»

Cafe Babe: Iskanje

Cafe Babe

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Vse ljubitelji Jave in vsega z njo povezanega ste vabljeni, da se nam pridružijo na CAFE BABE v četrtek, 19.6. ob 19. uri v Kiberpipi, in se naužijejo novega znanja s področja iskanja v Javi. Priložnost boste imeli prisluhniti dvema predavanjema: Uvod v iskanje v javi (Domen Grabec), kjer bo predstavljen odprtokodni java projekt Solr, ter Hibernate + Lucene = Hibernate Search (Marko Štrukelj + Aleš Justin), kjer bo demonstrirana knjižnica Hibernate Search, ki omogoča preprosto integracijo iskalnika Lucene v aplikacije, ki uporabljajo Hibernate za dostop do poslovnih podatkov. Nekaj več si lahko preberete na Kiberpipini...

0 komentarjev

Okupirana Kiberpipa

Slo-Tech - Kiberpipa bo tudi naslednji teden okupirana s strani vseh tistih, ki gredo v korak s tehnologijami in svetom.

V torek, 24. aprila ob 19.00 vabimo na predavanje z naslovom Opensource .NET. Jan Kraljič bo predstavil kako lahko tudi pod Linuxom uporabljamo Microsoftove tehnologije s pomočjo projekta Mono. Predstavljeno bo tudi integrirano razvojno okolje MonoDevelop, za konec pa še ASP.NET pod Linuxom.



V sredo bodo na udaru blogerji. Predstavljen bo nov spletni servis Blogorama, zaenkrat še v beta različici. Ta podobno kot angleški...

1 komentar

Srečanje Mac uporabnikov v Kiberpipi

Slo-Tech - V četrtek, 26.aprila, bo v Kiberpipi, natančneje v njihovi kinodvorani, srečanje uporabnikov in navdušencev nad Apple-ovimi računalniki. Program bo kar pester, po kratkem uvodu bo sledil pregled zadnjih 30 let jabolčne zgodovine, ogled predstavitve prvega Maca iz leta 1984, baje pa pripravljajo tudi nekakšno presenečenje.Vstop dovoljen samo z dolgimi lasmi in zgoščenko lastnega benda.

46 komentarjev

Kiberpipa, zdaj

Slo-Tech - Najbolj tehnološka ljubljanska klet tudi v tem tednu ne bo razočarala!

V torek, 10. aprila ob 19.00 bo legenda slovenskega boja proti virusom - Dalibor Cerar predaval o tem zakaj so Računalniški virusi - ogrožena vrsta in kakšne so druge grožnje, ki pretijo na internetu. Dalibor je že leta 1989 napisal svoj prvi antivirus (ki je odstranil vseh 9 takrat znanih virusov), od leta 1993 pa sodeluje s podjetjem F-Secure.



Sreda bo namenjena spletnim razvijalcem. Uroš Jurglič iz Parseka bo predstavil koncept ORM - Object Relational Mapping. Ta v sodobnih razvojnih ogrodjih in jezikih kot so Java, Python in Ruby omogoča, da se nam ni treba ukvarjati s tabelami v bazi, temveč neposredno...

0 komentarjev

Kiberpipa med zvezde

Slo-Tech - Po vikendu strateškega načrtovanja, Kiberpipa nadaljuje pot v vesolje možnosti.

V torek bo na Pipinem odprtem terminu predaval znani administrator Jure Koren. Govora bo o virtualnih privatnih omrežjih s pomočjo tehnologije OpenVPN

V sredo bomo na spletnih uricah poročali o prihodnosti spletnih tehnologij. Skupaj s Sekcijo za splet pri GZS bodo predstavljene novosti z londonske konference "Future of web apps". Kakšen bo splet prihodnosti?

V četrtek sledi...

0 komentarjev

Spletne urice: Django

Slo-Tech - V sredo, 29. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Jure Čuhalev predaval o orodju Django.

Django je visoko-nivojsko Python ogrodje za grajenje spletnih strani. Po samem delovanju se močno zgleduje po Ruby on Rails, vseeno pa ima kopico svojevrstnih značilnosti in originalnih pristopov, ki omogočajo resnično hitro grajenje spletnih aplikacij.

V predavanju bodo predstavljene osnove model-control-view pristopa k razvoju spletnih aplikacij in kako je ta pristop integriran v Django. Kot dopolnilo k teoriji pa bodo predstavljene tudi dejanske izkušnje pri uporabi.

14 komentarjev

Pipin odprti termin: Kako zavarovati elektronsko pošto pred prestrezanjem?

Slo-Tech - Na pipinem odprtem terminu v torek 24. 1. ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na predavanje z naslovom: Kako zavarovati elektronsko pošto pred prestrezanjem? Predava dr. Matej Kovačič.

Na predavanju bo prikazan konkreten primer izvedbe prestrezanja elektronske pošte, nato pa bomo spregovorili o zgodovini in osnovah kriptografije. V nadaljevanju bo predstavljena zaščita elektronske pošte s programoma PGP in GPG (tako za okolje Windows, kot za okolje Linux) ter namestitev šifrirnega vmesnika Enigmail za odprtokodni odjemalec Thunderbird.

47 komentarjev

Gnoppix 0.8

Namestitev na trdi disk

OSNews - Izšla je nova različica žive distrivucije Linuxa, Gnoppix 0.8. Že po imenu ugotovimo, da gre za sestrski projekt Knoppixa, ki za namizno okolje namesto KDE uporablja Gnome. Gnoppix 0.8 prinaša Gnome 2.6, jedro Linux 2.6.7, gcc 3.4 in prenovljene različice večine ostalega programja za končne uporabnike. Poleg tega so razvijalci priložili tudi Mono in razvojno okolje MonoDevelop. Pomembna novost je tudi grafično orodje za namestitev na trdi disk, ki jo opravimo v samo sedmih klikih. Na novico nas je opozoril CaqKa.

2 komentarja

Predavanje: Omejevanje prometa v Linuxu

Kiberpipa - V Kiberpipi bo v četrtek, 27. februarja ob 19.00 na vrsti predavanje z naslovom Linux traffic shaping

Primož Bratanič, glavni programer portala Slo-Tech, bo predstavil, kako v Linuxu uporabljati omejevanje prometa.

V predavanju bodo na kratko predstavljene osnove omejevanja pasovne širine na Linux strežniku. Pokazano bo nekaj različnih načinov zagotavljanja stopnje kakovosti povezave določenim uporabnikom, nastavljanje višje prioritete določenim paketkom in posledice teh dejanj za končnega uporabnika.

Popravek: datum je res 27.2.2003 [:D]

18 komentarjev