»

Odpiranje Symbiana se je začelo

Symbian

vir: CNet
CNet - Nokia, ki je odkupila celoten delež Symbiana in skupaj s Samsungom, LGjem, SonyEricssonom in ostalimi vzpostavila Symbian Foundation, je že nekaj časa nazaj predstavila namero popolnoma odpreti operacijski sistem Symbian. Prvi koraki v tej smeri so se že začeli, saj je bil pravkar predstavljen prvi odprtokodni program, ki ga je izdelal kar Symbian Foundation. Prvi paket, OS Security Package, je, podobno kot bo celoten sistem, licenciran pod EPL licenco (Eclipse Public Licence) namesto prej standardne, zaprte SFL licence (Symbian Foundation Licence).

OS Security Package je varnostni paket za operacijski sistem, ki razširi kriptografske zmogljivosti...

69 komentarjev

Symbian za netbooke

vir: engadget
engadget - Čeprav že v trenutni obliki Symbian teče na platformi Atom, sicer bolj ali manj neuporabno, Symbian Foundation cilja na razvoj Symbiana za netbooke. V pogovoru je Tim Holbrow, direktor Smybian Foundationa, na vprašanje, če bomo kdaj videli netbooke s Symbianom, odgovoril da po vsej verjetnosti že v kratkem.

Zanimiv je tudi njegov odgovor na vprašanje, če bodo netbooki ostali netbooki. Zdi se mu da ne, a meni, da bodo uporabniki s seboj prenašali le procesorsko enoto, ki bo uporabna tudi kot mobilna naprava, doma pa se bo nanjo brezžično priklopila tipkovnica in miš (ter zaslon), spremembo v ločljivosti pa se bo grafični vmesnik prilagodil avtomatično. Meni še, da bi že v dveh do treh letih takšne naprave lahko resno zagrizle v tržni delež prenosnikov in netbookov.

Če so njegove napovedi pravilne, bo povedal...

3 komentarji

Symbian na Atom sistemu

Oprema

vir: engadget
engadget - Pri vsem dogajanju okrog netbookov, od samih izidov novih modelov, do portov Androida na različne modele in vojne med Ubuntujem in Microsoftom, očitno želijo svoj del pozornosti tudi razvijalci Symbiana. Operacijski sistem pametnih telefonov, znan predvsem z Nokiinih mobilnikov, so člani SOSCO (S60 On Symbian Customer Operations) uspeli prevesti in namestiti na popolnoma standarden PC, katerega osnova je Intelova matična plošča z Atom procesorjem.

...

4 komentarji

Prodaja pametnih telefonov dosegla najnižjo rast doslej

X-Bit Labs - Kot ugotavljajo v analitski hiši Gartner, je prodaja pametnih telefonov v tretji četrtini letošnjega leta dosegla najnižjo raven rasti doslej. Glede na enako obdobje lani se je v svetovnem merilu prodaja povečala za zgolj 11,5%, kar pripisujejo neugodnim gospodarskim kazalcem. Čeprav poskušajo ponudniki mobilne telefonije cene naprav znižati z večjimi subvencijami, pa to ponavadi pomeni dvoletno vezavo in drago mesečno naročnino, ki presega potrebe povprečnega uporabnika, razlaga Roberta Cozza iz omenjene hiše.

Od skupno 36,5 milijona prodanih naprav največji tržni delež še vedno beleži Nokia z N serijo s trdnimi 42%, sledita pa Research In Motion (proizvajalci Blackberriejev) s skoraj 16 in Apple z malo manj kot 13%. Slednji beleži tudi največji porast prodaje glede na enako obdobje lani, kar je posledica prodaje nove različice iPhona, iPhona 3G, na več svetovnih trgih (med katerimi žal še vedno ni Slovenije), in sicer 327%, sledi mu RIM z 81%, Nokia pa prvič doživlja skupen...

55 komentarjev

Novi Symbian OS bo mnogo hitrejši

The Register - V drugi polovici prihodnjega leta bo izšla naslednja pomembnejša posodobitev operacijskega sistema Symbian OS, in sicer pod številko 9.5. Nova verzija bo vsebovala precej zanimivih funkcij, med katerimi se mi zdi najbolj vredno izpostaviti avtomatsko preklapljanje med WLAN in 3G omrežji pri uporabi programske opreme za VoIP, veliko pa nameravajo, če jim lahko verjamemo, postoriti tudi na področju performans. Aplikacije naj bi po novem zasedale 20-30 odstotkov manj pomnilnika, predvsem večje pa se bodo zaganjale do 75 odstotkov hitreje.

Preberite izvorno novico.

23 komentarjev

Kanadčanka umrla zaradi zdravil s spleta

The Register - Poleg ugodnih hipotek, zelenih kart, univerzitetnih diplom in tehnik za povečanje penisa nam spamerji pogosto ponujajo tudi raznovrstna zdravila (predvsem tista, za zdravljenje impotence). Sumljiv izvor nadležne elektronske pošte sicer nekatere odvrne od nakupa, a marsikoga prepričajo ugodne cene. 57-letna Kanadčanka je recimo preko spleta naročila sedative, katerih jemanje je v treh tednih privedlo do njene smrti, saj so vsebovali uran, stroncij, selen, barij, aluminij in bor. Pri nas bi se kaj podobnega zaradi mnogo strožje zakonodaje sicer težje zgodilo, a previdnost pri podobnih nakupih ni odveč.

37 komentarjev

Intel tudi v mobilnem telefonu

Finance - Intel se je pridružil programu Symbian Platinum Partner in bo ponudil nova programska razvojna orodja (SDK) z vključenim operacijskim sistemom Symbian OS 7.0, ki bo razvijalcem v pomoč pri hitrejšem načrtovanju podatkovno zmogljivih mobilnih telefonov in programske opreme za procesorje z arhitekturo Intel XScale.

Symbian se ukvarja z razvojem in licenciranjem standardnega operacijskega sistema Symbian OS za napredne mobilne telefone vodilnih svetovnih proizvajalcev prenosnih naprav. Ti dosegajo več kot 80-odstotni delež v svetovni prodaji mobilnih telefonov. Več o projektu ter
izvorna novica.

0 komentarjev