»

Išče se informacija o nepodprti strojni opremi za Linux

DesktopLinux.com - Kot je znano, naj bi bil eden izmed večjih razlogov za slabo razširjenost Linuxa ravno slaba podpora za različne naprave. Kot je pokazala anketa organizacije Linux Foundation, si uporabniki želijo večjo podporo tiskalnikov, skenerjev, USB pomnilniških naprav in brežičnih Wi-Fi kartic.

Zato je skupnost Linux razvijalcev pred kratkim osnovala Linux Driver Project, v okviru katerega naj bi skupina razvijalcev razvila kar največ gonilnikov za Linux.

Greg Kroah-Hartman, razvijalec Linux jedra in vodja projekta pa na svojem blogu žal ugotavlja, da je okrog 300 aktivnih razvijalcev gonilnikov trenutno - brez dela.

Eden izmed možnih razlogov za to je morda v tem, da Kroah-Hartman pravi, da ne pozna nobene običajne naprave v redni uporabi, ki ne bi bila podprta v Linuxu. Iz tega razloga je uporabnike interneta zaprosil za pomoč. Če ste torej naleteli na kakšno napravo, ki ni podprta v Linuxu, vas vabi, da mu to sporočite preko wikija.

Na novico nas je opozoril uporabnik FireSTORM.

138 komentarjev

Imate Linux? Nimate garancije.

Linux.com - Laura Breeden je v začetku tega leta kupila nov Compaq-ov prenosnik in nanj namestila Ubuntu Edgy. Operacijski sistem je na računalniku deloval brezhibno (kar so ji že ob nakupu zagotovili prodajalci), a pred kratkim se je začela tipkovnica obnašati čudno. Šlo je za popolnoma mehansko težavo, nekatere tipke se včasih niso odzivale, druge so se zatikale, zato se je lastnica odločila, da uveljavi garancijo, ni pa pričakovala, da bo tako ostro zavrnjena. HP-jevi uslužbenci so ji namreč povedali, da ne nudijo garancije za prenosnike z nameščenim Linux-om, čeprav je napaka povsem strojnega tipa, in da bo morala pred popravilom naložiti Okna. Več informacij na Linux.com.

63 komentarjev

Zastonj izdelava gonilnikov za Linux

Slashdot - Greg Kroah-Hartman, eden izmed razvijalcev jedra Linux, je na svojem blogu včeraj objavil razveseljivo novico. Proizvajalcem strojne opreme je v imenu skupnosti ponudil zastonj izdelavo gonilnikov za operacijski sistem Linux.

Tako si lahko v bodoče uporabniki Linuxa obetajo podporo za večjo količino strojne opreme, hkrati pa razvijalci jedra proizvajalcem odvzamejo vse argumente proti podpori Linuxa.

36 komentarjev

Časovni trak Linux distribucij

digg.com - Verjetno ni treba posebej omenjati, da zna biti situacija v Linux svetu pogosto precej zmedena. Distribucije se združujejo, prodajajo, preimenujejo in dobivajo nove potomce, navadnemu smrtniku, ki ne spremlja zadev od blizu, pa pogosto ni nič več jasno. Ravno iz tega razloga se je na Kde-look pojavil časovni trak, ki lepo prikaže kaj se je s pomembnejšimi distribucijami dogajalo skozi čas.


84 komentarjev

München začenja prehod na Linux

News.com - V Münchnu so lokalne oblasti, sicer z enoletno zamudo, pričele z migracijo na Linux, ki bo po predvidevanjih trajala tja do polovice leta 2009.

Zamudo so "zakrivili" prepiri okoli programskih patentov v EU, podaljšana pogajanja in podaljšan pilotni program. Zaradi določenih programov, ki jih je možno poganjati samo na Windows operacijskem sistemu, ne bo možna popolna migracija, načrtujejo pa migracijo 80% vseh računalnikov, ki jih uporabljajo lokalne oblasti. V prehodnem času bodo na okoli 14.000 računalnikih uporabljali pisarniški paket OpenOffice, letos pa naj bi v celoti na Linux preselili 200 računalnikov.

34 komentarjev

Predstavitev Novell Linux Desktop 10

Ars Technica - Novell je prejšnji teden na LinuxSolutions konferenci v Parizu predstavil bodoči Linux Desktop 10. Novellova distribucija Linuxa je primarno namenjena poslovnim uporabnikom, a predstavitev je postregla s precej zanimivimi rešitvami, ki jih bodo zagotovo koristili tudi običajni Linux uporabniki.

Novell se je primarno osredotočil na izboljšave multimedijskega področja. Večina distribucij ob namestitvi ne omogoča predvajanja glasbe v MP3 formatu, saj je ta patentiran ter zato ne ustreza GPL licenci. Tako je razvil glasbeni predvajalnik Banshee, ki uporablja Novell-ov sistem za odkodiranje MP3-jev. Na predstavitvi je bil uporabljen iPod, ki ga je OS ob priključitvi prepoznal ter avtomatsko dodal glasbene datoteke v playlisto.

Največ odobravanja je bil deležen grafični podsistem XGL, ki omogoča izkoriščanje sodobnih grafičnih kartic za prikaz namizja (podobno Apple-ovemu Quartz Extreme). Tako se spremeni navadno namizje v namizje polno različnih oči parajočih učinkov, npr....

31 komentarjev

Sunov program združljive strojne opreme

News Forge - Sun Microsystems je objavil nov seznam strojne opreme, ki je združljiva z njihovim operacijskim sistemom Solaris 9 Power Edition za arhitekturo x86, na katerega je dodal 100 novih sistemov neodvisnih razvijalcev in 100 komponent. Na seznamu lahko najdete širok spekter strojne opreme, od strežniških sistemov, namizij in prenosnikov, do osnovnih plošč in omrežnih naprav. Podjetje je predstavilo tudi zbirko za overitev združljivosti strojne opreme, tako da lahko ponudniki strojne opreme sami overijo svoje izdelke. Sun k sodelovanju vabi vse ponudnike opreme in izdelovalce. Klik!

0 komentarjev