»

AMD Bulldozerji FX so tu

Slo-Tech - Danes je AMD uradno izdal nove procesorje z oznako FX, ki spadajo v arhitekturo Bulldozer, o kateri smo slišali že mnogo. Takoj po izidu so praktično vse pomembnejše računalniške strani na internetu objavile recenzije novega osemjedrnika FX-8150: Anandtech, Bit-tech, PC Perspective, HotHardware, Overclockers Club TechSpot, X-Bit Labs ...

Družino FX sestavlja sedem procesorjev, izmed katerih so nemudoma dobavljivi le štirje: FX-8150 (osem jeder, 3,6/4,2 GHz, 8 MB L2, 245 dolarjev), FX-8120 (osem jeder, 3,1/4,0 GHz, 8 MB L2, 205 dolarjev), FX-6100 (šest jeder, 3,3/3,9 GHz, 6 MB L2, 165 dolarjev) in FX-4100 (štiri jedra, 3,6/3,8 GHz, 4 MB L2, 115 dolarjev). Vsi procesorji imajo 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika (L3), toplotni odtis med 95 in 125 W in frekvenco severnega mostu 2,0 ali 2,2 GHz. Osemjedrni FX-8100 ter štirijedrna FX-4170 in FX-B4150 bodo dobavljivi pozneje.



Vsi...

123 komentarjev

AMD pokazal Ontario, Zacate

X-Bit Labs - AMD je pokazal slike nove pospešene procesorske enote (APU) Fusion, kot se imenuje zlitje centralnih procesorjev in grafičnih procesorjev, ki bo na voljo prihodnje leto. Na voljo bo v dveh izvedenkah, ki imata kodni imeni Ontario (za netbooke in majhne prenosne naprave) ter Zacate (za poceni prenosnike). Po zgradbi, zmožnostih in ceni bosta podobna; oba bosta imela dve jedri Bobcat in grafično enoto na osnovi čipa ATI Cedar s podporo DirectX 11, DirectCompute in OpenCL. Prav tako bosta podpirala strojno pospeševanje HD-videa (1080p).

Bistvena razlika bo v porabi energije, saj bo Ontario porabil do 9 W, medtem ko bo Zacate dvakrat požrešnejši in nekoliko hitrejši. Izšla bosta še letos, v prve naprave pa jih bodo proizvajalci vgradili v začetku prihodnjega leta, predvideva AMD.

1 komentar

Prvi test Nehalema

VR - Zone - Možje pri VR-Zone so na sejmu Computex uspeli pod prste dobiti Intelov prihajajoči procesor s kodnim imenom Bloomfield, kar je varianta Nehalema za široko potrošnjo. Procesor je tiktakal pri 2.66 GHz in na osnovni plošči z naborom X58 (kodno ime Tylersburg) uspel v CPU testu 3D Mark Vantage prebiti mejo 16000 točk, kar je za skoraj polovico boljši rezultat od sedanjih Intelovih štirijedrnikov pri podobni frekvenci delovanja.

Test!

61 komentarjev

AMD pokazal več testov Barcelone

Daily Tech - AMD je novinarjem poslal rezultate nekaterih benchmarkov, v katerih so primerjali Barcelono pri frekvenci 2,60 GHz z Intelovim Xeonom 5355, ki tiktaka pri 2,66 GHz. Ob enaki frekvenci je AMD-jev štirijedrnik povozil konkurenco z do 21% prednosti pri računanju s celimi števili (SPECint_rate2006) ter do 50% prednosti pri računanju s plavajočo vejico (SPECfp_rate2006).A preden se navdušenci na AMDjem pričnete veseliti uspeha, naj povem, da 2,6-gigaherčna Barcelona sploh ne obstaja. Rezultati testov naj bi bili preračunani v okviru emulacije in prikazujejo predvideno zmogljivost, medtem ko dejanski čipi za zdaj dosegajo zgolj frekvence okrog dveh gigahercev. AMD naj bi procesorje splavil najkasneje do začetka jeseni, takrat je...

