»

Žareči blok

Overclockers Australia - Predvidevam, da ste na našem forumu že videli, kaj dela morphling1. Ja, gre za pol-pleksi vodni blok, in moram reči, da izgleda res lepo.

To, da pa je pleksi dober material za izdelavo bloka, če želite pritegniti poglede, pa so ugotovili tudi drugi. Danes sem na PCDB avstralskih navijačev našel sliko bloka, ki je izdelan izključno iz pleksija. Zadeva izgleda.. slastno.

Še malo, pa bomo imeli prozorne glave. Ali pa je že sedaj tako?

11 komentarjev

Izdelava vodnega rezervoarja

LivePC - Pomemben del sistema vodnega hlajenja (tega se ponavadi zavemo, ko nam spusti liter vode, da preplavi ohišje), rezervoar za vodo, je ponavadi zadnja stvar, na katero mislimo pri izdelavi vodnega hlajenja. Najprej ponavadi pride na vrsto izdelava bloka, nato radiator, črpalka in tako naprej. Za rezervoar se pa žal ponavadi zgodi, da uporabimo tisto, kar je pač pri roki. Da se vam ne bo zgodilo, kar se je meni (že omenjena voda v računalu), si poglejte tale članek, v katerem je lepo opisan potek izgradnje pleksi rezervoarja, skupaj z orodjem, ki ga boste potrebovali za izdelavo. Sicer ne izgleda najlepše, ampak - pomembna je funkcionalnost [:D]!

2 komentarja

Neslišno računalo - drugič

Slo-Tech - Se še spomnite tistega neslišnega računala o katerem sem objavil novico v nedeljo? Saj veste, tisto računalo, ki je brez ventilatorjev in z vodno hlajenim napajalnikom. No, tipo, ki je to zadevico izpeljal nas je po e-mailu kontaktiral in se nam "zahvalil" za omembo njegove strani na Slo-Tech-u. (Tukaj si oglejte, koliko ljudi si je ogledalo najegovo stran v primerjavi z drugimi stranmi. )
Ker je videl, da je bilo na novico kar nekaj komentarjev in je rekel, da bi rad pomagal, sam mu novico in vse vaše komentarje prevedel v angleščino in poslal. Kmalu mi je odpisal, zelo vesel prevoda. Njegov e-mail pa se je glasil nekako takole:
Pozdravljen Janez,
hvala za take dobre komentarje. Moram...

11 komentarjev

Leufkenovi vodni bloki

GideonTech - Vsi tisti, ki neradi izdelujete vodne bloke in se raje posvetite izdelavi drugih delov vodnega sistema za hlajenje procesorja, se lahko veselite, kajti podjetje Leufken Technologies pripravlja nove vodne bloke, ki bodo (vsaj tako pravijo) prinesli nekaj svežine v svet sistemov za vodno hlajenje. Prvi vodni blok, ki ga Leufken pripravlja se imenuje COMPONENT FLUID INJECTOR (CFI) in ne vsebuje nobenih "labirintov" po katerih bi tekla voda, ampak vodo usmerja direktno na jedro procesorja. Poleg prej omenjenega bloka, pa bo podjetje ponuja tudi t.i. PEL-BLOCK, ki je naveza CFI-ja in Peltierjevega elementa, ki bo lahko 118 W, 158 W ali 85 W. Bloka sta zaenkrat zasnovana za AMD-jeve...

8 komentarjev

Doma narejen hladilnik

vir: Tech1
Tech1 - Nekateri zanesenjaki si očitno ne morejo pomagati in raje sami izdelajo nekatere izdelke, kot pa da bi le-te kupili v trgovini. Nekateri gredo na lastno roko izdelovati vodne bloke ali celoten sistem za vodno hlajenje, nekateri pa se požvižgajo na izdelovanje vodnih blokov in podobnih stvari, ki so vsaj malce povezane z vodnim hlajenjem, ter se raje odpravijo izdelati čisti pravi procesorski hladilnik (HSF). Taki norci so ljudje na Tech1, kjer so opravili tak projekt, ga poslikali in opisali. Ker je besedilo v nemščini, besedila nisem čisto razumel, vendar sem vseeno odkril, da so zanesenjaki hladilnik izdelali iz bakrene ploščice in aluminijastih hladilnih reber.
...

2 komentarja

Pritrjevanje vodnega bloka

OC Mod - Čeprav sta si vodni blok in običajen hladilnik (tisti računalniški, da ne bo pomote) tako po lastnostih, kot po načinu hlajenja precej različna, imata še vedno eno skupno lastnost. Oba znata precej učinkovito uničiti CPU (AMD jao tebi ). Pri doma narejenih vodnih blokih, ki nimajo nekega preizkušenega sistema pritrjevanja, se to lahko zgodi še pogosteje. Da pa do takih in podobnih nevšečnostih nebi prihajalo, so poskrbeli pri OC Mod, kjer so spisali članek tipa "naredi sam" o pritrjevanju vodnega bloka. Članek je večinoma slikoven, utegne pa biti precej zanimiv. Predvsem za tiste, ki se podajajo na trnovo pot izdelovanja vodnega hlajenja.

0 komentarjev

Vodno hlajenje... again

vir: OC Mod
OC Mod - Po manjšem zatonu, ki ga je bilo mogoče opaziti nekaj časa nazaj, je vodno hlajenje spet pridobilo na popularnosti. Vsaj sodeč po množini člankov na raznih overclockerskih straneh, da o razpravah v našem Forumu niti ne govorimo. Vsem tistim, ki še cenite avanturistični duh izdelave lastnega hlajenja, bo po vsej verjetnosti v veliko pomoč ta članek na OCModu. V njem se ukvarjajo z izdelavo vodnega bloka, oziroma, bolj specifično, z izbiro pravih "ventilčkov" (damn, da se zdaj ne spomnim prave besede ) za le-tega. Od slednjih je namreč v veliki meri odvisna učinkovitost hlajenja, saj z njimi neposredno uravnavamo maksimalen pretok skozi vodni blok. Kakorkoli, članek bi resda lahko bil...

1 komentar

Izdelava vodnega bloka

KreAture's Home - Nekaterim se zdi izdelava vodnega hlajenje skoraj nemogoč postopek, saj se zaplete že pri izdelavi vodnega bloka in ponavadi je potrebno le-tega naročiti od kakšnega "maherja" ali pa iz tujine. Se pa najdejo tudi nekateri, ki stvar dobro premislijo in pridejo do zelo zanimivih rešitev. Ena izmed zelo nezapletenih in zelo učinkovitih je tale. Vodni blok je narejen na osnovi starega zračnega hladilnika. Vse kar potrebujete je star hladilnik, pleksi steklo, epoksi lepilo ter malo spretnosti in vodni blok lahko izdelate resnično hitro pa še rezultat lepo izgleda in učinkovito hladi. Ogled zelo priporočljiv!

1 komentar

Pritrditev vodnega bloka

OCtools - Pri OCTools so se spravili na reševanje problema pritrjevanja vodnega bloka na procesor in prišli do meni zelo zanimive in enostavne rešitve. Nekatere plošče za AMDjeve procesorje imajo okoli socketa štiri luknje, ki so zelo prikladne za namestitev vodnega bloka. Vse kar še rabite je ploščica približno 5 mm debelega pleksi stekla, iz katerega naredite lepo se prilegajočo ploščico, ki jo namestite na vodni blok in skoznjo s plastičnimi vijaki privijete vodni blok na procesor. Vsekakor zelo lepa in elegantna reštev. Članek vam močno priporočam.

2 komentarja

Vodni blok, n-tič

OCtools - Vodno hlajenje je, vsaj tako kažejo vsi ti članki, postalo zelo popularno. Iz dneva v dan se na internetu najde še kakšna boljša rešitev, ki hlajenje poceni, poenostavi ter izboljša. OC Tools ni izjema. Na svoji strani so si ogledali Dangerdenovo rešitev za vgraditev vodnega bloka, ki izgleda nekako tako: Na AMDjevih osnovnih ploščah je ob vsakem kotu socketa luknja, ki je narejena z namenom. Vodni blok nato na ploščo pritrdimo zelo enostavno: z zatiči. Podobno rešitev je za namestitev ventilatorja na Voodooje3 ubral 3dfx, le da z njimi na grafično ni pritrjeval vodnih blokov . Stvarca izgleda zanimivo, a še vedno se mi zdi čudno, zakaj potem ne bi vodnega bloka pritrdili kar s plastičnimi vezicami. No, vseeno, klik za ogled.

1 komentar

Poceni vodno hlajenje

vir: HardOCP
HardOCP - Vodno hlajenje je velikokrat lahko kar velik izdatek, še posebej, če vse dele kupujete iz kakšnih on-line trgovin, namesto da bi malo zapregli svoje možgančke in prste. Ok, priznam... načrtovanje in izdelava vodnega hlajenja zahteva ogromno časa in truda in vsakdo pač nima volje, toda stvari se da rešiti tudi drugače. Recimo takole:

9 komentarjev

Izdelava aluminijastega vodnega bloka

BelowZer0 - Hehe ... ti fantje so pa res neverjetni. Lotili so se izdelave aluminijastega vodnega bloka povsem na lastno pest. Če sem čisto natančen, izdelali so dva. Surovino so vzeli kar iz uničene glave motorja, se lotili razbijanja in rezanja, da so dobili majhne kose, katere so nato stopili, aluminij sčistili raznih smeti in v homemade kalupu vlili dva vodna bloka. Celoten članek z veliko slikicami, si lahko preberete tukaj.

2 komentarja