»

Phenom z grenkim priokusom

Slo-Tech - Težko pričakovana nova generacija AMD-jevih procesorjev za namizne računalnike Phenom je končno zagledala luč sveta. Žal so se uresničile črnoglede napovedi glede frekvenc procesorjev, tako sta danes uradno predstavitev doživela Phenom 9500 s frekvenco 2,2 GHz ter Phenom 9600 s frekvenco 2,3 GHz. Cena novih procesorjev je nižja od napovedane in znaša 170 oziroma 190 evrov.

Po prvih testih sodeč nova štirijedrnika v veliko testih zaostajata za Intelovimi konkurenčnimi procesorji. V testih, ki jih najdete na Anandtechu, Legit Reviews, pisci niso mogli skriti razočaranja nad AMD-jevimi novimi procesorji.

Poleg novih procesorjev so predstavili tudi nove vezne nabore 790FX, 790X in 770 s podporo HyperTransport 3.0 in PCI Express 2.0, okoli katerih so zgrajene nove matične plošče s podnožjem AM2+.

Več o tem v AMD-jevem sporočilu za javnost.

21 komentarjev

AMD Active TV

Ars Technica - Podjetje AMD se ne ukvarja samo s centralnimi (in po novem grafičnimi) procesorji, Ars Technica namreč poroča, da pripravljajo programsko opremo, imenovano Active TV. Gre za skupek kode, katerega primarni namen ne bo poganjanje na PC-jih, temveč na konzolah in drugih multimedijskih napravah, skrbel pa bo za dostopanje do večpredstavnostnih strani, kot je YouTube. Med drugim AMD računa, da bo ponudil različico za izredno razširjen PlayStation 2, čez čas pa bomo posnetke čustvenih izpadov nestabilnih najstnikov lahko spremljali na večini konzol in kopici drugih dnevnosobnih zabaviščnih centrov. Programske opreme se najbrž ne bo prodajalo direktno, temveč preko večjih proizvajalcev sistemov, ki bodo Active TV ponujali kot bombonček.

1 komentar

Test AMD 690G

AnandTech - Pojavili so se testi AMD-jevega novega veznega čipovja, o katerem smo poročali v preteklem tednu. Na AnandTechu so ga podrobno analizirali in prišli do zaključka, da so njegove multimedijske zmogljivosti trenutno najboljše v tem razredu, a kljub vsemu ne zadostujejo niti potrebam manj zahtevnih igričarjev. V testu so ga primerjali z dvema trenutno popularnima rešitvama, ki vsebujeta integrirano grafično kartico, tako da se za več podrobnosti kar prebijte skozi 11 strani testa.

5 komentarjev

AMD predstavil "Teraflop-in-a-Box" sistem

Daily Tech - AMD je na tiskovni konferenci v San Franciscu predstavil sistem, ki je sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico na sekundo - 1 teraflops. V sistemu, ki se ponaša s približno 10-krat višjo zmogljivostjo kot trenutno najzmogljivejši strežniki in delovne postaje, se je potila naveza dvojedrnega Opterona in dveh R600 <i>stream</i> procesorjev (glej tudi GPGPU). Eno izmed prvih praktičnih uporab stream procesiranja je ATI demonstriral ( 1, 2) z uporabo Radeona X1900 pri obdelavi podatkov projekta Folding@Home.

Pri AMD menijo, da je predstavljen sistem pomembni mejnik na poti do radikalne pospešitve izvajanja specifičnih aplikacij, predvsem na področju poslovnih in znanstvenih analiz. Prav tako se lahko pospešitev, ki jih prinaša stream procesiranje, veselijo tudi zagrizeni igričarji, saj bi v multi-GPU sistemih ena od kartic lahko prevzela vlogo pospeševanja fizike v igrah.

Uradno poročilo na AMD.com in novica na Dailytech.

20 komentarjev

AMD 690

Daily Tech - Izšel je dolgo pričakovani nabor čipov iz serije 690, ki ga je AMD izdelal v navezi z ATijem. Gre za izdelek, ki podpira procesorje na podnožju AM2, od trenutno popularnih pa se najbolj razlikuje, kot bi zaradi vpletenosti ATija najbrž pričakovali, po grafični podpori.

Za premetavanje pikslov je odgovoren dobro znani X700, ki pa je doživel soliden facelifting. Dodali so mu namreč podporo za HDMI, na voljo sta 2 DVI izhoda (kar naj bi bil pri integriranih karticah pionirski dosežek), posebnost je tudi razširjena barvna paleta (do 1.06 milijarde barv), velja pa omeniti še podporo za sočasno uporabo dodatne PCIe grafične kartice, kar v končni fazi pomeni, da lahko na sistem priključimo štiri monitorje.

Nabor čipov je izšel v dveh inačicah, 690G in 690V, ki se ločita samo po integrirani grafiki (X1250 in X1200), pri čemer slednji manjkata DVI in HDMI izhoda, prav tako pa nima podpore za HDCP. Več tehničnih podrobnosti v izvorni novici na Daily Techu, teste pričakujte v kratkem.

...

7 komentarjev

GeForce FX 5800 (Ultra) razočaranje

AnandTech - Končno so testi dolgo pričakovane kartice s čipom GeForce FX tu. Pričakovali smo, da bo prestolonaslednik Radeona 9700, vendar se je ponižal s komaj 10% boljšimi rezultati. Pri nekaterih igrah in testih je celo pokleknil pred Radeonom. Kartica naj bi stala 399 dolarjev (oz. 299$ za ne-Ultra različico), tako da so bile zastrašujoče predvidene cene 700€ (161.000 SIT) očitno le blefiranje. Kartica ima tudi ogromen hladilnik, katerega naj bi se slišalo tudi v sosednjo sobo [8-O] . No, če vas zanimajo testi (v kar ne dvomim) kar odklikajte na AnandTech.

Pa še zvočna primerjava hladilnikov:

19 komentarjev

AnandTech prenovljen

AnandTech - Vsem dobro poznana stran AnandTech je bila prenovljena. In to ne samo grafično, ampak tudi vsebinsko! Od zdaj naprej lahko pogledamo na listo priporočenih grafičnih kartic, matičnih plošč, procesorjev,... Nov izgled je bolj moderen in predvsem (vsaj zame) veliko bolj pregleden.
Da pa bi bil začetek še bolj odmeven, so pripravili tudi test RAID kontrolerjev. 5 RAID kartic so potisnili v kar 48 različnih konfiguracij. Dela je bilo za kar 110 ur, ker so vse konfiguracije stestirali in vse tudi zapisali. Skratka...bravo AnandTech!

3 komentarji