»

Ubuntu 11.10 nared

vir: Ubuntu
Ubuntu - Danes, na petek štirinajsti, je na voljo sveža različica popularne GNU/Linux distribucije Ubuntu 11.10 - Oneiric Ocelot (sanjavi mali leopard). Prenos je brezplačno na voljo na Ubuntovi domači strani.

Posebej revolucionarnih novosti niti ni. Grafični vmesnik Unity, ki je v aprilski izdaji deloval še nekoliko nedokončano in hroščato, je zdaj bistveno bolj dodelan. Opazili boste prenovljen (= uporaben) alt-tab switcher in pa nov iskalni vmesnik (leče, angl. lenses), ki omogoča integracijo iskalnikov v posameznih programih - npr. glasbenem predvajalniku Banshee ali twitter klientu Gwibber - naravnost v glavni sistemski iskalnik. Zdaj boste lahko posebej hitro našli priljubljen komad,...

184 komentarjev

Ubuntu bo upokojil HAL

Ubuntu - Kot je znano, naj bi HAL (Hardware Abstraction Layer) v Linuxu počasi nadomestil novejši in zmogljivejši DeviceKit. Kot kaže, se HAL nepreklicno poslavlja, saj na na Linux Pro Magazine poročajo, da je bil odstranjen iz Ubuntu 10.04 testne (Alpha 2) različice.

Ubuntu 10.04 Alpha 2 sicer vsebuje Linux jedro 2.6.32-10.14, izboljšano podporo NVIDIA grafičnim gonilnikom ter izboljšano podporo Active Directory avtentikaciji, precej pozornosti pa razvijalci namenjajo tudi lastni oblačni rešitvi - Ubuntu's Enterprise Cloud (UEC), ki temelji na Eucalyptusu (Elastic Utility Computing Architecture Linking Your Programs To Useful Systems).

Žal odstranitev HAL-a - vsaj začasno - prinaša nekaj slabosti. Največja je v tem, da tako ne delujejo več Wacom gonilniki za risalne tablične računalnike. Kot kaže, pa se v Ubuntuju obeta še ena sprememba. Ker novega Kubuntuja ni več mogoče stlačiti na CD bodo pri Ubuntuju morda počasi "preklopili" na zagonske DVD-je, kar za uporabnike pomeni še več...

40 komentarjev

Izšel Slackware 12.0

Slashdot - Dvanajsta različica ene izmed bolj čislanih GNU/Linux distribucij za znalce je tu. Med bistvenimi novostmi je prehod na izključno jedro 2.6 (trenutno 2.6.21.5), posodobljene različice priložene programske opreme (Xfce 4.4.1, KDE 3.5.7, X11 7.2.0, gcc-4.1.2, itd.) ter izboljšana prepoznava strojne opreme, za kar je poleg ostalega odgovoren tudi sveži kernel. Morda bi bilo tukaj vredno omeniti podporo za HAL (Hardware Abstraction Layer), ki omogoča mnogo enostavnejšo uporabo različnih USB spominskih enot (zunanji trdi diski, USB ključi, MP3 predvajalniki) brez potrebe po ročni uporabi ukazov sudo, mount in unmount.

Bolj obširne informacije o izdaji najdete na uradni strani, neučakani se lahko takoj lotite prenosa.

Izvorna novica.

8 komentarjev

Dobri stari ... ne, novi Slackware

Slackware - Izšla je že druga letošnja različica Slackware-a, distribucije Linuxa, ki jo izdaja en sam človek.

Novosti je veliko, saj Slackware vsebuje sveže različice namiznih okolij, med drugim tudi KDE 3.4.2 in Xfce 4.2.2. Tokratna uradna izdaja zaradi varčevanja z avtorjevim časom žal ne vsebuje namizja GNOME, vendar si lahko uporabniki tega namizja namestite neuradne pakete, ki jih priporoča tudi avtor (Freerock GNOME ali GWARE).

Privzeto jedro je še vedno iz serije 2.4 in sicer 2.4.31, je pa na voljo tudi jedro 2.6.13. Ena izmed glavnih novosti je posodobljen glibc, ki ima podporo za NPTL (Native POSIX Thread Library) in TLS (Thread Local Storage). To naj bi bistveno pohitrilo izvajanje večnitnih aplikacij. Privzeti prevajalnik GCC 3.3.6 je že malce zastarel, kot obliž je zato na voljo tudi GCC 3.4.4. Prvič je v uradno distribucijo vključen tudi brskalnik Firefox 1.0.6 in poštni odjemalec Thunderbird 1.0.6, kot alternativa pa je dodana še Mozilla 1.7.11.

Poglejte si še podrobne...

31 komentarjev