preiskavi dveh domnevnih mafijcev, Johna Ardita in njegovega odvetnika Petra Pelusa. Pri tem je zanimivo, da je sodnik Kaplan v svojem mnenju oz. obrazložitvi odločitve zapisal, da je "vlada zaprosila za uporabo klateške prisluškovalne naprave ... Sodnik Jones je uporabo odobril, ter dovolil uporabo prisluškovanja v štirih restavracijah ter namestitev prisluškovalne naprave v Arditov mobilni telefon. Naprava je delovala kadar je bil telefon vključen ali izključen...

58 komentarjev