»

Asus bo podražil matične plošče

Plošče kupite dokler so še poceni

vir: Guru 3D
Guru 3D - Pri Asusu so sporočili, da lahko v prvi polovici letošnjega leta lahko pričakujemo dvig cen njihovih matičnih plošč, ki se bodo večinoma podražile za 5 do 10 %, v nekaterih primerih pa celo za 15 %. Za podražitev so okrivili predvsem pomanjkanje delovne sile na kitajskem, kjer matične plošče proizvajajo, vedno višje cene surovin in delov, iz katerih izdelujejo matične plošče - sem so umestili predvsem ceno bakra, katerega tona stane že 9.000 ameriških dolarjev, ter vedno močnejši tajvanski dolar, zaradi katerega upadajo zaslužki.

Vseeno pri Asusu menijo, da ta dvig cen ne bo imel bistvenega vpliva na kupce, predvsem na račun nižanja cen drugih komponent. Lep primer tega je bitka v grafični...

15 komentarjev

ABIT-ovi načrti

X-Bit Labs - Fantje pri x-bit labs so se dokopali do neuradnega ABIT-ovega načrta glede matičnih plošč za Intel procesorje. Načtri so naslednji:
  • BL7/BL7 RAID
    i845 (Brookdale) čipovje, Socket478 ležišče za P4 procesorje, 3 DIMM rže za do 3GB PC133 SDRAM-a, vgrajen AC’97 zvok, ena AGP 4x reža, 6 PCI rež in ena CNR reža. RAID verzija bo imela še HighPoint RAID kontroler. Istočasno bo izšla še BH7, katere specifikacije bodo enake BL7, le da bo imela Socket423 ležišče za (stare) Pentium 4 procesorje. Obe naj bi predvidoma izšli avgusta.
  • TH7-II/TH7-II-RAID
    i850 čipovje, Socket478 ležišče za Pentium 4 procesorje, 4 RIMM reže za do 2GB PC800 RDRAM-a, vgrajen AC’97 zvok, ena AGP 4x reža, pet PCI rež in ena CNR reža. Imela bo tudi štiri USB 2.0 (opa!) vhode. Podpirala bo ABIT-ov SoftMenu III in novost, ki je prej ABIT ni imel, Debug LED. Tudi tukaj bo enina razlika med ploščama HighPoint RAID kontroler, ki ga bo tista z, imela. Izšla naj bi septembra.
  • ST6/ST6-RAID
    i815EP (B-step) čipovje, Socket370 ležišče za...

0 komentarjev

FCPGA2 - Socket370 adapter

X-Bit Labs - Sodeč po tej temi v Forumu podjetja PowerLeap, bomo v roku treh mesecev videli tudi FCPGA2 - Socket370 adapter. Če se ne spomnite, je PowerLeap predstavil prvi in edini delujoči FCPGA - Socket370 adapter z imenom Neo. Sedaj delajo na Neo+, ki naj bi omogočal uporabo Pentum III Tualatin procesorjev na starih Socket370 matičnih ploščah. Sicer sam ne vidim, kako je to možno, saj bo Tualatin zahteval posebno vezno čipovje, toda pustimo se presenetiti...

1 komentar

i815EP B na ASUS-ki

X-Bit Labs - Tako. Eksterci so mino in spet sem tu, da vam postrežem z najnovejšimi novicami iz računalniške scene. O tem, kako sem pisal, vam raje ne bom razlagal. Primeren bi bil izraz, da je moj rezultat potonil kot Titanik.
ASUS bo kmalu izdal novo matično ploščo na i815EP B čipovju. i815EP B je i815EP čipovje, le da ima nekaj izbolšav. Plošči bo ime ASUS TUSL2-C in bo podpirala Pentium III (Tualatin) procesorje in Intel Pentium III (Coppermine) ter Celerone. Na njej bodo 3 reže za do 512MB PC100/PC133 SDRAM-a, AGP 4x reža, 6 PCI in 1 AMR reža. Dobiti se bo dalo tudi različico z audio kontrolerjem in/ali z ATA100 diskovnim kontrolerjem. Procesorju se bo dalo spreminjati frekvenco v korakih po 1MHz in nastavljati napetost procesorja in/ali pomnilnika. Oh, kako (ne)razburljivo!