44 komentarjev

Barcelona oktobra, Phenom za božič?

več strani - Kljub temu, da je bila uradna predstavitev AMD-jevih štirijedrnih procesorjev s kodnim imenom Barcelona napovedana za julij, se lahko zgodi, da bodo omenjeni procesorji luč sveta zagledali šele jeseni. Glavni razlog za prestavitev naj bi predstavljale težave z matičnimi ploščami, zaradi česar je zaenkrat zmogljivost omenjenih procesorjev precej pod pričakovanji. Pozna uradna predstavitev novih procesorjev bi lahko vplivala tudi na predstavitev štirijedrnih procesorjev Phenom, do katere bo po novih podatkih prišlo šele novembra ali celo decembra.

Več o tem na Tech Report-u in hartware.net.

9 komentarjev

Barcelona se pojavlja v javnosti

vir: HardOCP
HardOCP - HardOCP poroča, da je AMD novinarjem v Montereyu v Kaliforniji pokazal svoje prihajajoče procesorje v praksi. Zaenkrat so znane zgolj okvirne reči, pokazali so eno-, dvo- in štirijedrne procesorje v 4x4 sistemih z grafičnimi karticami Radeon X2900XT, frekvenc niso izdali, znano pa je, da je najmočnejši sistem z dvema štirijedernikoma kodiral film v 1080p ločljivosti v format H.264 praktično v realnem času, ob vsem tem pa se je segreval tako malo, da je bilo toploto ob dotiku hladilnika težko zaznati. Vse skupaj je seveda zelo pavšalno in še vedno zavito v misteriozno meglo, a kljub temu deluje precej impresivno. Izvorna novica.

49 komentarjev

AMD bo povišal frekvence Barcelone

The inquirer - AMD je pred kratkim izdelal poskusno serijo procesorjev z jedrom Barcelona, šlo je za stepping B0. Serija je bila namenjena preverjanju, ali je jedro že pripravljeno na izid v trenutni, drugi četrtini leta, ali ga bo morda treba še izpiliti in poslati na trg kasneje. Na presenečenje vseh pa je serija dosegla neizmeren uspeh -- odrezala se je tako dobro, da bodo maksimalno frekvenco prvih procesorjev, ki bo šla v trgovine, v najboljšem primeru povišali za 400 MHz. Najhitrejši dobavljiv AMD-jev procesor bo tako štirijedrnik za podnožje AM2, ki bo tiktakal pri 2,9 gigaherca.

Izvorna novica.

17 komentarjev

AMD vlaga veliko upanja v Barcelono

The Register - Na Registerju so objavili nekatere dodatne informacije o AMD-jevem prihajajočevem procesorju, ki se zaenkrat skriva pod kodnim imenom Barcelona. V nov izdelek vlagajo dosti upanja, saj so po dolgem obdobju uspeha trenutno v slabši poziciji od Intela. Med drugim obžalujejo, da niso izdali štirijedrnega procesorja, ki to ni (nekako tako kot konkurenca), namesto da se dlje časa ubadajo z imena vrednim čipom.

Kakorkoli že, pravijo, da bo prihod Barcelone zanje ravno tako pomemben, kot je bil izid Opterona, najpomembnejša nova informacija pa je, da bodo vsi najavljeni procesorji (poleg Barcelone še Shanghai in Montreal) kompatibilni z obstoječimi konfiguracijami, torej jih bo možno vstaviti v obstoječe podnožje Socket F. Berite.

13 komentarjev

Intel Core 2 Quad Q6400

Hkepc - Potem, ko bo januarja predstavil Core 2 Quad Q6600, naj bi Intel v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil svoj tretji štirijedrni procesor za namizne računalnike, Core 2 Quad Q6400. Na jedru Kentsfield temelječ procesor bo tiktakal pri frekvenci 2,13 Ghz in imel 1066 MHz FSB ter osem megabajtov drugonivojskega predpomnilnika. Cena novega štirijedrnika naj bi bila pod 450 ameriškimi dolarji, s čimer bo najcenejši štirijedrnik in bo predstavljal odlično konkurenco AMD-jevim K8L procesorjem.

Več o tem na HKEPC.

9 komentarjev