»

3D procesorji

Ars Technica - Že nekaj časa se velika proizvajalca CPU-jev srečujeta s težavo, ki jo povzroča fizična razdalja med tranzistorji na procesorju. Ker so v pogledu načrtovanja procesorji praktično dvodimenzionalni, prihaja do težav zaradi razdalj med posameznimi komponentami procesorja. Če na kratko obrazložim - imamo dva tranzistorja, velikosti 1µm (mikrometer). Če sta povezana z 1mm dolgo povezavo, to pomeni, da signal med njima prepotuje razdaljo, ekvivalenteno prostoru, ki ga zasede 1000 tranzistorjev. Če velikost tranzistorjev zmanjšamo na 1nm, obdržimo pa isto povezavo, prepotuje signal razdaljo,...

30 komentarjev

Nova anketa: Koliko jeder ima procesor v vašem primarnem računalniku?

Slo-Tech - Rezultati prejšnje ankete:

Zaradi novega operacijskega sistema Vista bom primoran nadgraditi (CPU, GPU, RAM, HDD, …) moj računalnik:
Viste, vsaj takoj ob izidu, ne bom namestil61%
(682)
ne27%
(299)
da9%
(99)
ne vem3%
(34)
Skupaj glasov: 1114


Dvojedrni procesorji vse pogosteje najdejo prostor v nakupovalnih košaricah malo bolj zahtevnih uporabnikov, kljub temu, da so aplikacije, ki bi znale obe jedri dobro zapreči, še zelo redke. Kot kaže, bo v prihodnjem letu dvojedrni procesor postal nekaj bolj običajnega pod soncem, zahtevnejši uporabniki pa bodo posegli po štiriedrnih različicah.

Tako nas zanima, kakšna je situacija v naši skupnosti na začetku leta 2007. Koliko jeder ima procesor v vašem primarnem računalniku?

63 komentarjev

Nova anketa: koliko ste odrinili za ohišje in napajalnik za vaš primarni računalnik?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, koliko je stara najstarejša komponenta v vašem primarnem računalniku. Po rezultatih sodeč, se nekatere stvari (optične enote npr.) očitno ne menjajo. Dobrih 30% glasujočih pa je v celoti zamenjalo drobovje prej kot v dveh letih.

Koliko je stara najstarejša komponenta v vašem primarnem računalniku?
več kot 5 let23%
(221)
več kot 3 leta18%
(174)
več kot 2 leti15%
(147)
več kot 1 leto12%
(113)
več kot 4 leta11%
(105)
manj kot 1/2 leta11%
(100)
več kot 1/2 leta in manj kot 1 leto8%
(77)
ne vem1%
(13)
Skupaj glasov: 950


Tokrat vas sprašujemo o tem, koliko denarja ste odrinili za ohišje in napajalnik za vaš primarni računalnik.

32 komentarjev