»

AMD-jev najhitrejši mobilni APU z le 1,9 GHz

techPowerUp! - Najzmogljivejši AMD-jev APU za prenosne računalnike bo ob izidu čip z oznako A8-3530MX, ki bo tekel z vsega 1,9 GHz. Gre za štirijedrnika, ki ima na enem silicijevem čipu vgrajeno še relativno zmogljivo grafično jedro, krmilnik pomnilnika s podporo vse do DDR3-1600 (visoke frekvence zahteva vgrajeno grafično jedro) in krmilnik PCIe rež, zaradi česar je poraba do 45 W pravzaprav dober dosežek. V 32 nm-proizvodnem procesu izdelan čip sicer ne bo omejen na vsega 1,9 GHz, saj se bo lahko v primeru neobremenjenega grafičnega jedra in obremenjenega le dela vseh procesorskih jeder te samodejno navil do 2,6 GHz, zahvaljujoč 2. generaciji AMD-jeve tehnologije Turbo Core (2.0). Vgrajenega bo še 4 MB drugonivojskega predpomnilnika, medtem ko tretjenivojskega ne bo....

11 komentarjev

Prihaja družina Athlon II

Slo-Tech - Po besedah tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč naj bi še pred septembrom AMD izdal Athlon II serijo procesorjev. Ime Athlon je zelo trdoživo (dodane so bile oznake XP, 64, FX in X2), s preimenovanjem pa postaja vstopna serija procesorjev.

Novinci, tako štiri, tri kot dvojedrniki (z manj predpomnilnika kot Phenom II čipi), bodi skupaj z novimi matičnimi ploščami, zgrajenimi okrog izboljšanega, 780G+ veznega čipovja, predstavljali novo platformo. Novo čipovje vsebuje hitrejši grafični čip, tokrat kar Radeon HD 4200, matične plošče z njim pa naj bi bile na ogled že junija na tajvanskem Computexu.

Govorice o močno podobnih modelih so se na spletu pojavile že prejšni mesec, novost pa je Athlon II poimenovanje, saj so bili prej oznaženi le kot Athlon X4 (oz. X3/X2). Štirijedrni Propus naj bi tako prišel z dvema megabajtoma (L2 in L3) predpomnilnika, trijedrna Rana s četrtino manj, 1,5 MB, Regor pa naj bi bili bodoči dvojedrniki.

Vse lepo in prav, a za večino uporabnikov si hitri...

9 komentarjev

Dvojedrnih Phenomov ne bo

Hartware.net - AMD naj bi proizvajalcem matičnih plošč sporočil, da za prvo polovico letošnjega leta napovedanih dvojedrnih Phenomov ne bo. Procesorjev s kodnim imenom Kuma tako ne bo na prodajne police, zaradi česar bodo sedanji Athloni X2 edini dvojedrniki iz AMD-jevega tabora vse do konca letošnjega leta, ko naj bi jih zamenjali v 45-nanometrskem procesu izdelani dvojedrniki. Za omenjen korak naj bi se AMD odločil predvsem zaradi varčevanja s sredstvi, namenjenimi razvoju. Podobna usoda kot dvojedrne Phenome utegne doleteti tudi procesorje najvišjega cenovnega in zmogljivostnega razreda Phenom FX.

Več o tem si preberite na Hartware.net

3 komentarji

Nekateri modeli AMD-jevih procesorjev Athlon X2 bodo potrebovali samo 45 W

ComputerBase - Vsi nestrpno čakamo na uradno splavitev novega AMD-jevega procesorja Phenom, ki bo poizkušal sneti zmogljivostno krono Intelovi aktualni ponudbi (Core 2 Duo in Core 2 Quad). Do takrat si lahko ogledate slike njegovega jedra ;).

V tem času pa AMD nadaljuje z optimizacijo proizvodnje procesorjev Athlon (Brisbane jedro), ki bodo v obdobju Phenoma predstavljali mainstream, vstopno ponudbo. Tako bodo v bližnji prihodnosti ponudili modele, ki bodo tipično potrebovali (samo) 45 W, kljub 65 nm proizvodnem procesu. Ti modeli, z oznakami BE, bodo tiktakali od 1,9 do 2,3 GHz (2x 512 kB L2, 2 GHz HT).

Izvorna novica.

7 komentarjev

AMD znižuje cene

Slo-Tech - Na medmrežju so se pojavile govorice, da bo AMD v februarju krepko znižal cene nekaterim družinam svojih procesorjev. Rumeni The Inquirer tako poroča, da bo cena Opterona 265 (dvojedrni procesor), ki trenutno stane približno 700 dolarjev, znižana na 340 dolarjev! Močnejšemu modelu, 270, bo po predvidevanjih cena padla iz 864 na dokaj skromnih 476 dolarjev .

Znižane bodo tudi cene družini Athlon 64 X2, in sicer, 3800+ model bo stal 301 dolar (prej 328, 8% pocenitev), najdražji, 4800+ pa 643 dolarjev (803, 20%). AMD bo znižal tudi cene vsem mobilnim izvedenkam.

O novih oziroma spremenjenih cenah Athlonov 64 ne poročajo.

49 komentarjev

Intel spreminja poimenovanje procesorjev

Slashdot - Po tem, ko se je precej časa nazaj AMD odpovedal poimenovanju procesorjev z dejanskimi hitrostmi (v MHz) in se zatekel k primerjanju novih procesorjev Athlon s starejšimi, bo nekaj podobnega storil tudi AMD-jev največji konkurent -- Intel.

Intel se je za uvedbo novega sistema odločil predvsem zaradi želje kupcem jasneje pokazati razlike med podobnimi modeli -- tako načrtujejo v novo poimenovanje modelov vključiti informacije o hitrosti jedra, količini predpomnilnika in še nekaj drugih najbolj bistvenih lastnosti vsakega procesorja. Novo poimenovanje naj bi se začelo uvajati z najnovejšimi Pentium M procesorji, Intel pa načrtuje popoln prehod na novo poimenovanje do poletja. Klik!

14 komentarjev

Athlon 64 konec septembra?

več strani - Na X-Bit Labs in na AMD Zone so se pojavile napovedi, da kani AMD uradno splaviti svoj Athlon 64 koncem septembra. Oboji se sklicujejo na informacije, da je AMD rezerviral Moscone Center v San Franciscu za 30. september. Obstaja možnost, da prav za uradno splavitev novih procesorjev. Omenja se tudi 21. september, natančnih podatkov pa nima nihče. Kakorkoli že, Athlone 64 bomo najverjetneje ugledali še to jesen.

3 komentarji

Athloni XP se dobro prodajajo

AMD - AMD je na svoji spletni strani objavil vest o zelo dobri prodaji procesorjev Athlon v četrtem letošnjem poslovnem kvartalu. Prodaja naj bi tako krepko presegla načrtovano, po prvih ocenah kar za desetino. Na ostalih področjih gre AMD-ju malo slabše. Flash pomnilniki, AMD-jev drugi ključni proizvod, se še vedno ne prodajajo tako kot včasih. Tudi prodaja v zadnjem četrtletju naj bi bila relativno slaba, tako kot že dalj časa. Po napovedih naj bi vsi sestavni deli AMD pozitivno poslovali šele v drugem četrtletju leta, ki prihaja. Hvala, Koci

0 komentarjev