5 komentarjev

ASUS Black Pearl

Digit Life - Pred nekaj dnevi sem vam že obetal matično ploščo iz ASUS-a, ki bo v črni barvi. Ta je končno izšla in tu je test. Škatla je velik paket različnih stvari. Poleg matične plošče (normalno) in navodil (tudi normalno) dobite še cel paket stvari, ki jih (ne) potrebujete. Dobite še poseben črn izvijač, lepo škatlo,...
Plošča pa na sebi nosi naslednje:
  • FCPGA Socket 370 ležišče
  • Intel 815EP čipovje
  • 3 168pin-ske DIMM reže za 100/133MHz SDRAM
  • AGP 4x režo
  • 6 PCI 2.2 rež
  • 1. CNR režo

18 komentarjev

Leadtek in matične plošče

Jaz - Leadtek se je očitno odločil slediti stopinjam svojih precej večjih "kolegov" (ATIja in Nvidie) ter se vreči v posel izdelovanja matičnih plošč. Za razliko od zgoraj omenjenih podjetij pa Leadtek ne bo popoln novinec, saj so pred leti že izdelovali matične plošče. Glede na to, da so njihove grafične kartice tudi pri nas zelo dosegljive in priljubljene, smo lahko upravičeno vznemirjeni zaradi te najave. Pa poglejmo, kaj nam pripravljajo:
  • WinFast 9500DDR: Gre za Socket370 ATX matično ploščo na osnovi VIA Apollo Pro266 čipovja. V 3 DIMM reže bomo lahko natlačili do 3GB PC1600/PC2100 DDR pomnilnika, imela pa bo tudi 5 PCI ter 1 AGP 4x režo. Seveda bo opremljena z raznimi dodatki, kot je ATA100/RAID krmilnik, AC97 zvok ter V-Link povezava med North in Southbridgom čipovja. Tudi na overclockerje niso pozabili: plošča bo omogočala spreminjanje VCora in FSBja od 66 do 250MHz (v korakih po 1MHz).
  • WinFast 9300DDR: Ta plošča je v bistvu MicroATX različica zgornje. Podrobnejši podatki niso na...

0 komentarjev

Test osovne plošče Asus CUSL2-C

Adrian's Rojak Pot - Adrian's Rojak Pot je testiral osnovno ploščo Asus CUSL2-C, ki temelji na Intelovem čipovju i815EP, čipovju, ki se je izkazalo za nekakšnega naslednika legendarnega ter neponovljivega i440BX. Plošča ima 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režo. Plošča se je, vsaj na tem testu, izkazala za zelo solidno. Ne vem pa, če bi se splačala menjava BX plošče za i815EP mamaplatko, navkljub AGP4x podpori. Tisti, ki pa za udobno delo potrebujete več kot pol gigabajta pomnilnika, pa to ploščo kar odmislite, saj ima i815 (ter vsi njegovi kastrati) to nečedno lastnost, da podpira samo 512MB pomnilnika. No, nazaj k testu. Le-ta je spisan zelo na obširno ter je informativen, tako da ogled priporočam.

0 komentarjev

Epox EP-3SPA3

AnandTech - Pri Anandetchu so pod drobnogled dobili novo Epoxovo matično ploščo, EP-3SPA3. Plošča temelji na Intelovem i815EP čipovju. Omogoča nastavljanje FSBja od 66 pa vse do 250 megahercov po 1 MHz korakih. Voltažo procesorja lahko dvignete za 0.3 volta. Ima 3 reže za pomnilnik, 5 PCI rež ter eno CNR režo.
V testih se je obnesla dokaj dobro, povprečno malo nad povprečjem plošč z i815E ali EP čipovji. Celoten test si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev