»

Planet Labs kupil slovenski Sinergise

Slo-Tech - Ameriška družba Planet Labs je napovedala prevzem slovenskega podjetja Sinergise, ki razvija geografske informacijske sisteme. Planet Labs poznamo zlasti kot ponudnika dnevnih satelitskih posnetkov in geografskih rešitev, za kar Singergise razvija informacijske sisteme. Cene prevzema podjetji nista razkrili, znano pa je, da bo kupčija zaključena v drugem četrtletju fiskalnega leta (začelo se je februarja).

Izvršni direktor in ustanovitelj Planet Labs Will Marshall je ob tem dejal, da je tehnologija podjetja Sinergise izvrstna. S prevzemom želijo okrepiti svoje izdelke na področjih, kjer se uporabljajo podatke iz opazovanja Zemlje (Earth Observation), kamor sodijo kmetijstvo, javna uprava in zavarovalnice. Sinergise je s Planet Labs že vrsto let sodeloval, sedaj pa bodo skupaj gradili zmogljivo platformo za delo s podatki EO, je dejal ustanovitelj Grega Milčinski. V preteklosti je Sinergise izvajal projekte tudi za turško kmetijsko ministrstvo, Evropsko vesoljsko agencijo in...

18 komentarjev

O podjetništvu iz prve roke

Kiberpipa - V Kiberpipi na Spletnih uricah to sredo boste imeli priložnost slišati zgodbo iz prakse o začetku spletne agencije, njeni rasti, o pasteh pri naročnikih, sklepanju poslov, učenju načrtovanja, reševanju finančnih problemov in težavah z neplačniki. Zgodbo bo predstavil Domen Česnik, ustanovitelj in direktor Agencije za spletno komuniciranje Zabec.net, ki vrsto let s pomočjo partnerjev nastopa v slovenskem spletnem prostoru. Razkril bo tudi nekaj situacij, ki so ogrozile obstoj agencije, ter odločitev, ki so pripomogle k nasprotnemu.

Na Večeru za inovativne in podjetne bosta Milan in Marko Lukić predstavila podjetniško pot podjetja Lumar. Pri izgradnji pasivnih hiš jim je za vodenje in razvoj podjetja pomagal družinski intelektualni potencial ter naravne dobrine v proizvodnji. Z zastavljeno vizijo in pogumom so se uvrstili med hitro rastoča podjetja v Sloveniji, ki je lani prejelo tudi naziv Zlata gazela 2009. Zgodbo, vzpone in padce ter napotke bosta predstavila v četrtek, na...

7 komentarjev

Samo za vas ...

Kiberpipa - Zaradi različnih okusov bi težko izpostavili "the" dogodek tega tedna, zato naj vas seznanimo kar s celotnim dogajanjem v Kiberpipi v tem tednu. V torek na Pipinem odprtem terminu boste imeli priložnost spoznati WiMAX, kaj pomeni WiMAX tehnologija za končne rezidenčne uporabnike, korenine nastanka, prednosti, zmogljivosti in primerjavo s klasičnimi tehnologijami. V sredo bomo na Spletnih uricah govorili o več kot aktualni temi tega časa pri nas - online predsedniški kampanji, kjer bo Vuk Čosić predstavil zasnovo online dela predsedniške kampanje za enega izmed kandidatov, s poudarkom na danes aktualnih 'social online...

3 komentarji

Kiberpipa

Slo-Tech - Drugi najboljši kiber center v Evropi išče načine, kako postati prvi, a do tega je še daleč. Do takrat prosimo potrpite z nami.

V torek vas pozivamo, da Zavarujte svoje wireless omrežje! Rok Papež iz Arnesa, ki je eden od odgovornih za brezžično omrežje Eduroam bo povedal vse kar morate nujno vedeti o brezžični varnosti. Od WPA, WPA2, do problemov med tipkovnico in stolom. Če uporabljate wireless je udeležba obvezna!

V sredo bo ob 19.00 na Spletnih uricah predstavljena nova slovenska spletna storitev Geopedia. Predstavljajte si, da imate sistem za urejanje podatkov podoben Wikipediji, le da lahko tu spreminjate geografske elemente. Predstavljeno bo tudi delo z Google Web Toolkit in stanje na področju geografskih podatkov v Sloveniji. Predavata Mihael Kadunc in Grega Milčinski iz podjetja Cosylab.


V četrtek pa je čas za Analogne sanje. Otvoritev...

8 komentarjev

Okupirana Kiberpipa

Slo-Tech - Kiberpipa bo tudi naslednji teden okupirana s strani vseh tistih, ki gredo v korak s tehnologijami in svetom.

V torek, 24. aprila ob 19.00 vabimo na predavanje z naslovom Opensource .NET. Jan Kraljič bo predstavil kako lahko tudi pod Linuxom uporabljamo Microsoftove tehnologije s pomočjo projekta Mono. Predstavljeno bo tudi integrirano razvojno okolje MonoDevelop, za konec pa še ASP.NET pod Linuxom.



