»

Resničnost 20.11.2007 - Spletni video mediji

RTV Slovenija - V torek, 20. novembra (to je seveda DANES) vas vabimo k ogledu Resnične Resničnosti. Oddaja bo na sporedu ob 18:05 na 1. programu TV Slovenija.

V tokratni oddaji bomo obdelovali televizijo in podobne medije, na spletu in sicer. Obdelane bodo različne oblike videa na spletu.
Maruša bo pokazala majhen, a uporaben košcek doma izdelane strojne opreme, Gašper pa bo pokazal, zakaj je računalnik najboljši televizor. Izvedeli boste tudi nekaj o delu na komercialnih televizijah in o tem, kako se s televizijskim poročanjem ukvarjajo tisti, ki nimajo lastne mreže TV oddajnikov.

8 komentarjev

Resničnost: Pisarniški programi

Slo-Tech - V torek (danes) vas ob 18.05 vabimo pred male ekrane na prvi program TV Slovenija, kjer bo na sporedu Resnična resničnost, oddaja o digitalnem življenjskem slogu.

Govorili bomo o troboju pisarniških atletov. Prvaka Microsoft Office izzivata OpenOffice in Googlova spletna ponudba. Kdo je hitrejši, boljši, lepši, popolnejši, cenejši, enostavnejši, bolj hroščat, požrešnejši? V resničnosti!

Sergej pa bo v strojnem kotičku predstavil multifunkcijske naprave, manjkale pa ne bodo niti igre!

Ob 18.05 se vidimo na prvem kanalu TV Slovenija!

24 komentarjev

Resničnost, glasba v času interneta

Slo-Tech - Danes (torek) vas ob 18.05 vabimo pred male ekrane, kjer bo zopet na sporedu Resnična resničnost, zaenkrat še vedno edina računalniška TV oddaja na sončni strani alp.

Tokrat bomo govorili o glasbi v času interneta. O tem kako se le ta spreminja smo se pogovarjali z Nikolo Sekulovičem znanim glasbenikom (Demolition group, Laibach,...), ki je tudi svetovalec Dallas records.

Pogledali smo si kako se je računalnik naselil v glasbeni studio in kako se je studio skrčil v računalnik, pa o glasbilih, ki vsa po vrsti znajo jezik MIDI in o spletnih forumih za glasbenike. Intervjujali smo tudi člana benda The stroj in polovico dueta Random Logic.

Nenagradno vprašanje pa je kateri internetno-glasbeni fenomen bo oponašal Gašper na začetku oddaje. :) Danes ob 18.05 na prvem programu TVS.

Ah, da ne pozabimo... imamo tudi novo voditeljico rubrike Internet!

22 komentarjev

Resničnost - MMORPG

Slo-Tech - V torek, 6. februarja ob 18.10 vas vabimo na ogled Resnične resničnosti na prvem programu TVS.

Govorili bomo o masivno večigralskih online svetovih (MMORPG). Gost v studiu bo kar naš igričarski mojster Aleksander Hropot - Quattro.

Ali lahko v Second life res zaslužimo miljone? Koliko članov imajo največji svetovi in kdo od tega dobro služi? Pogledali si bomo tudi problem zasvojenosti z virtualnimi vlogami in zanemarjanje svojega prvega življenja. Gre pri Second life res za...

113 komentarjev

Resničnost: Simulacije

USB igračke iz prejšnje oddaje

vir: RTV Slovenija
Slo-Tech - Tudi v Bondovem letu Resnična resničnost ne počiva. Letos jo boste lahko prvič uzrli v torek, 9. januarja, ob 18.10 na prvem programu nacionalne televizje.

V oddaji se bomo posvetili simulacijam. Pogledali bomo, na kakšnih simulatorjih se izobražujejo slovenski piloti in kapitani, pozanimali se bomo kako je s čipi za pospeševanje fizike in razkrili kako simulacije uprabljajo v Slovenski vojski. Izvedeli bomo tudi kako uporabiti projektorje za potapljanje v simulacijske izkušnje in preizkusili najpopularnejšo slovensko računalniško igro vseh časov.

Sogovorec v studiju bo Boštjan Troha, direktor slovenske igričarske tvrdke Zootfly.

27 komentarjev

Resnična resničnost: Internet sem, internet tja

Slo-Tech - V torek 5. decembra (torej danes) vas vabimo k ogledu sveže Resnične resničnosti, seveda na prvem programu TV Slovenija ob 18.05.

