»

Visionectov eMeni in slovenski start-up leta 2010

Razprava o freelancingu na Spletnih uricah preteklo sredo

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Danes ob 19h bo na Pipinem odprtem terminu Luka Birsa iz Visionect d.o.o. predstavil zgodbo o nastanku dlančnika, namenjenega uporabi v poslovnih okoljih. Zasnovan je tako, da rešuje več težav: avtonomija (do 9 mescev z enim polnjenjem baterije), robustnost (operemo ga v pralnem stroju), vidljivost (eInk), varnost in odprtost. Luka bo med drugim odgovarjal tudi na vprašanja, kot so: zakaj sploh narediti svoj kos hardwarea v današnjih časih? Kakšne tehnološke odločitve so sprejeli? Kako bodo preživeli armagedon, ki ga prinaša iPad? Visionect je bil izbran kot zmagovalec Mobile Monday Slovenija in prišel v finalni izbor na letošnjem Mobile Premiere Awards ter zmagovalni izbor Mini Seedcampa Zagreb.
V četrtek se bo...

5 komentarjev

Danes o mikrobloganju

Ethernet RJ45 connector, vir: Wikipedia

vir: Wikipedia
Kiberpipa - Danes ob 19. uri vas vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Vuk Ćosić predaval o mikrobloganju v volilni kampanji EU. V zdaj že tradicionalni seriji predavanj o spletnem političnem marketingu bo predstavljen vidik mikrobloganja (Koornk & Twitter), specifičen za tokratne volitve.

V četrtek ob 19. uri
bomo zopet dočakali Filmšteko. Zadnji film sezone bo The Street Fighter (alias Gekitotsu! Satsujin ken), 1974, režija: Shigehiro Ozawa (Film nima nobene veze z istoimensko igro, da ne bo pomote.) Dejstvo, ki ga je treba vedeti: je prvi film, ki je dobil oznako X zaradi nasilja! Tu gredo roke, noge, lobanje, oči,...

2 komentarja

Kiberpipa, sezona

Slo-Tech - V torek vas ob 18.30 vabimo na predavanje o OpenStreetMap, projektu prostega zemljevida celega sveta, ki ga lahko vsakdo ureja. Še vedno nastaja in se hitro razširja. OSM ustvarja in ponuja proste kartografske podatke, predvsem zemljevide mest, in jih daje v splošno javno rabo pod licenco Creative Commons.
Projekt OpenStreetMap bomo predstavili z predavanjem in pozvali k srečanju vse, ki so že ali pa bi še radi prispevali k prostemu kartiranju Ljubljane. K sodelovanju vas bo nagovarjal Luka Frelih.

Ob 20.00 sledi otvoritev prostorske...

14 komentarjev

Tehnokomuna Kiberpipa

Slo-Tech - V ponedeljek vas vabimo na predavanje Elektromagnetna sevanja: okolje in zdravje, kjer bo doc. dr. Peter Gajšek predaval o vplivu teh sevanj na okolje.

V torek 20. februarja vas vabimo na predavanje o OpenBSD, menda najbolj varnega operacijskega sistema pod soncem. Predaval nam bo Mitja Muženič iz podjetja Kerberos d.o.o., kjer se ukvarjajo s postavitvijo in vzdrževanjem omrežnih elementov, ki slonijo na OpenBSDju.

Za spletne razvijalce v sredo pripravljamo predavanje o tipografijah na spletu. Katere pisave in kako naj uporabimo, da bodo naše strani uporabne v različnih okoljih.

V četrtek pa bo na Večeru za Inovativne in Poslovne naš gost Zoran Jankovič, župan mestne občine Ljubljana. Predaval bo kako izgraditi sanjsko moštvo, o karieri po diplomi, veščinah potrebnih za uspeh in odnosu do podjetništva. Za obisk dogodka so potrebne prijave.

V petek pospravljamo.

8 komentarjev

Kiberpipa zvoni samo štirikrat

Slo-Tech - V prihodnjem tednu se v Kiberpipi obetajo štiri poslastice.

Ponedeljek bo doc. dr. Tadej Kotnik s Fakultete za Elektrotehniko predaval o zdravljenju celic in tkiv s pomočjo elektrokemoterapije - kombinacije elektroporacije in kemoterapije.

V torek se bomo s Primožem spraševali Ali bo SELinux preživel:
SELinux ali Security-Enhanced Linux predstavlja dodatno varnost našega linux jedra, ki ga je razvila ameriška vohunska agencija NSA. Že dosedaj se je dodobra zakoreninil v razvojno drevo linux jedra.

Ste že slišali za XSLT? Če razvijate spletne strani in niste, potem nekaj zamujate. V sredo na Spletnih uricah boste izvedeli, da je XSLT za XML to kar je SQL za podatkovne baze. Naučili se ga boste uporabiti pri razvoju spletnih strani. Primeri bodo v PHPju in Pythonu!

Četrtek pa pridejo na račun tisti, ki bi radi svoje spletne (in druge) produkte tudi dobro prodali. Na Večeru za inovativne in podjetne bo gost Robert Rolih, predaval pa bo o direktnem marketingu. Vsi dogodki se...

19 komentarjev

Kiberpipa na daljavo, v tropskem podnebju

Slo-Tech - V torek, 16. januarja vas vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Matija Šuklje predaval o realnočasovnem nudenju pomoči na daljavo - konceptu Qunu in drugih možnostih (samo)pomoči na spletu.

V sredo, 17. januarja nadaljujemo s predavanjem Delo na daljavo, kjer bo Damijan Omerza iz agencije Hruška d.o.o. razložil kako lahko ekipe v podjetjih sodelujejo prek spleta, kakšne so težave in kakšne so tehnične rešitve.

V četrtek, 18. janaurja ob 18.00 pa se bodo nad pipo zgrnili črni oblaki klimatskih sprememb. Mag. Vida Ogorelec Wagner iz Umanotere bo imela multimedijsko predavanje z naslovom Podnebno sporočilo. Gre za predavanje, ki izhaja iz znamenitega Al Gorovega filma Neprijetna resnica, vendar prilagojeno slovenskemu okolju. Bomo res v 10 letih dosegli točko brez povratka?
Predavanju bo sledil pogovor pod geslom Kdo,...

14 komentarjev

Pipin odprti termin: OpenGL

Slo-Tech - V torek 17. januarja vas vabimo na Pipin odprti termin (v Kiberpipo), kjer bo Ivan Leben predaval o OpenGL.

V predavanju bodo predstavljene osnove programiranja grafike s knjižnico OpenGL. Na začetku bo prikazan sam princip povezave med programom in grafično kartico ter potek obravnave vhodnih podatkov na čipu kartice (verteksi, lastnosti verteksov, projekcija, povezovanje v oblike, rasterizacija).

Sledila bo intializacija grafičnega pogona z GLUT knjižnico, nato pa delo z OpenGl API-jem: osnovni elementi (point, line, triangle, quad, polygon) ter njihovi sestavni deli - verteksi (barva, lokacija). Za zaključek si bomo pogledali še delo z animacijami.

7 komentarjev

Spletne urice: Dinamične Flash strani in iskalniki

Slo-Tech - V sredo, 16. novembra ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na sedme Spletne urice, kjer bo Marko Mrdjenovič - fry predaval o dinamičnih flash straneh v povezavi z iskalniki.

Kljub temu, da iskalniki znajo pogledati v .swf datoteke, imajo mnoge spletne strani, izvedene v tehnologiji Macromedia Flash, težave z njimi. Na predavanju vam bo razkrito, kako nam lahko pri tem pomaga XHTML in kako ubijemo več muh na en mah.

14 komentarjev