V sredo bodo na udaru blogerji. Predstavljen bo nov spletni servis Blogorama, zaenkrat še v beta različici. Ta podobno kot angleški...

1 komentar

Kiberpipa teče novi krog

Slo-Tech - V Kiberpipi, drugem najboljšem kibercentru v Evropi, bo tudi ta teden pestro!

V torek bo Miha Tomšič, soustanovitelj društva uporabnikov Linuxa Slovenije, predaval o orodju gst-python. O multimedijskem ogrodju GStreamer, ki omogoča, da multimedijske programe gradite kot lego kocke, in o tem kako ga uporabljati v Pythonu. Več o predavanju.

V sredo sledi predavanje o prihodnosti spleta: Semantični splet - več kot le hype!. Predava Marko Grobelnik, raziskovalec na Inštitutu Jožef Stefan in verjetno največji poznavalec sematničnih tehnologij v Sloveniji. Vseskozi je v tesnih stikih z vodilnimi podjetji na tem področju, kot so Microsoft (s katerim sodeluje na večih projektih), Yahoo, British Telecom, itd.

Za piko na i pa vabimo...

4 komentarji

Kiberpipa med zvezde

Slo-Tech - Po vikendu strateškega načrtovanja, Kiberpipa nadaljuje pot v vesolje možnosti.

V torek bo na Pipinem odprtem terminu predaval znani administrator Jure Koren. Govora bo o virtualnih privatnih omrežjih s pomočjo tehnologije OpenVPN

V sredo bomo na spletnih uricah poročali o prihodnosti spletnih tehnologij. Skupaj s Sekcijo za splet pri GZS bodo predstavljene novosti z londonske konference "Future of web apps". Kakšen bo splet prihodnosti?

V četrtek sledi...

0 komentarjev

Spletne urice: Spletno tiskanje brez CSS

Slo-Tech - V sredo, 10. maja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo imel Jure Koren predavanje z naslovom Spletno tiskanje brez CSS.

Ob različnih priložnostih potrebujemo mehanizem, ki omogoča s spletne strani prevzeti kakšno potrdilo ali stran izpisati na papir. Pri tem nas ovirata predvsem nekonsistentnost brskalniške podpore tiskalniškemu delu CSS standardov in v primeru elektronskega shranjevanja tudi (pre)enostavno spreminjanje dokumentov s tekstovno obliko zapisa.

Predstavljena prosta Python knjižnica ReportLab omogoča programsko gradnjo PDF dokumentov in omogoča nebolečo integracijo generatorja PDF dokumentov, računov, potrdil, za tisk oblikovanih gradiv in podobnih reči, ki jim spletni brskalniki danes še niso kos. Predavanje bo temeljilo na primeru spletnega vmesnika za generiranje računov, napisanem nad turbogears.

3 komentarji

Spletne urice: Spletni GIS Pregledovalnik Giselle

Slo-Tech - V sredo 11. januarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice na predavanje Mihe Kadunca iz podjetja Cosylab o domačemu spletnemu GIS pregledovalniku Giselle.

Cosylab je za kmetijsko ministrstvo razvil spletni pregledovalnik geografskih podatkov, ki je uspešen primer uporabe HTML in Javascripta v zahtevnejših asinhronih aplikacijah.

V predavanju bomo pogledali pod površino rešitve in izpostavili nekaj težav, ki smo jih pri razvijanju aplikacije bolj ali manj uspešno rešili.


Ne, Google maps ni edina GIS rešitev na svetu. :)

4 komentarji

Pipin odprti termin: Demokratični potencial organizacije informacij v spletu

Slo-Tech - V torek 31. maja (danes!) ob 19.00 bo na Pipinem odprtem terminu predaval Gregor Petrič. Naslov tokratne teme je Demokratični potencial organizacije informacij v spletu: Izgubljena priložnost?

O demokratičnem potencialu interneta obstaja sicer že nemalo razprav in raziskav, vendar pa te zanemarjajo enega ključnih vidikov procesa demokratizacije – neodvisnost od asimetrij politične in ekonomske moči v spletni reprezentaciji pomenov in idej. Splet je bil zasnovan kot decentraliziran sistem, ki v principu omogoča enakovredno udeležbo vsakemu akterju in posledično neodvisnost uporabnika od avtoritet, hiearhij in ideologij moči. Danes se sprašujemo ali ni to le utvara glede na pritiske komercializacije in centralizacije spleta.

Predstavljen bo teoretični in empirični vpogled v strukturo svetovnega spleta, na osnovi česar se lahko približamo odgovorom na vprašanja "kdo določa dnevni red tem v spletu", "kateri akterji dominirajo v produkciji pomenov", "ali je splet le še skladišče...

5 komentarjev