»

Tudi Nvidia podprla OpenGL 3

Heise - Tri tedne za AMD-jem je tudi Nvidia izdala svojo verzijo grafičnih gonilnikov, ki v celoti podpirajo in izkoriščajo OpenGL 3.0. Gonilniki GeForce 182.06 (WHQL) so namenjeni karticam serij GeForce 6, 7, 8, 9 in 200. Nvidia obljublja poleg tega tudi hitrostne pohitritve, ki naj bi znašale okrog deset odstotkov v igrah, kot so Fallout 3, Half Life 2 in Race Driver, če je vklopljeno glajenje robov. Izboljšan je še PhysX, ki naj v novi verziji ne bi imel več težav z neangleškimi sistemi. Prenos je mogoč s predvidljivega mesta.

13 komentarjev

Dodatek

Slo-Tech - Še dodatek k spodnji novici, ki je pravkar prispel:

Stik z gospodom Thomasom sem navezal letos na SYTEM BUILDER SUMMIT 2001 - Monako in me dokaj redno obvešča o novostih pri NVIDIA. Če bo držal besedo najinega današnjega razgovora, bom dobil gonilnike jutri po DHLu. Vam javim.

Tudi to nam je poslal Marko Šterbenc. Glede novice same si mi zdi kar logično. Govorice na Internetu so si vse enotne, da bo Nvidia izdala Detonatorje 4 z svojimi novimi izdelki. Torej je edino vprašanje, ki je še ostalo bilo, kdaj bo Nvidia izdala te produkte. No, če je to, kar pravi gospod Thomas Mertens res, potem bo datum izdaje uradnih Detonatorjev 4 1. oktober. Seveda pa bomo prej verjetno videli kakšno neuradno verzijo, ki uradno sploh ne bo obstajala. Hura za nevidne stvari!

0 komentarjev

GeForce3 MX?

Guru 3D - Pri Guru3d so zelo navezani na Creativ-ove produkte. Zato je tudi Creative zelo navezan na njih. Vedno so prvi, ki dobijo v test njihove grafične kartice, mp3 playerje, zvočnike,... so tisti, ki gredo na ogled Creativove tovarne... Skratka eni na druge so navezani.
Tako tudi ni čudno, da so iz vira znotraj Creativa dobili fotografijo grafične kartice, ki bo izšla septembra. Sicer njihov vir ni rekel, da gre za GeForce3 MX, ampak nobena kartica zdaj v prodaji (in v prihodnje) ni podobna tej na fotografiji. Najbolj je podobna GeForce2 MX tako da je logično sklepati, da gre tu za GeForce3 MX. Ali pa tudi ne?

8 komentarjev

Minuta molka za GF2 Ultra

3D Concept - Na 3D Concept strani se je pojavila zanimiva novička, po kateri sodeč je Nvidia že prenehala z dobavo GF2 Ultra čipov proizvajalcem. Namesto njih sedaj forsira GeForce3. Moram priznati, da gre za popolnoma logično potezo: število renderirnih cevovodov in teksturirnih enot je pri obeh čipih enako, GF2 Ultra pa teče na višji frekvenci, kot GF3. Ker današnje igre še ne znajo dobro izkoriščati naprednih funkcij GeForca3, se je dogajalo, da je Ultra prehitela trojko. To seveda pomeni, da je Ultra pomenila direktno konkurenco GeForcu3 in Nvidia je morala ukrepati.
Tako se je izkazalo, da je GeForce2 Ultra dejansko čip z najkrajšo življenjsko dobo v zgodovini Nvidiinih pogruntavščin: trajal je le 6 mesecev. Sedaj je jasno, da je šlo le za vmesno rešitev, ki jo je Nvidia izdala, ker je morala potrditi, da je trenutno vodilna na trgu.

3 komentarji

Ušle novice iz Nvidie

Hardware Zone IT - Kaj se zgodi, ko se Dan Vivoli iz Nvidie nepripravljen pogovaja z novinarjem o prihodnjih produktih Nvidie? Uide mu nakaj informacij, ki jih ne bi smel povedati. Kaj smo torej izvedeli? To:
  • do bo Nvidia izdala celotno serijo GeForce3 čipov (torej vsaj še GeForce Ultra in Geforce3 MX)
  • Prihodnji Nvidiini čipi (NV30) bodo imeli v sebi del tehnologije, ki jo Nvidia prevzela od 3dfx-a
  • Da bo nov Nvidiin čip (NV30) izšel spomaldi leta 2002
Za celoten intervju poglejte sem.

10 komentarjev

Kartice z GeForci 3

X-Bit Labs - 27. februar, ko bo Nvidia dejansko predstavila GeForce3 se približuje in z njim tudi veliko informacij o prihajajočih produktih. Tako so na dan splavale informacije o dveh dodatnih karticah (o Prophetu III ste lahko že brali...). Gre za ASUSov V8200 in Elsin Gladiac 920. Specifkacije slednjega so:
  • Nvida GeForce3 grafični čip (d0h),
  • 350MHz RAMDAC,
  • 64MB DDR DRAMa (3.8ns čipi ),
  • 200MHz jedro in 460MHz pomnilnik (je kdo rekel overclockanje?),
  • 3.2Gtexel/sec zapolnjevalna hitrost,
  • AGP 2x/4x vodilo s podporo FastWrites funkciji,
  • TV-Out
Če se sedaj že slinite nad specifikacijami kartice naj vas opozorim, da se priporočene cene gibajo okoli $699. To je za naš standard pravo premoženje in dvomim, da si bo veliko ljudi lahko privoščilo nakup novitete. Kakorkoli, zelo verjetno je, da bodo cene še dodatno padle po izidu kartic, posebej s predstavitvijo močnejših modelov (Pro in Ultra style). Le upamo lahko, da se bo Nvidia odločila predstaviti tudi GeForce3 MX ....

3 komentarji

Zgodovina NVidie

FiringSquad - Na FiringSquad so tokrat napisali članek o NVidi kot podjetju. Opisali so, kako je NVidia skoraj propadla zaradi svojega čipa NV1, kako je NV2 pogorel pri tekmi za Dreamcast, in vrnitev v areno z Rivo 128 in Rivo TNT ter TNT 2, ter vzpon na sam vrh s serijo GeForce. Omenjena pa je tudi NVidina nova konkurenca - ATI, ki se je z čipom Radeon zavihtel povsem ob bok NVidi. Očitno še ne bo vse tako črno, kot so nekateri napovedovali... Klik!

1 komentar

Novi Nvidiini Linux gonilniki

Evil 3D - Pred nekaj dnevi je Nvidia izdala dolgo pričakovano novo beta različico svojih gonilnikov za Linux operacijske sisteme. Na papirju so gonilniki vsekakor vredni nadgradnje, saj prinašajo TwinView podporo za MXe, dodatno SMP podporo, odpravljajo težave z VIA čipovji in tako naprej. Toda ali je res tako? V tem članku na Evil3D si lahko preberete, kako se gonilniki obnesejo v igrah. Na žalost moram povedati, da se obnesejo precej slabše, kot predhodnik, toda zato so boljši v 2D grafiki ter bolj stabilni. Očitno bo potrebno ustvariti določene kompromise...

0 komentarjev