Govorili bomo o internetu, natančneje o tem kako dostopen je. Kakšne težave srečujejo tisti na podeželju in kakšne so možne rešitve, kaj si lahko privoščijo tisti v mestnih središčih in kakšne dodatne storitve so še na voljo. Pokukali bomo tudi v svet in si pogledali kje uporaba interneta najbolj skokovito narašča.

Vesna bo recenzirala ponudbo IPTV in elektronskih programskih vodičev, Gašper pa bo povedal nekaj o brezžičnih "mesh" omrežjih, ki delujejo podobno kot P2P. Sergej je tokrat pod drobnogled vzel najbolj grozne razloge zaradi...

14 komentarjev

Resnična resničnost: Spletne storitve

Slo-Tech - Tokrat se bomo v Resnični resničnosti posvetili vroči temi spletnih storitev. Z gostom Vukom Ćosićem v studiju se bomo sprehodili med najboljšimi in malo slabšimi ter poskušali razumeti zakaj se je YouTube prodal za neverjetne denarce. Pod drobnogled smo vzeli tudi domačo zgodbo o spletnem uspehu in nasploh smo poiskali najbolj zanimive in koristne domače storitve.

Sergej si bo pogledal kako je s spletom na mobilcih, Gašper pa ... bo splet obdelal nekoliko drugače :). Če želite izvedeti katera je najbolj katastrofalna spletna (anti)storitev na sončni strani Alp, glejte Resničnost!

Update: Oddaja je na sporedu ob 18.05 na prvem programu TV Slovenija.

Na sliki:...

20 komentarjev

Resnicna resnicnost 129.: Varnost

Slo-Tech - Danes (torek) bo na malih ekratnih zopet razsajala Resnična resničnost. Tokrat izjemoma na drugem programu TVS ob 17.35 (zasluga za prestavitev gre bodočim županom).

Nesreča pač nikoli ne počiva. Vprašanje ni ali nas bo katastrofa doletela, temveč kdaj. Virusi, eksplozije prenosnikov (na sliki), naravne ujme, kraje in še kaj. Govorili bomo o varnosti varnostnih kopij in razložili zakaj baterije eksplodirajo. Gašper pa bo podatke na disku brisal z metodo, ki ji niso kos niti tajne službe (a tega nikar ne posnemajte doma).

Za tiste, ki pa že imajo svojo mladež in jih skrbi kaj ta počne na internetu, bomo govorili o starševskih filtrih, ki mladež obvarujejo grešnih...

14 komentarjev

Resničnost 126.

Slo-Tech - Danes (torek) ob 18.05 vas vabimo k ogledu oddaje Resnična resničnost, še vedno edine prave računalniške oddaje na sončni strani alp, v deželi raznolikosti.

Tokrat bomo predstavili kaj se je dogajalo v Mariboru na regionalnem tekmovanju ImagineCup, razložili kako nam lahko koristijo elektronski nosovi in se mimogrede povprašali še kakšne karierne možnosti imajo mladi v računalništvu. Seveda ne bomo spregledali bližajoče se vojne za internet med bivšim in novim lubljencem new yorkše borze, pa ugotavljali kaj se dogaja na računalniško-glasbenem področju. Med drugim so nekateri kanadski glasbeniki zavpili "Ne v mojem imenu" kot odgovor založbam, ki tožarijo glasbene...

82 komentarjev

Resnična resničnost 120. - nova podoba

Slo-Tech - V torek 21. februarja ob 18.05 bo na prvem programu TV Slovenija prvič predvajana oddaja Resnična resničnost v povsem novi grafični podobi!

'Preselili' smo se v udobnejše prostore s pomočjo tehnologije imenovane virtualni studio. Igranje z njim je prav špasno, a kaj, ko tako kot vsaka tehnologija na začektu še precej zafrkava. Gre pa za precejšen preskok iz prejšnjih scenografij.

Sergej nas bo poskušal prestrašiti z izračunom koliko denarja pokurimo za energijo naših kavnih mlinčkov in nas poučil o magičnih metodah (hibernacija ala Sneguljčica) za štedenje z novci. Vesna pa se je namesto za varčevanje odločila za poslovnost in pogledala kako je z domačimi spletnimi borzami in boljšjaki.

Intervjujali smo tudi človeka, ki je na kavne mlinčke in takorekoč v vsak dom pripeljal šifriranje - Phila Zimmermana. Njegov program Pretty Good Privacy se je v začetku devetdesetih vladi ZDA zdel tako nevaren, da ga je uvrstila pod vojaško tehnologijo in tako poskušala preprečit njegov izvoz....

48 komentarjev